*Nettavisen* Sport.

Hva gikk galt, Opdal?

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Vi tror på en ny tøff sesong for Brann og Håkon Opdal.

11.03.11 14:14

I 2007 lekte livet for Håkon Opdal. Han var førstevalg i mål for A-landslaget, og flere trakk ham frem som den neste store keeperen i Norge. Nå er situasjonen annerledes for sisteskansen. Han er ute av landslagsdiskusjonen, har nylig mistet kapteinsbindet, og nå spekulerer mange i at nykommer Piotr Leciejewski blir Branns førstekeeper i 2011, til tross for at polakken er skadet de første ukene av serien.

- Hva gikk galt, Opdal?

- Jeg har vært ute med skade en del, og det er vanskelig når man er skadet et halvt år, kjemper seg tilbake, blir skadet på nytt et halvt år og kommer tilbake igjen. Da er det vanskelig å opprettholde det nivået man hadde inne før.

Opdal puster ut, og det er tydelig at han skulle ønske han hadde sluppet skadene, og trolig sluppet å prate om dem. Men i fjor gikk det bedre for Opdal. Til forskjell fra 2008/2009-sesongene, som var preget av skader, sto han mellom stengene i hver Brann-kamp i 2010. Det er derfor en kampklar keeper vi snakker med på telefonen.

- Jeg vil tilbake på landslaget. Jeg sto alle Brann-kampene i fjor, og nå skal jeg bygge videre på det jeg viste da, sier Opdal.

- Føler du deg trygg på at du blir førstekeeper denne sesongen?

- Det eneste jeg kan gjøre er å spille så godt som jeg kan, og jeg har mål om å prestere bedre enn jeg gjorde i fjor. Piotr Leciejewski er en god keeper, og det er interessant å jobbe sammen med ham på trening. Jeg tror vi kan lære av hverandre.

Se Nettavisens tabelltips for årets tippeliga her.

Trener Rune Skarsfjord bestemte for kort tid siden at Opdal ikke lenger skal være Branns kaptein. Men Opdal nekter å la seg affisere av det mange ville tatt som et skudd for baugen.

- Rune ville ha en utespiller som kaptein, mye på grunn av at han vil ha en kaptein som kan kommunisere med laget over hele banen. Det er ikke så mye å si på det, og jeg lar meg ikke påvirke av det.

- Hvor gode blir Brann i år?

- Vi skal prestere bedre enn vi gjorde i 2010. Vi har fått mange nye spillere, og har brukt mye tid på å kjøre inn det nye laget. Vi har ikke satt oss noe mål ennå, annet enn å bygge et godt fotballag. Men, vi trenger også flere spillere. Slik det er nå har vi 16 utespillere og to keepere i stallen (intervjuet ble foretatt før Brann hentet 19-årige Nicolás Mezquida, red.anm.), og det blir kanskje litt tynt. Vi skal tross alt spille 30 kamper, og vet at det vil bli slitasje.

HTML EMBED

Opdal, som selv vant gull i 2007, nevner andre lag enn Brann da vi ber ham vurdere hvem som er gullkandidater i Tippeligaen.

-Jeg tror Rosenborg blir sterke i år, selv om de har mistet et par viktige spillere. Vålerenga blir også gode, om de klarer å fortsette den gode høsten de hadde i fjor.

Brann har mistet mange av sine beste spillere i Erik Huseklepp, Jan Gunnar Solli, Eirik Bakke og Petter Vaagan Moen. Opdal vil ikke si så mye om styrkeforholdet på Brann-stallen i fjor kontra i år, og forteller heller om de nye spillerne.

- Kim Ojo blir viktig, og har gjort det bra på trening. Bentley har jeg ikke fått trent med ennå, men vet hva han står for. Han er en bra spiller. Det er et spennende lag vi har nå.

- Du har en kontrakt som strekker seg ut 2011. Har du tenkt noe på hva du gjør etter det?

- Jeg har ikke tenkt noe på hva som skal skje etter kontrakten går ut. Foreløpig har jeg fokus på det som skjer i klubben, og det har skjedd en stor omveltning de siste årene, med mange spillere ut og inn av klubben. Det er en ny start i klubben nå.

- Nettavisen tipper Brann i bunnen. Hva tenker du om det?

- Vi har mistet mange gode navn, og ikke erstattet de med like store navn, så det er et forventet tips, avslutter Opdal.

Vår analyse av Brann:
For første gang på lenge virker det som om Brann-fansen ikke har høye forventninger til laget sitt. Det kan vi forstå. Hadde ikke Brann hentet Bentley ville trolig bergenserne blitt tippet på nedrykksplass av Nettavisen. Før dere hiver dere over tastene for å slakte dette tipset i kommentarfeltet, la oss forklare hvorfor vi ikke har troen på rødtrøyene i 2011.

Brann har mistet sin beste spiller i Erik Huseklepp. I tillegg har de også mistet bærebjelker som Jan Gunnar Solli, Eirik Bakke og Petter Vaagan Moen. Spillerne som er hentet inn for å erstatte disse, Bentley, Carl-Erik Torp og Kim Ojo, er ikke av samme kvalitet. Kostnadsmessig er nok Brann bedre tjent med de nye spillerne, men ferdighetsmessig er det ikke av samme kvalitet. Det er også usikkert hva unggutter som Nicolás Mezquida, Fredrik Haugen og Bjarte Haugsdal kan utrette.

Av det laget som startet flest kamper i gullsesongen 2007 er det kun én mann igjen – Håkon Opdal. Det vitner om en utskiftning uten sidestykke på Stadion i Bergen, og det tar tid å bygge et lag. Det har også de siste sesongene i Bergen vist – Brann er ikke lenger et topplag.

Brann har utviklet en usikkerhet rundt keeperplassen, som fort kan bli et problem. Keepere er som kjent en egen rase, og mange er avhengig av fullstendig tillit for å prestere. Håkon Opdal har – dessverre for norsk fotball – ikke utviklet seg til å bli en toppkeeper, og nå er Piotr Leciejewski en reell utfordrer til posisjonen mellom stengene. Det er sjelden et godt tegn at lag ikke har en soleklar førstekeeper. Det faktum at trener Skarsfjord også har fjernet kapteinsbindet fra Opdals venstre arm, er et tegn på at han er usikker på sisteskansen – selv om begrunnelsen var at han vil ha en utespiller som kaptein.

Skal man se på sesongen i fjor er Brann et bunnlag. 8 seire på 30 kamper taler sin egen tale. Rune Skarsfjord har en formidabel jobb foran seg, skal Brann få et år på øvre halvdel av tabellen.

Plusser og minuser:
+ Meget spennende sentral midtbanekonstellasjon – Carl-Erik Torp/Rudolph Austin.

+ En ringrev i trener Rune Skarsfjord.

+ Kreative spillere i Bentley og Guastavino

- Meget tynn stall

- Kravstort publikum

- Ingen storscorere på laget

Bli med på Nettavisens tabellkonkurranse under, og vinn fotballreise til 6000 kroner fra http://www.travel2football.com/:

Du får 1 poeng for hver plass du er unna til slutt i året. Den som har minst poeng vinner til slutt.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag