Gå til sidens hovedinnhold

- Hva gjør du nå, Clayton Zane?

- Jeg var litt gal da jeg spilte i Norge, sier Clayton Zane. Nettavisen har tatt en prat med den tidligere LSK-helten.

- Han minner oss både om John Carew og Andreas Lund. En typisk target-man, sa Nils Olav Kringstad, Molde-leder, til Nettavisen.

Det var november 1999. Molde hadde akkurat sikret seg underskriften til Clayton Zane.

Men det fungerte ikke for australieren i Romsdal. Et drøyt år etter løsnet det imidlertid for fullt.

Da i Lillestrøm.

- 2001-sesongen i Lillestrøm var perfekt. Det var ikke én eneste ting jeg ville endret det året. Det har gått mye opp og ned i karrieren min, men da fungerte alt. Det var fantastisk, sier Clayton Zane.

Nå, seks år etter, er imidlertid hverdagen langt fra den samme. Fotballskoene er lagt på hylla, og Zane har forlatt profftilværelsen i belgiske Anderlecht. Nå bor han i London.

- Hva gjør du nå?

- Jeg utdanner meg som trener. Ved siden av jobber jeg også litt med eiendomsutvikling. Men på sikt håper jeg å kunne drive med trenerjobben på fulltid, sier han til Nettavisen.

Nå trener han 10-12-åringer i Championship-klubben Queens Park Rangers.

- Jeg er akkurat ferdig med Uefas nivå 2-kurs, og skal gjennom nivå tre nå til sommeren. Da kan jeg trene lag på lavere seniornivå. For å kunne jobbe i Premier League trenger jeg imidlertid ytterligere ett kurs, fortsetter 29-åringen.

- Og drømmen er?

- Jeg er fortsatt ung som trener, men drømmen er å få muligheten til å jobbe som hovedtrener i en klubb, når jeg er klar for å gjøre det. Men når det skjer - og om det skjer i England, Australia, Norge eller et annet sted, det vet jeg ikke.

- Som en stor familie
I Norge huskes han som målmaskin i Lillestrøm, men før supersesongen på Åråsen i 2001 var han ikke kjent for å score altfor mye mål. Det ble 17 på 70 kamper for australske Newcastle Breakers på slutten av 90-tallet. Så ble det tre på 30 for Northern Spirit, før han kom til Norge.

Det ble det først null mål på 14 kamper i Molde. Før hele tilværelsen ble snudd på hodet i Lillestrøm.

- Det var litt vanskelig i begynnelsen i Norge, men det jeg husker best er hvor vennlige alle var. Da jeg kom til Lillestrøm var det som å komme hjem. Der var det som en eneste stor familie. Alle passet på hverandre. Både på og utenfor banen, sier han.

Trivselen ble også synlig på banen. Etter nedturen i Molde, banket han inn 17 mål i serien, 18 totalt, i den gulsvarte LSK-drakta i 2001. Det holdt til delt toppscorertittel med Thorstein Helstad og Frode Johnsen. Samtidig ble han kåret til årets spiller i Nettavisen.

- Jeg har fortsatt jevnlig kontakt med flere i klubben, og jeg følger fortsatt med på hva som skjer i klubben. Jeg leser klubbens nettside og norske nettsteder. Jeg skjønner ikke norsk, men jeg ser på spilllerbørsene og sånt. Selv om jeg selv ikke spilte sammen med Robert Koren og Michael Mifsud, følger jeg dem også nøye etter at de kom hit til England, fortsetter han.

Enorme skadeproblemer
Men hva skjedde egentlig etter supersesongen i Lillestrøm?

Jo, Zane ble snappet opp av den belgiske storklubben Anderlecht. Det var meningen at Zane, som erstattet tsjekkiske Jan Koller, skulle stange inn innleggene fra blant annet Christian Wilhelmsson.

Men det ble med tanken.

Han scoret riktignok et par mål tidlig, men det endte med ti kamper i Anderlecht. På tre år. En kneskade ødela alt. I 2005, 28 år gammel, la han fotballstøvlene på hylla.

- Det begynte bra i Anderlecht, men da jeg ble skadet presset klubben på for å få meg tilbake i spill. Jeg burde ha ventet lenger. Jeg trodde det skulle ta 4-5 måneder, men da jeg gjorde comeback for raskt, ble det bare verre. Til slutt måtte jeg si stopp, sier han.

- Det var synd. Hadde det ikke vært for skadene, ville jeg nok fortsatt spilt fotball. Nå kan jeg nesten ikke spille noe. Hodet vil, men så fort jeg prøver så kjenner jeg det i flere dager etter. Så et comeback, selv på lavt nivå, er uaktuelt.

Giftet seg
Men noe positivt førte Belgia-oppholdet med seg.

- De norske jentene. Jeg vil savne de norske jentene, sa Zane til Nettavisen etter 2001-sesongen.

Men uansett hvor mye savnet var, så endte han i stedet opp med belgisk kone.

- Jeg var litt gal i Norge, men roet meg ned da jeg kom til en større klubb, som Anderlecht var. Jeg vokste opp som menneske - også utenfor banen.

Men i juni 2005 skjønte han for første gang at han aldri ville komme tilbake på toppnivå. Det skjedd i Oslo. Med Lyn.

- Jeg var på prøvespill hos dem, men det gikk ikke. Da bestemte jeg meg for å satse som trener i stedet, sier han.

- Håper de tar gullet
- Er det noe mer du vil si?

- Ja. Jeg har fått med meg Lillestrøms gode start, og jeg håper at de omsider kan ta seriegullet denne sesongen.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren