Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det med Erik Hamrén?

RBK kan snart dele skjebnen til Örgryte og AaB: Savnet av Erik Hamrén.

På Lerkendal går man i disse dager rundt og tripper. Der håper man virkelig at telefonen fra det svenske fotballforbundet ikke kommer.

- Hva gjør Rosenborg dersom Hamrén forsvinner?

- Det er et meget godt spørsmål. Da må man begynne på nytt igjen. De påstår at de ikke har noen «Plan B», men for meg vil det nærmest være tjenesteforsømmelse om de ikke har diskutert andre navn på Lerkendal-brakka, sier en av de som følger Rosenborg tettest, nemlig TV2-reporter Håvard Johnsen til Nettavisen.

En helhetlig trener
Hva er det som egentlig er så spesielt med Erik Hamrén? Nettavisen har kontaktet svenskens tidligere arbeidsgivere for å komme et skritt nærmere sannheten.

- Vi var intet topplag da Erik ankom klubben i 1998, sier Ulf Svensson.

Som gammel skolekompis og daværende spillerutvikler i Örgryte var han delaktig da Hamrén ankom gøteborgsklubben fra AIK.

- Vi måtte ut i kvalifisering for å beholde plassen i Allsvenskan. Etter sesongen gjorde vi er grundig analyse på hvordan vi skulle jobbe videre med laget. Vi så på pasningsspillet, vi så på hvordan vi skulle angripe og forsvare oss. Vi var også heldige med spillerkjøpene, men framfor alt lyktes vi på grunn av at vi var konsekvente mot måten vi skulle opptre ute på banen.

Hamrén tok også grep utenfor banen. Blant annet sto han opp grytidlig for å forsikre seg at Afonso Alves og de andre Öis-spillerne startet dagen på «riktigt sett» med havregrøt:

- Det stemmer. Erik var den som var mest aktiv på det punktet. Vi hadde en kostholdsekspert som målte hvor mye spillerne spiste og hvor mye energi de forbrente som aktive spillere. Om man for eksempel forbrenner 4000 kilokalorier, holder det ikke å spise mellom 2000 og 2500. Da blir skadet til slutt. «Man kan ikke tanke diesel om man skal gå på høyoktan», brukte vi å si, forteller Svensson.

Fra toppen til bunnen
Örgryte klatret sakte, men sikkert mot toppen. De vant aldri serien under Hamrén, men endte opp med en svært respektabel 3.-plass i 2002-sesongen.

«Jeg tror at Hamréns rolle har blitt en smule overdrevet. Han har bidratt til å stramme opp Örgrytes organisasjon og har skapt en harmoni som Jukka Ikäläinen (Hamréns arvtaker) kan dra nytte av. Jeg tror Öis havner et sted i det stabile mellomsjiktet i Allsvenskan», lød spådommen fra Mats Härd i Göteborgs-Posten foran 2004-sesongen.

Han tok feil.

Uten Hamrén falt klubben som en stein mot bunnen. De unnslapp nedrykk med et nødskrik i første forsøk, endte på 9.-plass året etter og rykket ned i 2006.

Overbevist med en gang
Da hadde den svenske suksesstreneren for lengst forlatt klubben til fordel Aalborg og AaB Fodbold.

- Vi hadde Hans Backe tidligere og det var en suksess. Vi tenkte at vi kanskje skulle prøve å finne en ny svenske. Da jeg skulle sondere svenske trenere, dukket Hamréns navn opp. På det tidspunktet lå vel ikke Örgryte lengst fram resultatmessig, men jeg fikk likevel en anbefaling på ham. Etter å ha snakket med ham, var det ikke lenger noen tvil, sier Lynge Jacobsen i AaB til Nettavisen.

- Hvorfor ikke?

- Han vet hva han vil. Samtidig er han et menneske som lytter til de rundt seg. Hans profil og han utstråling tiltalte oss som klubb. Han står fram i både mot- og medgang. Det er vesentlig i store klubber med stor oppmerksomhet fra mediene. Han står fram i omgivelsene og viker ikke fra sin overbevisning.

Fra hån til heder
I Danmark slet Hamrén tungt i starten. På tribunen snakket flere høyt om «hive svensken på dør».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lynge Jacobsen visste råd – han forlenget med svensken i stedet:

- Erik hadde en vanskelig start. Det gikk ikke så bra i serien og folk begynte å tvile på om han var den rette mannen til jobben. I stedet for å fyre opp under den debatten, valgte vi å forlenge med ham. Så sikre var vi på Hamrén.

Siden gikk det bedre. Klubben tok bronse i serien i 2007 og slo blant annet ut Sampdoria i Uefa-cupen. I 2008 vant lille Aalborg det danske seriemesterskapet.

«Ikke det beste laget, men det best organiserte laget», lød dommen fra fotballekspertisen.

Den danske klubbdirektøren lot seg først provosere:

- I begynnelsen var det noe utilfredsstillende over den merkelappen. Vi hadde dyktige fotballspillere, men de beste spillerne er kanskje dem som koster mest. Det er mulig det var noen andre som hadde dyrere spillere, men vi hadde det beste laget. Min erfaring tilsier at svenske trenere er dyktige på å få til et synlig og tydelig spillkonsept spillerne forstår. Slik vant vi også den danske tittelen.

- En moderne leder
Nettavisen besøkte Hamrén i Ålborg i mai i fjor. Der viste Hamrén fram hjertet av AaB fodbold, fortalte om ønsket om å spille som Barcelona og presenterte teamet rundt ham som blant annet består av ernæringsfysiologen Henning Svendsen og mental trener Martin Langagergaard.

Da Hamrén forlot Danmark til fordel for Rosenborg noen uker senere, tok han nøkkelpersonene videre på flyttelasset til Trondheim.

Lynge Jacobsen beskriver Hamrén som en moderne leder og teambygger.

- Det er vanskelig å være konkret på «hva han gjorde for AaB». Men en ting han er svært flink til, er å bruke folkene rundt seg. Vi fikk mental og fysisk trener. Han utvidet besetningen rundt seg kontinuerlig.

- Noen trenere vil gjerne være i førersetet i forhold til hvert skritt man tar. Hamrén er god til å utvikle folkene rundt seg. Slik er moderne ledelse. Og han er nettopp det: En moderne leder, påpeker Jacobsen.

Like flammende som Eggen
I slutten av januar i fjor overvar Erik Hamrén sin første treningskamp som nyansatt RBK-trener. Til stede var selvsagt TV2-journalist Håvard Johnsen.

Allerede fra dag én så han noe helt spesielt hos den karismatiske fotballtreneren.

- Fra den gangen han satte sin fot i Abrahallen, så lyste respekten av ham. Erik Hamrén tilfører Rosenborg noe de manglet siden Åge Hareide forlot klubben: Respekt for sjefen på treningsfeltet.

- At han tok seriegullet i Danmark, styrket nok bare oppfattelsen i Trondheim om at man hadde fått tak i en ny gulltrener. Autoritetsmessig er han som Nils Arne Eggen på sitt beste. Da Eggen var flammende sjef på treningsfeltet. Han har ikke alle de samme faktene og kroppsspråket, men mye ved Hamrén minner om nettopp Nils Arne Eggen, mener Johnsen.

- Laget kjeder seg innimellom
Etter svenskens inntreden i RBK, endte trønderne på en skuffende 5.-plass i 2008-sesongen. I sin første hele sesong har Rosenborg vært utilnærmelige i seriesammenheng.

Med unntak av feilskjæret i forrige serierunde mot Start, har RBK gått ubeseiret gjennom sesongen. Likevel har ikke 52-åringen levd helt opp til sammenligningen med Eggen.

- Det er nok et moment av året på Lerkendal at folk kjeder seg litt i førsteomgangen. Det er lite som skjer. Jeg tror også laget kjeder seg utpå banen innimellom. Motstanderen kommer ofte for å få tak i det ene poenget, mens RBK løper dem i senk utover i kampen.

- RBK har vært bunnsolide defensivt, scorer mest og slipper inn minst – men den stramme organiseringen er nødt til å gå ut over angrepsspillet. Jeg er enig med dem som sier at underholdningsverdien var større før. Samtidig er fotballen Hamrén har innført moderne. Jeg tror nok at trønderne må innse at det er slutt på tida da Brann ble banket 10-0 på Lerkendal, mener Johnsen.

Selvpisking
Når Hamrén omtales snakkes det ofte om «attityd» og autoritet. Men hva mer er det med denne mannen?

- Han har evnen til å være kompis når det trengs. Han har ingen europeisk avstand til spillerne sine, men holder en god tone. Han er inkluderende og snakker mye med dem på tomannshånd. Det snakkes mye om kosthold, mental trening og alt det der. Jeg tror det virkelige sjakktrekket er selvpiskingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle RBK-spillere må nemlig evaluere sin egen innsats etter hver eneste kamp. Det kan foregå på flyet hjem, på spillerbussen eller i forkant av restitusjonsøkten. Deretter venter gjennomgang med sjefen på tomannshånd.

Sverige truer
Allerede etter halvannen sesong på Lerkendal, frykter mange at Hamrén-epoken allerede er over. Både Norge og Sverige vurderer nemlig å sikre seg RBK-treneren som ny landslagssjef.

- Han bør jo egentlig tilbake til Sverige en dag for å sikre seg et svensk seriemesterskap. Jeg er uansett helt sikker på at Erik Hamrén vil være et godt valg som svensk landslagssjef, sier Lynge Jacobsen.

- Erik hadde fungert fantastisk godt som svensk landslagssjef. Han har egenskapene som trengs og har samlet opp internasjonal erfaring. Det finnes flere gode kandidater i Sverige. Erik er en av dem på grunn av den lange fartstiden i Sverige, Danmark og Norge, mener Svensson.

- Kommer tilbudet fra Sverige, hopper han nok på med en gang. Å bli tilbudt en slik jobb er noe som kan skje én gang i livet ditt. For Hamrén selv er det nok verst tenkelig om muligheten skulle by seg nå. Han er ikke spesielt glad i å bryte kontrakter, sier Johnsen.

Noe for Semb?
Og skulle ikke svenskene kjenne sin besøkelsestid, er det neppe noe lettere for toppfotballsjef Nils Johan Semb å ignorere mannen.

- Kostholdet de har lagt opp til har styrket laget. Det er ikke uten grunn at brorparten av målene blir scoret det siste kvarteret. Det er mange andre som har noe å lære på dette punktet. Derfor tror jeg også Nils Johan Semb er svak for denne treneren.

Ethvert anrop får trolig pulsen til å hoppe et hakk på RBK-brakka i disse dager...

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Kommentarer til denne saken