RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hushovds første i mestertrøya

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg er veldig glad og stolt, sa Thor Hushovd etter å ha brutt forbannelsen.

Vi skriver 14. juni. Og så lang tid skulle det faktisk ta før Thor Hushovd skulle ta sin første etappeseier iført regnbuetrøya. Den samme trøya han vant da han ble verdensmester i Geelong den 3. oktober i fjor.

33-åringen tok etappeseieren i Tour de Suisse på best mulig vis, da han passerte vidunderbarnet Peter Sagan på de siste meterne, og igjen kunne brøle opp mot himmelen.

Samtidig slipper Grimstad-Oksen å starte Tour de France om to uker uten én eneste seier i beltet. I stedet kan han i ro og mak konstatere at formen er i anmarsj.

- Jeg har på meg en veldig fin trøye, så det er fint å få bilder av at jeg vinner i den også, gliste Hushovd under intervjuet med arrangøren.

- Jeg er veldig glad og stolt i dag, la han til.

Kupert avslutning
Den 4. etappen av Tour de Suisse hadde en kupert avslutning. Innenfor de siste to kilometerne var stigningsprosenten på krevende 3,1 prosent. Rytterne skulle også over en tredjekategoristigning to ganger i løpet av de siste 40 kilometerne av etappen.

Det gjorde sitt til at blant annet Mark Cavendish ga opp mens det fortsatt var ei mil igjen å sykle.

LES REFERAT FRA ETAPPEN NEDERST I DENNE ARTIKKELEN!

Hushovd hadde ingen grunn til å gi seg. I stedet kommanderte han Christian Vande Velde i front av feltet oppover den siste stigningen. På toppen satt nordmannen plassert blant de 15 fremste. Nå var det bare om å gjøre å vente på den riktige sjansen i avslutningen.

- Veldig gode legger
På vei inn til mål forsøkte både Jens Voigt og Stuart O'Grady seg. Ingen av Leopard-veteranene hadde imidlertid nok krutt i sykkelskoene til å holde unna hele veien inn. O'Grady møtte veggen med 500 meter til mål, og like etterpå åpnet Sagan spurten for alvor.

Hushovd beholdt roen hele veien og tok opp jakten på slovaken. I løpet av de siste meterne presset han sykkelen forbi unggutten, og innkasserte årets aller første seier.

- Man er nødt til å da de riktige avgjørelsene i en spurt. I dag hadde jeg veldig gode legger også, så det var nok en kombinasjon av de to faktorene, avsluttet Hushovd.

Imponert over landsmannen
Også Kurt Asle Arvesen deltar i rittet for sitt Team Sky. Eresfjordingen gjorde en heroisk innsats for laget, men måtte slippe oppover den aller siste bakken.

Han rakk likevel å bli svært imponert over sin formstinne landsmann:

- Thor er klar, ja. Han kan sitte med når det er hardt som i dag. Og at han får til en slik spurt: Det så nesten ut til at han hadde godt i brudd mot slutten, så stor ble den luken, sier Arvesen til procycling.no og tenker på avstanden fra Hushovd og Sagan og ned til konkurrentene.

Her kan du lese mer om Kurt Asle Arvesens innsats under etappen: - Jeg skulle kanskje spart meg

PS! Enkelte hevder at det hviler en forbannelse over VM-trøya, også kalt regnbuetrøya, fordi flere har slitt med å følge opp året etter at de har vunnet den. Alessandro Ballan er blant dem som hadde en grusom sesong med trøya på overkroppen. Thor Hushovd har fnyst av historiene hele tiden, og beviste i dag at man også kan vinne iført den høythengende sykkeltrøya.

Resultater 4. etappe av Tour de Suisse:
1. Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) 4.46,05
2. Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) st
3. Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) +2
4. José Joaquin Rojas (Movistar Team) st
5. Oscar Freire (Rabobank) st
6. Enrico Gasparotto (Pro Team Astana) st
7. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) st
8. Zdenek Stybar (Quick Step) st
9. Tom Boonen (Quick Step) st
10. Daryl Impey (Team Netapp) st

Denne saken oppdateres!

Slik gikk det til:

Rytterne skulle ta seg 198,4 kilometer mellom Grindelwald og Huttwil på den 4. etappen av årets Tour de Suisse. På veien dit skulle de over en andrekategori etter 60 kilometer, og deretter skulle rytterne over et tredjekategorifjell to ganger i løpet av de siste fire milene.

Heller ikke avslutningen av etappen var enkel. Faktisk holdt de siste 2 kilometerne en gjennomsnittlig stigning på 3,1 prosent, før det flatet mer ut foran de siste 150 meterne.

Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale), Sylvain Chavanel (Quick Step) og Cesare Benedetti (Team NetApp). Disse tre hadde i overkant av 2 minutters forsprang med snaue fem mil igjen til målgang i Huttwil.

Disse hadde hovedfeltet full kontroll på. Denne etappen dreide seg nemlig om sprinterne, og aller helst de mest klatresterke av disse.

Feltet inneholdt blant annet: Matthew Goss (HTC-Highroad) Mark Cavendish (HTC-Highroad), Thor Hushovd (Garmin-Cervélo), Peter Sagan (Liquigas), Allan Davis (Astana), Koldo Fernandez (Euskaltel-Euskadi), André Greipel (Omega Pharma-Lotto), Tom Boonen (Quick Step), Robbie McEwen (Team RadioShack), Ben Swift (Team Sky) og Borut Bozic (Vacansoleil).

Etter første passering av den avsluttende tredjekategorien, og med én runde igjen til mål, var avstanden mellom utbrytere og hovedfelt nede i 40 sekunder. Det indikerte selvsagt at trioen enkelt ville bli hentet inn i løpet av de siste 25 kilometerne.

I all hovedsak var det Team Sky som satte tempoet i hovedfeltet. Kurt Asle Arvesen satt i fremste rekke og arbeidet som en ivrig grevling for å overbevise ledelsen i laget om at hans egenskaper også kan gjøre nytte for seg under Tour de France.

Det var Ben Swift det britiske laget kjørte for. Ved første runding fikk rytterne selv oppleve oppløpet. Den harde avslutningen passet definitivt folk med litt ekstra trøkk i beina, og hardkjøret fra blant annet Sky-laget, gjorde det alt annet enn enkelt å henge på hovedfeltet i det kuperte terrenget.

Med 18 kilometer til mål var det også slutt for utbryterne. Anført av Ian Stannard, Arvesen og Mathew Hayman fortsatte det britiske laget å dundre på. 2,5 kilometer senere lot en utkjørt eresfjording seg slippe bakover i hovedfeltet.

Med Arvesen ute av TV-ruta, fant også Sky-laget ut at det nå var opp til andre å bruke krefter. HTC-High Road (Matthew Goss/Mark Cavendish) og Omega Pharma-Lotto (André Greipel) overtok deretter ansvaret i front.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

12 kilometer fra mål startet støtingen. Det var Sergei Lagutin (Vacansoleil) som åpnet luka, og han ble etter hvert fulgt av Liquigas-sprinteren Danilo Oss og supperoffensive Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto).

Trioen fikk imidlertid ikke mange kilometerne i frihet. Med sju kilometer igjen måtte også en del av sprinterne takke for seg i fronten. Mark Cavendish var ikke i nærheten i dag, og slapp hovedfeltet oppover fjellsiden.

Dermed var det åpenbart Matthew Goss det amerikanske laget kjørte for.

På toppen av tredjekategorien satt Hushovd fremdeles lett med. 6 kilometer unna mål satt han som 15. mann over toppen. Grimstad-rytteren var altså med i den kuperte og morsomme avslutningen på etappen.

4 kilometer fra mål støtet den tyske tempobikkja Jens Voigt (Leopard Trek) seg vekk fra hovedfeltet, men heller ikke denne gangen skulle det bli noen etappeseier i Sveits på den karen.

Innenfor den siste kilometeren forsøkte Stuart O'Grady å gå solo. Australieren stivnet imidlertid, og med 400 meter igjen åpnet mandagens etappevinner, Peter Sagan, spurten. Den slovakiske 21-åringen hadde ikke nok krefter til å holde helt inn.

Dermed kunne Hushovd passere ham på de siste meterne og notere seg sin aller første etappeseier iført verdensmestertrøya og Garmins sponsornavn over brystet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere