*Nettavisen* Sport.

Husker vi hvor stor Bjørgen er?

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

KOMMENTAR: Hun var superstjernen som sluknet. Lørdag kan Marit Bjørgen skinne igjen.

18.05.10 15:23

BEITOSTØLEN (Nettavisen): I 2005 var Marit Bjørgen verdens desidert beste langrennsløper.

Nå har langrennsnasjonen Norge snart glemt hvordan det er å se den gamle dronningen øverst på seierspallen. Riktig nok har Bjørgen vunnet mange renn siden 2005, men det er tre mesterskapsnedturer på rad som huskes.

Gledestårene forsvant – og har vært erstattet av helt andre tårer de siste årene.

Derfor kan det være på sin plass å minne om hvor stor Marit Bjørgen er. Og det gjør jeg fordi jeg nå tror at det faktisk er gode muligheter for å få se Rognes-jenta på stabilt toppnivå igjen.

Merittene
Bjørgen har altså vunnet 30 verdenscuprenn individuelt (se oversikten i faktaboksen til høyre). Av norske langrennsløpere, har bare Bjørn Dæhlie (46) og Bente Skari (41) vunnet flere.

Tar man med stafetter, har Bjørgen stått på seierspallen i verdenscupen hele 74 ganger, OL og VM ikke medregnet.

Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har vunnet fire VM-gull. Og hun tok altså fem medaljer av seks mulige under VM i Oberstdorf i 2005.

Men en idrettsutøver lever ikke på gamle meritter, i hvert fall ikke så lenge man fortsatt er aktiv.

Derfor har Marit Bjørgen tatt grep denne sesongen. Mange grep, for å oppnå det premiesamlingen sårt savner:

Et OL-gull.

Gullgrepene
Et modig skritt var å avslutte samarbeidet med Svein Tore Samdal. Bjørgen har 30 verdenscupseirer og fire VM-gull å takke sin tidligere trener for, men denne sesongen har hun kastet vrak på alle gamle teorier.

Overskudd har vært stikkordet, og Bjørgen innledet det nye treningsåret med to-tre måneder helt uten vanlig skitrening. Etterpå har det meste dreid seg om rolig trening. Selvsagt har det vært innslag av harde økter, men i langt mindre grad enn tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig har Bjørgen lært seg teknikk «på nytt». Spesielt har Audun Svartdal i Olympiatoppen gitt henne et nytt grunnkurs i skøyteteknikk.

Det kanskje aller viktigste grepet handler likevel om det mentale. Etter de to suverene seirene i den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen sist helg, fortalte hun Nettavisen om samarbeidet med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

- Jeg har vært langt nede. Samtalene med Britt har betydd veldig mye. Når jeg har snakket med henne, er alle negative tanker borte, fortalte Bjørgen.

Skjermes
Et konkret mentalt grep er mer skjerming mot media. Bjørgen har i liten grad vært tilgjengelig for pressen inn mot sesongåpningen. Fredag droppet hun, som eneste norske løper, den tradisjonelle pressekonferansen dagen før verdenscup. Slik blir det også resten av sesongen.

Det irriterer selvsagt pressen. Men hvis det kan hjelpe Marit Bjørgen til å ha tankene på rett sted inn mot viktige skirenn, så er det en pris vi – og leserne som blir snytt for Bjørgen-intervjuer dagen før renn – kanskje må finne oss i å leve med.

Landslagsledelsen, og Bjørgen selv, jobber også aktivt med å bygge ned forventningene. De ønsker å ha en Bjørgen i angrepsposisjon.

Det er fornuftig.

Når det er sagt, så er Marit Bjørgen den store favoritten i lørdagens renn, om hun vil eller ikke. Det finnes ingen annen mulig konklusjon etter oppvisningen på Beitostølen sist helg, uansett hvor fort Charlotte Kalla gikk i Bruksvallarna.

Tro og håp
Og at Marit Bjørgen går for seier, skal det ikke være noen som helst tvil om. Den dama går ikke for andreplasser uansett hvor dårlig formen er.

Nå er formen god.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende at den også er god under OL i Vancouver, men det er i hvert fall et godt utgangspunkt for å bygge selvtillit fram mot vinterens viktigste og vakreste eventyr.

Det er faktisk to år siden Bjørgen vant et verdenscuprenn. Jeg tror og håper ventetida er over i løpet av lørdagen, og at Bjørgen i en alder av 29 og et halvt år starter en ny tidsregning med sin første verdenscupseier uten piercing.

Og jeg tror og håper hun endelig får OL-gullet hun har trent for i 15 år.

Marit Bjørgen fortjener nemlig å bli husket som en av de aller størst. For det er det hun er.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.