RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håvard Solerød (procycling.no)

Hushovds gylne sykkelarv

Sist oppdatert:
- Hyggelig at det jeg gjør har påvirkning på rekrutteringen.

GRIMSTAD (procycling.no): Om tidenes beste norske sykkelrytter skulle kåres på nåværende tidspunkt, hadde Thor Hushovd med sine 12 etappeseirer i Tour de France (inkludert lagtempotriumfene) og VM-seier, tatt en overlegen seier.

Hans karriere har vært så suksessfull at han skal ha mye av æren for å ha tent en sykkelgnist i det norske folket.

Vi ser det tydelig på antall innløste lisenser, antall solgte sykler og antall deltakere i Norgescup- og turritt. Alle pilene peker oppover, sykkelsporten er i stor vekst.

- Jeg synes det er gøy at det skjer noe i sykkel-Norge generelt, og spesielt med rekrutteringen blant de unge. Det er det sykkelsporten må leve av fremover, og da er det hyggelig at det jeg gjør, sammen med alle andre, som Edvald, Kurt Asle, hvem det skulle være, har en påvirkning, forteller Hushovd til procycling.no i forbindelse med Grimstad Sykkelfestival.

KCK tok tak
Betydningen Hushovd har hatt for sykkelsporten på Sørlandet spesielt, er det vanskelig å tallfeste, men at det har en betydning er det veldig liten tvil om.

For etter å ha ligget nærmest brakk i mange år, har det sakte, men sikkert bygget seg opp et stort og spennende sykkelmiljø i den sørligste delen av landet.

KCK (Kristiandsands Cykleklubb) tok for noen år siden skikkelig tak og samlet regionens mest håpefulle ryttere. De samarbeidet med andre lokale klubber og klarte å skape et lag som leverte meget gode resultater i Norgescupen.

Før fjorårssesongen så Plussbank Cervélo dagens lys. Takket være prosessen KCK allerede hadde startet når det kom til talentutvikling, kunne lage fylle på med flere gode Sørlands-syklister.

Det tok ikke Plussbank Cervélo mer enn ett år før de ble et skikkelig kontinentallag, som reiser Europa rundt for å matche seg mot de beste. Å ha et slikt lag mener Hushovd at særdeles viktig for de yngste rytterne i regionen.

- Jeg tror det gjør at rytterne ser at det er mulig, at de får komme seg på de rittene som er viktige å kjøre for å komme seg videre. Det tror jeg er veldig viktig for dem.

Sterke juniorer
Å ha et kontinentallag som Plussbank Cervélo er viktig for å utvikle topper. Men man kan ikke skape et sykkelmiljø med topper alene, man trenger påfyll av unge ryttere.

Det begynner også å komme på plass i Grimstad.

Før årets sesong fikk nemlig Grimstad Sykkelklubb på plass et strålende juniorlag. Selv om laget kun består av ryttere som er inne i sitt første av to junior-år, har de markert seg sterkt både i Norge og ute i Europa.

- Vi blir flere og flere, og nivået begynner også å ta seg opp, så vi får flere oppe i toppen både nasjonalt og internasjonalt. Det er bare positivt for utviklingen videre, forteller Fridtjof Røinås, som er en av de unge syklistene som vokser frem i Grimstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det går allerede gjetord om den lovende syklisten, som under Grimstad Sykkelfestival fikk leke seg med de beste.

- Herre min, det er en opplevelse bare å sykle med dem. Det å kunne matche dem litt, kjøre med dem der fremme og gå litt i brudd, det er jo dødsgøy, kunne en entusiastisk Røinås fortelle procycling.no etter rittet.

- En trygghet
Da hadde han utnyttet de 30 minuttene han fik sammen med verdensstjernene til å rykke, tette luker og ta en tredjeplass på den første innlagte spurten. Akkurat slik Hushovd selv gjorde da han fikk kjøre 30 minutter i avskjedsrittet til Dag Otto Lauritzen i 1993.

Å komme seg inn på Plussbank Cervélo er et mål for Røinås og resten av de talentfulle rytterne i Grimstad.

- Det er en trygghet å vite at man har det laget, og alle de som jobber i det apparatet. Du får ikke bedre kontaktnett når du har Thor og Atle Kvålsvoll, som kjenner alle laglederne på de store lagene ute i verden. Det er en trygghet å vite at de er der og passer på deg når du kommer opp i seniorklassen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjør som Lauritzen
Da Hushovd selv var ung, var det Dag Otto Lauritzen som var den store stjernen. Den alltid smørblide TV2-eksperten tok med seg Hushovd ut på sykkelturer, noe som ga han opplevelser som trengs for å motivere seg til å legge ned den nødvendige innsatsen, som skal til for å nå til topps i en av verdens tøffeste idretter.

Nå virker det som at Hushovd har overtatt rollen Lauritzen hadde.

- Det var NM i Grimstad her for et par år siden, og det var da jeg ble bitt av basillen og synes det her var kult. Thor fulgte opp med å ta meg med på et par turer da jeg var ung. Det var det som fikk meg i gang og fikk tent gnisten, forteller Røinås.

- Han er absolutt en stor nøkkel til at jeg sykler, og sikkert mange andre også.

PS: Grimstad-junioren Amund Grøndahl Jansen vant nylig sin første internasjonale seier, da han vant den siste etappen i Niedersachsen-Rundfahrt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere