Du leser nå Nettavisens artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag mimrer vi sammen med dem som tidligere har preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold framover.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.

Nå: Martin Schanche (71)

Martin Schanche er en tidligere rallycrosskjører, og omtales ofte som «villmannen i norsk rallysport». Hans engasjement og temperamentsfulle konkurranseinstinkt har brakt Schanche opp i mye dramatikk igjennom årene.

Schanche ble europamester i 1978, og ble med det Norges første EM-vinner i bilsport. Totalt kunne den fargerike idrettsutøveren notere seg seks EM-gull, og like mange NM-gull. I tillegg er Schanche tysk, nederlandsk og belgisk mester. Den tidligere europamesteren har gitt ut to bøker, i henholdsvis 1981 og 1986, hvor han forteller om sitt liv.

Schanche er for øvrig født i Trondheim, men vokst opp i Tana i Finnmark.

Som mange sikkert mange husker så fikk 71-åringen riksdekkende oppmerksomhet da han ved kommunevalget i 2003 slo til arbeiderpartipolitikeren Torgeir Micaelsen med knyttet neve foran åpne kameraer under en skoledebatt i Åssiden videregående skole i Drammen.

Schanche har i stor grad bidratt til å fargelegge sporten med sin kjøreteknikk, og sitt uforutsigbare humør, noe som har gjort han elsket av et publikum som setter pris på hans engasjement. Hans popularitet har han også opparbeidet seg igjennom at han alltid har holdt rene linjer overfor sine konkurrenter.

- Hva gjør du nå?

- Jeg driver Martin Motor i Drøbak. Dette er noe jeg har startet opp selv, hvor vi jobber med en ny type forbrenningsmotor.

- Og du trives med det?

- Ja, så absolutt.

- Sivilstand?

- Jeg er gift, eller godt gift kan du skrive. Da blir det mer riktig, he-he.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Ja, det gjør jeg. Nå flyr jeg ikke så mye på gata lenger, men det er klart at du blir gjenkjent når du har vært aktiv i mediene i 30 år.

- Hva tror du folk husker deg best for?

- Første EM i 1978 som var en bragd. Uten fem øre i sponsorpenger klarte jeg noe som overrasket samtlige. Men spørs jo litt hvem du snakker med. Nå er 1978 utrolig mange år siden, så de som kjenner meg fra nyere tid vil nok svare noe annet.

- Hva savner du mest fra den aktive tiden?

- I grunn ingenting. Hvis man ikke får nok etter 30 år, så er det jo synd på vedkommende. Hvis du savner noe, så må du gjøre noe for å rette opp i dette. Jeg har kjørt nok bil for å si det slik, så jeg er ikke sulten.

- Er det et presseoppslag som fortsatt irriterer deg eller som du angrer på?

- Nei, ting gikk kanskje ikke som planlagt, men ingenting jeg angrer på. Det ville jo være toskete, for det er jo ting jeg ikke kan gjøre noe med. Jeg står inne for alt jeg har gjort og sagt.

- Hva er du mest stolt av den dag i dag?

- Jeg er stolt av at jeg fikk hobbyen min som yrke. Det var veldig overraskende og utrolig gøy. Jeg husker så godt pappa sa til meg «Martin skal du ikke få deg en jobb snart?» Han forstod ikke at jeg kunne leve av å kjøre rallycross. På den tiden var det mer normalt med å kjøre drosje eller lastebil.

- Hva gjør du om fem år?

- Jeg jobber nok fremdeles aktivt. Forhåpentligvis får jeg fremdeles lov til å gå på elgjakt, men det er vanskelig å spå fremtiden. Får jeg beholde helsa er jeg fornøyd. Så får jeg trene et par ganger i uka, for å gjøre det jeg kan for holde på formen. Hvis ting går som det skal gå, så har jeg fremdeles et bra liv. Jeg håper jo selvsagt at jeg fremdeles er gift, ha-ha. Håper ikke kona forlater meg.