NAZARETH/OSLO (procycling.no): Atle Kvålsvoll har i årevis vært kjent som Thor Hushovds personlige trener.

De siste årene har han fått ytterligere baller i luften, blant annet som sportssjef for sykkellaget Plussbank BMC.

Nå kan trønderen utvide porteføljen enda en gang. 50-åringen er nå en del av team BMCs trenerapparat og har fått ansvaret for tre ryttere.

Samarbeidet med Hushovd er åpenbart, i tillegg har vi tidligere omtalt at han trener den danske mesteren Sebastian Lander. Den siste rytteren han har fått ansvaret for er det britiske stortalentet Adam Blythe.

Ser opp til Hushovd
procycling.no hadde gleden av å møte Sebastian Lander da BMC tråkket i gang den nye sesongen med en storslått presentasjon i Nazareth, midt i januar.

Og for eventuelt nysgjerrige lesere, vi befant oss ikke i byen hvor Jesus vokste opp, men derimot på et industriområde i Belgia.

Dansken var full av begeistring over det nye samarbeidet med Kvålsvoll. Thor Hushovd er nemlig en av hans store forbilder.

- Det var laget som satte oss sammen. De ville at jeg skulle få ny inspirasjon. Jeg har alltid lyst til å bli en rytter som Thor. For meg er han en av verdens beste ryttere. Jeg ser opp til han og synes han er en fantastisk rytter. Det var en fin sjanse for meg å få samme trener. Fra den dagen har det gått fort og nå er han treneren min og vi jobber sammen, sier Lander til procycling.no.

Lander er full av entusiasme over samarbeidet, selv om han sliter litt med å forstå dialekten til Kvålsvoll.

- Det er litt spesielt fordi jeg har en norsk trener og er dansk. Han skjønner hva jeg sier på dansk, men jeg skjønner ikke så mye av hva han sier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvålsvoll: - Naturlig at jeg tok ansvaret for Lander
Før inneværende sesong tok BMC kontakt med Atle Kvålsvoll og spurte om han kunne tenke seg å trene flere ryttere på laget.

- BMC spurte meg om jeg ville trene flere enn Thor i BMC. Det var sånn sett naturlig at Sebastian som er skandinav og dansk kom til meg. Vi har mye av den samme kulturen og språket. Sebastian har Thor som forbilde og ser opp til han og ser hva an har utrettet. Det er også en grunn til at han synes det var spennende, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Lander er et unikt talent. Han er juniorverdensmester på bane og ble dansk mester i juni 2012 i en alder av 21 år. Det skaper forventninger hjemme i Danmark.

Legoens hjemland har de siste årene levert en rekke store talenter til proffrekkene som har kommer slukøret hjem. Thomas Vedel Kvist, Rasmus Guldhammer og Martin Pedersen er tre eksempler.

Lander er godt kjent med problemstillingen da vi bringer den opp.

- Jeg har sikkert fått det spørsmålet 100 ganger, flirer han.

- Ingen er like. Rasmus er en type rytter, jeg er en annen type rytter. Det avhenger av hva du gjør selv. Jeg kjenner Rasmus godt. Vi er gode venner. For han var det for vanskelig å være alene. Det er en av grunnene til at jeg har flyttet til Lucca. Der kjenner jeg noen fra Saxo Bank og noen av lagkameratene mine bor der. Det er bare to timer til København med fly. Jeg vil finne et nettverk der, sier Lander.

Beskriver dansken som en offensiv type
Presset fra omverdenen er noe Lander har lært seg til å leve med.

- Jeg kom på landslaget tre måneder etter mitt første ritt. Jeg har vært på landslaget i mange år og hatt mye press. Det er ganske normalt for meg. Dette året som kommer blir det mest rolige for meg. Folk forventer at jeg skal utvikle meg, men ikke vinne. Da jeg syklet i Danmark forventet folk at jeg skulle vinne. Her skal jeg finne en mulighet til å utvikle meg. Men jeg liker press og har sagt til sponsoren at jeg liker litt press. Da tenker du alltid at det er best at du tar den siste intervallene og den siste timen. Til slutt kan det være forskjellen. Nå er det ikke vinnerpess, men press for å utvikle seg.

Hans nye norske trener har også stor tro på sin nye elev.

- Jeg kjenner han ikke så veldig godt ennå, men jeg har fulgt med han litt som rytter. Når man ser på kroppsbygning og så videre, er han en puncher og en som spurter bra. Toppfarten er høy. Han tåler bakker opp til en viss distanse. Han er en liten kruttønne muskulært sett, analyserer treneren.

- Hvilket potensiale ser du?

- Han har vist at han har et (stort) potensiale. Det er det ingen tvil om. Jeg har blitt kjent med han som en offensiv type i hodet. Han tåler mye smerte og kan gå dypt. Vinnerinstinktet har han i seg. Han er helt klart en spennende syklist.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BMC betaler
Kvålsvolls er engasjert at BMC for å trene de tre rytterne, noe som er en forandringer fra tidligere sesonger.

Da har han hatt ansvaret for Hushovd gjennom en personlig avtale mellom de to. Det nye nå er at han kommer mye tettere på det sportslige apparatet i det som kanskje er sykkelsportens mest profesjonelle og tilrettelagte lag, sammen med Team Sky.

I tillegg er det BMC, verdens rikeste sykkellag, som betaler lønna til Kvålsvoll, ikke rytterne selv.

- Det er lærerikt og jeg får møte de andre trenerne og den sportslige ledelsen i BMC. Jeg kommer enda tettere på den sportslige organiseringen. Det er utrolig proft i alle ledd. Det er veldig interessant å jobbe med disse utøverne, sier Kvålsvoll om jobben.

Kvålsvoll rapporterer til daglig til australske Allan Peiper. Han kommer ikke til å være med rundt på ritt, selv om det kan

- Min jobb er trenerrollen. Det kan være at jeg er på noen ritt, men det er ikke det som er poenget. Jeg lager treningsprogram og følger opp gjennom treningsdagbok og pulsen til rytterne. Vi må snakke godt sammen. Det kan nok være at jeg blir med på samlinger og treningsøkter.

Adam Blythe bor, som Thor Hushovd, i Monaco. Sebastian Lander har slått seg ned i italienske Lucca, drøye 300 kilometer øst for fyrstedømmet.