Gå til sidens hovedinnhold

Husker du denne ulykkesfuglen?

En av Tour de France-historiens mest uheldige ryttere gjør comeback.

John-Lee Augustyn kjørte seg inn i Tour de France-publikumets hjerter den 22. juli 2008.

Klatretalentet som den gang kun var 21 år gjorde en kjempeprestasjon da han var først over Cime de la Bonette-Restefond, det siste fjellet på den 16. etappen i rittet.

Mellom den unge sør-afrikaneren og etappeseieren i Tour de France sto kun en utforkjøring.

Tragikomisk velt
Dessverre for talentet var han langt bedre til å kjøre oppover enn nedover. Han ble raskt hentet inn av forfølgergruppen og da han skulle prøve å holde deres fart nedover fjellsiden gikk det riktig galt.

De fleste husker nok hvordan Barloworld-rytteren stivnet av skrekk i en høyresving, kjørte rett frem og forsvant ned skråningen.

Sjokkerte TV-seere fikk hjertet i halsen og fryktet det verste. Men redsel ble raskt erstattet av latter da TV-bildene viste en like hel Augustyn fortvilet prøve å klatre opp den grusbelagte fjellsiden på alle fire.

Se video av den dramatiske velten i bunn av artikkelen

Etter flere minutters hardt arbeid kom han seg endelig opp på veien igjen, kun for å oppdage at sykkelen lå igjen i bunn av skrenten.

- Jeg følte meg meget bra oppover den siste stigningen. Jeg forsøkte å følge (Jaroslav) Popovitsj nedover. Jeg vet at han er god utforkjører. Men så valgte jeg feil linje og tippet over kanten.

- Jeg er heldig som ikke brakk noe. Men jeg tror nok foreldrene mine fikk seg et sjokk, sa mannen som slapp uskadet fra hendelsen til pressen etter etappen.

Velten som satt han ut av spill
De fleste var enige i at selv om talentet mistet en stor seiersmulighet denne sommerdagen, ville det komme flere liknende i årene fremover.

De tok dessverre feil. For en skade han pådro seg tidligere i karrieren skulle komme tilbake og gjøre veien til toppen langt tøffere for Augustyn. Vi lar rytteren selv fortelle.

- På den avsluttende tempoetappen i Portugal rundt i 2007 veltet jeg. Det regnet voldsomt og jeg kom litt for raskt inn i en rundkjøring. Jeg skled noen meter på hoften før jeg stoppet opp.

- Jeg skjønte straks at noe var galt siden jeg ikke kunne rette ut beinet. Jeg ble operert og måtte bli i Portugal i to uker. Ikke før tre måneder hadde gått kunne jeg begynne å gå igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rytteren bygde seg sakte, men sikkert opp igjen. På sitt beste utfordret han de beste klatrerne, men en skjebnesvanger avgjørelse om å la den innopererte pinnen i hoften forbli i kroppen, skulle skape problemer.

- Etter to år startet beinet rundt pinnen å gro over pinnen, noe som førte til betennelse og smerter i musklene. Vi bestemte oss for å operere ut pinnen, men da hadde den grodd så godt fast at legen hadde problemer med å fjerne den.

- Ting ble bedre en liten stund, men raskt forsto vi at noe var galt. Undersøkelser viste at store deler av hoftebeinet hadde dødd og startet å smuldre opp. Vi bestemte oss for å utføre en hofte resurfacing.

Måtte sett sykkeldrømmen på vent
Det vil si at istedenfor å foreta en hoftetransplantasjon så satt legene inn en metallkonstruksjon formet som en sopp, som erstattet det skadede beinet.

Rytteren håpet at det skulle være det som reddet karrieren, men fikk ikke fornyet sin kontrakt med Team Sky, hvor han hadde tilbrakt to trøblete år.

Foran årets sesong signerte han for det lille italienske laget Utensilnord Named, i håp om å få fart på karrieren igjen.

Men raskt innså Augustyn at hofteproblemene ikke ble noen bedre. 13. mai terminerte han kontrakten med laget og tok en pause fra sykkelsporten.

- Vi har vært spent på om operasjonen gjorde at jeg kunne konkurrere med proffene igjen. Vi visste det ville oppstå noen hindringer. Testverdier viste at ting ikke utviklet seg riktig og at det nesten var fare for liv og helse, sa Augustyn den gangen.

Gjør comeback
Etter at han midlertidig ga opp profflivet har han drevet en sykkelbutikk i Sør-Afrika, men lørdag kom gladmeldingen om at John-Lee Augustyn igjen satser på en sykkelkarriere.

Sør-afrikaneren satser på å gjøre comeback i et lokalt ritt 3. februar. Så gjenstår det å se om vi noen gang får se den flyvende rytteren tilbake i proffeltet i Tour de France.

HTML EMBED

Kilder: Nettavisen, Velonation, Cyclingnews og Pez Cycling News

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg