*Nettavisen* Sport.

Hva gjør du nå, André Flem?

ELLEVILT: Andre Flem jublet etter at Stabæk sikret seg avansement i cupen på bekostning av Lyn, med resultatet 4-5 etter straffer. Foto: Tor Richardsen (NTB scanpix)

Husker du André Flem? Dette gjør han i dag.

Du leser nå Nettavisens artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag mimrer vi sammen med dem som tidligere har preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold framover.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.


Nå: André Flem (48)

Med 160 kamper, og 20 mål, for Stabæk, er André Flem en mann de fleste bæringer husker med glede. Han var med laget opp fra 4. divisjon, i 1990, og hele veien til cupfinaletriumfen i 1998. Flem var en av veldig få spillere som stadig vekk klarte å tilpasse seg opprykk etter opprykk.

En avgjørende milepæl for både klubben og Flem var i 1993. Stabæk møtte Os i siste serierunde i 2. divisjon. Klubben hadde satset på opprykk i flere sesonger allerede uten å få det til. Flem scoret 1-0-målet for Stabæk, som til slutt vant 2-0 og et viktig mål var nådd.

Stabæk-helten la opp i 2003, med umiddelbar virkning. Han hadde kun fått spille et-par-og-førti minutter i løpet av de tre første serierundene, og da var det slutt. Hensynet til barna ble også en avgjørende faktor for at Flem la fotballskoene på hylla.

Flem var midtstopper, som også scoret mål. Han var kaptein i Stabæk i veldig mange av sine 14 år som spiller i klubben. Han startet karrieren i Clausenengen, og ble Stabæk-spiller (i 4. divisjon) etter at han flyttet til Oslo for å studere.

- Hva gjør du nå?

- Jeg jobber i Norges Fotballforbund med IKT og digitale tjenester. Enkelt forklart jobber jeg med nettsidene til NFF. Jeg er faktisk gått noe skole en gang tida, men mye av det jeg jobber med nå er også selvlært. Å spille fotball selv er jeg helt ferdig med, det er veldig lenge siden jeg har rørt en ball nå.

- Sivilstand?

- Samboer, med mine, dine, våre og alles barn. Vi har fire totalt, i alderen fem til 20 år.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Nei, det blir jeg ikke. Jeg har i grunn alltid fått gå i fred. Det er veldig okey.

- Hva tror du folk husker deg best for?

- Nja, jeg huskes vel best for å ha kommet langt med få ferdigheter. Det er nok mest min innsats og glød folk husker, mer enn fart og teknikk. He-he. Fotballen har - heldigvis - utviklet seg ganske mye disse årene. Jeg vet ikke om jeg kunne slått gjennom om jeg var ung i dag, men utgangspunktet mitt hadde vel kanskje også vært et helt annet om jeg hadde vokst opp nå.

- Hva savner du mest fra den aktive tiden?

- Det er jo det samme som sikkert de fleste andre svarer: Samholdet og garderoben. Og forberedelse og spenningen inn mot kamp. Det eneste som kan matche det på en slags måte i livet mitt i dag, er om barna skal gjøre noe, men det blir jo på en helt annen måte. Eventuelt om jeg er i situasjoner hvor jeg skal gjøre viktige ting foran veldig mange mennesker.

- Er det et presseoppslag som fortsatt irriterer deg eller som du angrer på?

- Nei, det er ikke det. Jeg var ikke den som var mest i mediene heller. Det var dessuten et helt annet medietrøkk på den tiden jeg var aktiv. Det kan ikke sammenliknes. Vi slapp jo unna alt med sosiale medier for eksempel, og hvis det ble skrevet noe kom det ut dagen etter. Nå publiseres det jo underveis i kampene. Hvis jeg skal angre på noe, må det være at jeg ikke trente mer som ung.

- Hva er du mest stolt av den dag i dag?

- Fotballmessig er det så klart at vi vant cupfinalen, og at vi klarte å rykke opp rimelig kjapt. Det gikk strake veien ganske fort, og vi oppnådde mye på kort tid i Stabæk. Men disse tingene slår jo aldri familie og barn. Det er det største.

- Hva gjør du om fem år?

- Godt spørsmål. Antakelig driver jeg med noe i samme gata som det jeg gjør nå, altså digitale tjenester. Men jeg har ikke akkurat staket ut kursen fem år fram i tid.

- Og helt til slutt, hvordan tror du det går med Stabæk i år?

- Jeg må innrømme at jeg er like usikker som har vært før de siste sesongene. Jeg er sikker på at de vil slite mer i år enn i fjor, og for å være ærlig håper jeg de klarer å holde seg unna bunnstriden.

Klikk på bildet for å forstørre.

GULL: Norgesmesterskapet (NM) i fotball 1998. Stabæk - Rosenborg 3-1 (e.o.). Lagbilde av norgesmesterene fra Stabæk. Foran fra venstre: Christian Holter, Petter Belsvik, John Arvid Skistad, Tommy Stenersen, Andreas Hauger, Richard Ackon, Marius Røvde, Anders Linderoth, Gaute Larsen. Bak fra venstre: Tom Stenvoll, Tommy Svindal Larsen, Andre Flem, Inge Andre Olsen, Niklas Svensson, Jesper Jansson, David Hansen, Axel Kolle, Lars Joachim Grimstad og Thomas Finstad Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.