Vegard Breen (Joker Merida) sikret seg karrierens største seier da han søndag vant det franske etappeløpet Ronde de l'Oise sammenlagt.

23-åringen gikk i et brudd mot slutten av etappen som holdt helt inn til mål.

Dermed tok han igjen australske Glenn O'Shea som leder rittet sammenlagt før etappen, fire sekunder foran Breen.

Breen vant også poengtrøya og kombinasjonstrøya i rittet. Han ble også kåret til den best aggressive rytteren på søndagens etappe.

- Det er lenge til jeg vinner en poengtrøye igjen, flirer Breen.

Portugisiske Fabio Silvestre vant etappen.

Breen har kjørt inn en rekke gode plasseringer denne våren og ble blant annet nummer tre sammenlagt i Circuit des Ardennes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Satt i brudd hele dagen
For mauragutten ble det en hendelsesrik dag, hvor han satt i brudd nesten hele etappen.

- Jeg har ikke gjort annet enn å være i brudd i hele dag. Det gikk en stor gruppe i starten og da ante jeg fare. Jeg og en annen kjørte oss opp, men vi brukte over to mil. Det var utrolig tungt. Da vi kom opp sa Gino til meg: - Hva er det du tenker på? Er du helt gæren?, sier Vegard Breen til procycling.no.

Det store bruddet fikk etter hvert fire minutter på feltet før sidevinden slo til bak i feltet. Da satte profflaget Europcar seg fram og kjørte for harde livet.

- Da Europcar kom opp ble det nye støt. Jeg hadde bare med meg Martin (Olsen) som begynte på bli sliten allerede. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å bli med på støtinga og kom meg med i den avgjørende åttemannsgruppa. Vi fikk to minutter på det meste, forklarer Breen.

Proffrytter ga opp
Den eneste farlige rytteren i gruppa for Breens sammenlagtplassering var Vincent Jerome. Med tre mil igjen til mål oppsøkte han Breen.

- Han sa til meg at han ikke kom til å utfordre meg. Han ville kjøre for etappen. Han skjønte jeg var så sterk og visste at vi ikke hadde tid til noe taktisk spill.

- Hva betyr det for deg at en proff sier sånt til deg?

- Det bekrefter det jeg har ment hele tiden, jeg har vært sterkere enn alle hele rittet. Det er bare kult, gliser Breen.

Med åtte kilometer igjen til mål var Breen og de andre ferdige med den siste bakken. Da klemte 23-åringen til og brukte alle kreftene på å holde farten oppe i gruppa.

- Jeg kjørte de siste tre kilometerne alene og ble sist i bruddet, sier Breen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Takker laget
Joker Merida var reduserte på den siste etappen. Edvin Wilson hadde stått av på grunn av velt og Oskar Svendsen startet ikke etappen på grunn av mageproblemer.

Underveis på etappen fikk også Vegard Robinson Bugge problemer med magen.

- De som var igjen gjorde en manns jobb. Det er ganske imponerende hvor langt ned i kjelleren de var villige til å gå for å hjelpe meg. Det er sykt hvor langt Martin (Olsen) gikk i dag. Det er mye lettere å tyne seg for deg selv, enn når du kjører med et helt felt på hjul. Det betyr utrolig mye for meg. Jeg setter utrolig stor pris på dem. Det forteller jeg dem hver dag og det er viktig for meg, skryter Breen.

Aggressiv hele uka
Etter en rolig første etappe har Breen vært aktiv på de tre siste etappene. På den andre etappen satt han i det avgjørende bruddet og støtet solo på slutten, men ble hentet.

Lørdag gikk han hjem med noen få sekunder, og ble nummer to på etappen.

Og nå søndag avgjorde han hele rittet da han nok en gang satt med i finalen.

Breen syklet rittet sammen med Stian Remme, Oskar Svendsen, Vegard Robinson Bugge, Edwin Wilson og Martin Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stort talent
Vegard Breen har i flere år vært ansett som et av Norges mest lovende talenter. Han er meget kjøresterk og besitter ekstremt gode taktiske egenskaper for alderen.

Han har derfor fått kallenavnet «The Brain» av sportssjef Gino Van Oudenhove.

Utfordringen til Vegard har vært at han ikke har en spesielt god avslutning, noe som gjør at det blir vanskeligere å vinne sykkelritt.

- Denne seieren tok vekk mye fra skuldrene mine og lettet presset litt. Jeg har vært veldig nære et par ganger før i år. Jeg er jo ikke en rytter som er veldig rask, hadde jeg vært det kunne jeg tatt disse rittene på bonussekunder, men jeg har vært veldig markert og likevel klart å rive meg løs hver dag. Det gir meg en utrolig god følelse og bekreftelse på treninga de siste årene. Det har gitt resultater.

I 2012 vant han et ritt i nasjonscupen for landslag og ble nummer to på en etappe i ungdommens Tour de France.

PS: Stian Remme ble nummer elleve sammenlagt.

Resultater

HTML EMBED