RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er galt med østerrikerne?

Sist oppdatert:
Når skiskyttere flykter fra OL-byen under sterk mistanke, og en utestengt dop-trener fra samme nasjon er i byen, er det svært fristende å legge to og to sammen.

Det er en berettiget dopjakt som er iverksatt mot det østerrikske skilandslaget i Torino. De har dopet seg før, og kan meget vel ha gjort det igjen. Indisiene peker utvilsomt i den retning, selv om ingen er tatt for noen ulovligheter ennå. Men italiensk politi har, etter oppfordring fra det internasjonale anti-dopingbyrået WADA, funnet både sprøyter og medisiner under razziaen mot det østerrikske landslagets hotell i OL-byen, og en av utøverne skal ifølge ulike rapporter ha kastet medisiner ut av vinduet da politiet kom.

De to Wolfgangene Perner og Rottmann stakk også fra OL i forbindelse med razziaen, med de følger at begge nå er sparket ut av OL-troppen.

Fordi de dro uten å si ifra.

Samtidig har skandaletreneren Walter Mayer, som for øvrig er utestengt av IOC i alle OL fram til 2010, vært i Torino. Han har sogar overnattet hos skiskytterne i San Sicario, med trenerapparatets viten og velsignelse. Med Mayers merittliste i mente er det vel de færreste som tror at Mayers besøk var en ren høflighetsvisitt.

Det er ikke mer enn fire år siden det ble funnet rester av blod og sprøyter på hotellet der østerrikerne bodde under OL i Salt Lake City. Mayer ble i etterkant utestengt av det internasjonale skiforbundet (FIS) på livstid.

Men hjemme i Østerrike har de tette båndene mellom utøverne og Mayer fortsatt. At det østerrikske skiforbundet og en domstol i landet opphevet FIS-dommen, vitner om en kultur i Østerrike som ikke tar doping på alvor. Det blir ikke tatt et oppgjør med synderne.

En ting er å gjøre feil, innrømme dem og sone en form for karantene for det man har gjort. Mange har gjort brølere, for å så komme tilbake som nye mennesker med reviderte syn på det man har gjort. Mayer har trolig bare fortsatt i samme spor. Ifølge VG har han drevet et pensjonat i Ramsau med noe som kunne likne et doplaboratorium i kjelleren.

Bare det at han er i OL-byen, bør være grunn god nok til å fatte mistanke. Og siden østerrikerne åpenbart ikke har noen problemer med at Mayer omgås med OL-uttatte løpere, er det godt å vite at WADA har det, og at de gjør den jobben de er satt til å gjøre.

Sent søndag kveld ble Walter Mayer attpåtil arrestert av politiet etter at han kjørte inn i en politisperring på flukt fra lovens lange arm i nærheten av grensen. Han skal ha vært påvirket av alkohol da det skjedde. En avis i Østerrike skriver at Mayer etterpå fortalte politiet at han var på vei til Torino «for å fortelle sannheten».

Yeah right.

Den er for øvrig ikke lenge siden den østerrikske alpinisten Hans Knauss ble utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt på nandrolon. Rainer Schönfelder, også han alpinist, ble tatt for å ha brukt etilefrin, mens tennisspilleren Stefan Koubek også er blitt utestengt etter å ha tatt forbudte stoffer. Og OL-uttatte Christian Hoffman har to ganger brutt reglene for utøverinformasjon.

Uansett utfall av de ti testene som er foretatt på henholdsvis seks østerrikske langrennsløpere og fire skiskyttere, er det liten tvil om at Østerrike har en idrettsetisk kultur som er overmoden for overhaling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere