*Nettavisen* Sport.

«Hushovds lag er overgangsvinneren»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Hushovd og Gilbert kommer til å dominere vårsesongen, tror Kaggestad.

27.12.11 18:04

Mandag tok vi en titt på hvilke lag som kan karakteriseres som overgangstaperne dette året.

Nå er det på tide å se på hvilke lag som har kommet best fra det, i hvert fall på papiret.

Det er et helt klart mønster i sykkelsporten for tiden. De største lagene blir stadig større, da stadig flere stjerneryttere velger å samle seg i færre lag enn de gjorde tidligere.

BMC ruster kraftig opp
Når det skal kåres en overgangsvinner sier det seg selv at det er svært vanskelig å komme utenom BMC. Laget som vant Tour de France dette året ved Cadel Evans, har utvilsomt høynet lønnsbudsjettet både ett og to hakk.

- BMC er nok overgangsvinnerne med Gilbert og Hushovd inn. Det er to store kanoner som kommer til å dominere vårsesongen. De får nok også sine muligheter i Tour de France, samtidig som de vil være en del av et knallsterkt lag rundt Evans, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

Nyheten om at de to treningskompisene neste år vil danne en superduo i klassikerne for BMC leste du først hos procycling.no.

Bli med i procycling.nos romjulskonkurranse!

Men nesten like viktig er det at laget har signert noen av verdens beste hjelperyttere for å støtte opp om sine store stjerner. Rutinerte Marco Pinotti og maskinen Stephen Cummings har begge ferdigheter et stjernespekket lag som BMC trenger.

Noe overraskende var det dog at Cadel Evans ikke fikk så mange forsterkninger. Han vant i år touren nesten uten hjelp i fjellene. Det er klart at Hushovd og Gilbert tidvis kan bli nyttig for australieren i touren, men den spennende amerikaneren Tejay Van Garderen er den eneste rene klatreren BMC har hentet.

- Spennende om de får mer ut av Schleck
Det er derimot et annet lag som har rustet kraftig opp foran etapperittene neste sesong.

- Radioshack-Nissan er vinnere innenfor treukersritt, mener Kaggestad.

Det er umulig å være uenig med eksperten. Leopard-Trek og Radioshack var i år de to sterkeste lagene når det kom til etapperitt, begge med en stall stappfull av klatreferdigheter.

Når disse to lagene fusjonerer sier det seg selv at produktet blir fryktinngytende, til tross for at de mister et par sterke ryttere i Levi Leipheimer og Janez Brajkovic.

- Det blir spennende å se om de klarer å få enda mer ut av Schleck-brødrene, nå som de har en veldig erfaren gjeng rundt dem. Om de angriper med Zubeldia, Klöden og Horner i touren, kan de i hvert fall legge mye press på de andre lagene, tror Kaggestad.

Et ekstra ess i ermet er sportsdirektør Johan Bruyneel. Belgieren har ledet sitt lag til ni sammenlagtseire i verdens største etapperitt, og mange mener at han er mannen som kan ta Andy Schleck fra å være den evige toer til en vinner.

En verdensmester inn
Team Sky er et annet lag som skiller seg ut som overgangsvinnere. De har riktignok mistet sterke ryttere som Simon Gerrans, Greg Henderson og Stephen Cummings, men inn har de fått den regjerende verdensmesteren Mark Cavendish.

Det kan bli en travel sommer for Team Sky, som håper at Wiggins eller Froome kan kjempe om sammenlagtseieren i Tour de France, samtidig som Mark Cavendish ønsker å vinne flest mulig etapper. I tillegg kommer det et OL på hjemmebane, som topper en svært hektisk juli-måned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Hektisk til tross, Kaggestad frykter ikke at de biter over for mye.

- Personlig tror jeg ikke Wiggins kommer til å vinne touren. Han kan kanskje ta ledertrøyen underveis, men jeg tviler litt på at han klarer det også. I så tilfelle er det Cavendish de må bruke energi på.

Dette mener eks-proffen at vil åpne opp muligheter for Edvald Boasson Hagen på de litt mer kuperte etappene, hvor han så til de grader viste seg frem i år.

I tillegg til Cavendish har det britiske storlaget forsterket med sterke klatrere som Kanstantsin Sivtsov og Richie Porte, Cavs lojale hjelper Bernhard Eisel og et par av verdens mest spennende talenter.

Tvinger frem en ny mentalitet?
Kaggestad merker seg at ingen av de tre lagene som er trukket frem som overgangsvinnere er tradisjonelle lag fra det europeiske kontigentet (Sky er riktignok fra Europa, men ikke fra en typisk sykkelnasjon).

Det er i tråd med utviklingen vi har sett de siste årene. De store internasjonale lagene vokser seg stadig større og ser det ikke som et problem å ha flere kapteiner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kaggestad tror utviklingen tvinger frem et enda større fokus på lagarbeid i sykkelsporten.

- Jeg tror det tvinger frem en ny måte å samarbeide på. Det eneste som betyr noe nå er laget. Det er nok noen som får ekstra godt betalt slik at de setter laget først, og egne ambisjoner i andre rekke.

- Samtidig er det så mange ritt at alle vil få egne sjanser.

Mange mener at bakdelen ved å være på så store lag som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er i 2012 er at de må ofre egne muligheter og heller kjøre for andre stjerner. Kaggestad er en av dem som ser det positive ved å ha sterke lagkamerater.

- Den interne konkurransen vil skjerpe rytterne. Jeg tror det ligger et stort utviklingspotensial der. Det kan blant annet Hushovd og Boasson Hagen nyte godt av, sier han.

PS: Også nystartede GreenEdge (med blant annet Matthew Goss, Allan Davis og Robbie McEwen), Astana (som har hentet Brajkovic, Bozic og Seeldraeyers) og Movistar (som får tilbake Alejandro Valverde i tillegg til Giovanni Visconti og kanskje Juan Jose Cobo) har forsterket kraftig, og vil trolig sette mer farge på sykkelritt neste år enn de har gjort i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.