*Nettavisen* Sport.

Hva er det du sier, Bjørgen?

Foto: Morten Holm/Scanpix

31-åringen har vært på pallen i 13 av 15 verdenscuprenn. Det mener hun er variabelt.

07.03.12 14:19

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): 78 verdenscuppoeng. Det er det som skiller Marit Bjørgen og Justyna Kowlaczyk når vi går inn i den avsluttende fasen av årets langrennssesong.

De to stjernene har de siste årene kjempet en bitter kamp om å være best i sporet. I mesterskap har Bjørgen herjet, mens Kowalczyk står med tre strake triumfer i verdenscupen.

Sist gang den norske jenta gikk til topps i verdenscupen var tilbake i 2005/06-sesongen. De to siste årene har trønderjenta måttet ta til takke med andreplass bak sin polske rival.

LIVE fra 16.10:
Herresprint
Damesprint

- Føler trygghet
Nå håper Bjørgen at 2012 blir året da hun igjen kan ta steget opp på det høyeste trinnet av seierspallen, også i verdenscupen.

Totalt gjenstår sju renn i år, fordelt på Drammen, Oslo, Stockholm og Falun.

- Jeg har hatt et bra tak på Kowalczyk mot slutten av sesongen de siste årene. Det gir meg en trygghet psykisk sett. Det er bra for min del, sier skidronningen til Nettavisen.

- Men sesongen min har vært litt variabel etter Tour de Ski. Det har skiftet mellom dagsform, gode ski og den som har dagen. Ingenting er avgjort før vi møtes i Falun, sier hun.

Og akkurat det at ingenting er avgjort har Bjørgen helt rett i. Om man regner med bonuser er det fortsatt mulig å plukke 610 verdenscuppoeng. De første deles ut i Drammen onsdag.

- Fokuset mitt er å gå bra og fort på ski. Og slå Kowalczyk. Jeg har vært i bra form mot slutten av sesongen de siste årene. Det gir meg et overtak, men jeg må ta ett renn av gangen.

- Sprint er sprint og plutselig kan jeg være ute. Da kan Kowalczyk plukke mye poeng. Men Drammen har vært en kjempeplass for meg tidligere og jeg har hatt mange gode opplevelser der.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm/scanpix

- Vært variabel?
Bjørgen måtte se seg slått av nettopp Kowalczyk i Tour de Ski tidligere i år. Etapperittet var en av sesongens store mål for trønderjenta og slik sett kan seier i verdenscupen bli en revansj.

31-åringen omtaler sesongen sett under ett som variabel, men faktum er at Rogne-ekspressen, sett bort ifra sprint, har vært på pallen i samtlige verdenscuprenn hun har deltatt i.

På de totalt 15 rennene i 2011/12-sesongen (Tour de Ski ikke medregnet) har Bjørgen vunnet åtte, blitt nummer to fem ganger og nummer tre én gang. I sprint har hun i tillegg en sjuendeplass og en 22.-plass.

- Kaller du det variabelt, Marit?

- Selv har jeg følelsen av at jeg har variert mye denne sesongen. Mye av grunnen til det er nok sykdom før Tour de Ski og så har jeg kanskje ikke vært flink nok etter det, sier Bjørgen.

- Men statistikken viser jo at jeg har gjort en fantastisk jobb. Både i verdenscupen og det at jeg har kommet tilbake og prestert i de to siste mesterskapene. Det er bra, absolutt, sier hun.

Bjørgen fikk sitt store gjennombrudd tidlig på 2000-tallet og vant verdenscupen for første gang tilbake i 2004/05-sesongen. Etter en sterk 2005-sesong gikk det imidlertid tyngre en periode.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

- Tøffe prioriteringer
Først under OL i Vancouver i 2010 løsnet det for alvor igjen for den norske jenta. Der ble hun den store vinneren med tre gullmedaljer. Under VM i 2011 fulgte hun opp suksessen med fire gull.

- Jeg har trent utrolig godt de siste årene og funnet en bra treningsmetode. Jeg har vært mye frisk og prioritert riktig med tanke på mesterskap. Jeg har vært i maks form, sier 31-åringen.

- Jeg har gjort tøffe prioriteringer. Det må du gjøre for å gå gode skirenn. Du må ha en god plan gjennom hele sesongen og noen ganger prioritere bort verdenscuprenn, sier Bjørgen.

I løpet av våren 2012 kan supercomebacket krones med nok en seier i verdenscupen, men da må altså Kowlaczyk overvinnes de kommende helgene. Spenning blir det garantert.

- Det er klart at det hadde vært litt enklere om jeg hadde avgjort dette tidligere. Men det er utrolig bra for sporten med denne duellen oss imellom, sier hun.

- Den skaper større interesse, ikke minst i Polen. Der sender de våre løp i beste sendetid på ettermiddagen. Det er mer populært med jenteløp enn herreløp, sier 31-åringen.

Onsdagens sprint i Drammen starter med kvalifisering fra 14.00 og utslagsrunder fra 16.10. Dramatikken kan du selvfølgelig følge LIVE i Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Johansen/Scanpix

Se hele verdenscuplisten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.