Gå til sidens hovedinnhold

Hushovds viktigste hjelper

- Han har en vanvittig rutine, skryter nordmannen.

Paris-Roubaix er et ritt som står uthevet og med to streker under seg på Thor Hushovds rittplan.

Helt siden han som ung og lovende vant U23-utgaven av brosteinsklassikeren i 1998, har han drømt om å ta steget opp på toppen av pallen som senior.

Les også:Truer med å droppe Arenberg

Oppkjøringen til vårklassikeren har Hushovd for lengst startet. I disse dager er han på BMCs andre samling, ved Calpe i Spania. Der jobber rytterne hardt med å pusse på formen til sesongstarten.

34-åringen starter opp i Qatar i starten av februar, men allerede nå ligger tankene et par måneder lenger fram i tid.

Sterk BMC-maskin
Via oppholdet Cervélo TestTeam og Garmin-Cervélo har nordmannen forholdt seg til et trofast knippe klassikerryttere rundt seg på brosteinen. Slik blir det ikke i år.

Sørlendingen var nemlig den eneste som gikk fra Garmin til BMC foran denne sesongen. Trøsten får være at også det amerikanske laget (med base i Sveits) har satset tungt på de samme rittene siden deres storslåtte satsingen inntok landeveien under 2010-sesongen.

Det er altså ikke Andreas Klier, Gabriel Rasch eller Johan Van Summeren han må stole på denne gangen. Med de røde og sorte har selvsagt sin egen roadcaptain i sine rekker.

På spørsmål om hvem som blir hans viktigste støttespiller i den nye gjengen, svarer Hushovd følgende:

- George Hincapie har en vanvittig rutine. Han sitter alltid der han skal. Han kommer til å bli veldig viktig, erkjenner BMC-proffen overfor procycling.no.

Sju ganger topp 10
Amerikaneren har vært proff siden 1993 og var i mange år regnet blant de aller største favorittene foran «Helvete i nord». Han har aldri vunnet rittet selv, men har en andreplass (2005, slått av Tom Boonen), to fjerdeplasser, to sjetteplasser en åttende og niendeplass fra brosteinsrittet.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, tror 38-åringen er godt fornøyd med å fungere som BMC-lagets general den 8. april i år.

- Han er en rytter som gjerne henter litt ekstra motivasjon når han kan bidra til en sterk leder. Det viste han ved Lance Armstrongs side, og han har gjort en god jobb for Cadel Evans. Jeg tror han gleder seg til å hjelpe Hushovd mot Roubaix også, sier Kvålsvoll til procycling.no.

- Et vanskelig spørsmål, men hvor lenge kan Hincapie gjøre en jobb for Hushovd i et slikt ritt?

- Han har hengt med langt inn i finalen i tidligere utgaver av rittet. Samtidig har han nok manglet det siste når de største kanonene har strammet grepet.

Styrer BMC på brosteinen
Hincapie er en like naturlig roadcaptain i BMC som Klier har vært for Hushovd de siste sesongene.

- Han kjenner dette løpet ut og inn. Han kjenner spillet, tar de riktige valgene underveis og sitter alltid der han skal sitte i hovedfeltet. Dessuten nyter Hincapie stor respekt i feltet, og det gjør det vanskelig å skubbe bort en slik rytter. Under Paris-Roubaix er det han som styrer laget underveis, mens Thor kan bruke energien på det han skal.

Det er amerikaneren som må forholde seg til om man skal følge brudd underveis, eller sende ryttere i brudd. Han styrer lagets bevegelser og må passe på at Hushovd ligger riktig plassert når rytterne inntar viktige passasjer underveis.

- Thor var veldig trygg på gjengen han hadde rundt seg fra tiden i Cervélo, kommer han til å savne dem på noe vis?

- Det er riktig at Thor og Andreas (Klier) var veldig gode kompiser. Han vil nok savne dem litt, men han tilpasser seg også nye omgivelser raskt. Nå har han kommet godt i gang på treningsleir med det nye laget, og har blitt bedre kjent med lagkameratene sine. BMC har gode ledere i laget, og alt rundt laget er på stell i forhold til årets sesong og de som kommer. Slike faktorer gir også trygghet, påpeker Kvålsvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktig trening
Hushovd understreker også viktigheten av å benytte årets første måneder til å bli samkjørt som lag. Etter rittet i Midtøsten er det ikke mange ukene igjen før brosteinsrittene starter opp med Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne (25. og 26. februar).

Her finner du Hushovds sesongplan!

- Det er alltid viktig å treffes for å skape et godt samhold. Vi har riktig nok god tid til å bli samkjørt, det er tross alt flere ritt som venter før klassikerne, men all jobben vi får lagt ned sammen nå vil gi resultater i klassikerne, forklarer Hushovd til procycling.no.

På treningsleiren deler rytterne seg inn i treningsgrupper etter hvilke ritt de satser på og dermed når de skal prikke inn toppformen. Det er derfor lite Hushovd trener sammen med lagets sammendragsstjerne, Cadel Evans.

Video: Her kan du se Hushovd feire bursdagen sin med BMC-laget!

Istedenfor blir det mange timer sammen med de rytterne som vil sitte rundt Hushovd i Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

- Det er en veldig fin gjeng som har det gøy sammen. Samtidig jobber vi hardt for å nå målene våre, forsikrer Hushovd.

Det første hovedmålet dukker altså opp den 8. april. Da får vi også svaret på om han oppnår drømmen om å heve brosteinstrofeet på velodromen i Roubaix.

Kommentarer til denne saken