Gå til sidens hovedinnhold

- Hva gjør du nå, Steinar Hoen?

Møt mannen som har gått fra å være Bislett-konge til kommende Bislett-general.

Tidligere høydehopper Steinar Hoen var en av spydspissene i den beste norske friidrettsgenerasjonen noensinne.

I spann med Trine Hattestad, Vebjørn Rodal, Geir Moen og Hanne Haugland ga han norske friidrettsfans timevis med sofajubel midtveis på nittitallet.

I sporene til Haukvik
Hoen selv sikret Norge EM-gull i løpet av sin aktive karriere før han la opp i 2000. Etter noen år ute av idretten er han nå tilbake i friidrettssirkuset - denne gangen i kulissene.

- Hva gjør du nå, Steinar Hoen?

- Akkurat nå jobber jeg opp mot Bislett Games som går av stabelen 15. juni. Prøver å få det hele til å gå rundt. Jeg er nemlig snart utlært Bislett-general, forteller Hoen til Nettavisen.

Forvirret?

Hoen ble nemlig rekruttert av nåværende general Svein Arne Hansen for to år siden, og har gått i lære kontinuerlig siden den gang. Akkurat på samme måte som Hansen gikk gradene hos den avdøde Bislett-legenden Arne Haukvik.

- Planen er at jeg skal ta helt over etter årets stevne. Det vil si, fra 16. juni er jeg den nye generalen fram mot stevnet i 2008, påpeker Hoen, som likevel har mye ansvar opp mot det kommende stevnet.

Bislett-optimist
- Jeg gjør stort sett alt nå, men Svein Arne bidrar fortsatt med viktige råd og god veiledning. Det er utfordrende og til tider hektisk, men veldig, veldig moro, understreker den tidligere IK Tjalve-utøveren.

- Det blir mye telefonvirksomhet og mailer frem og tilbake. Jeg sitter faktisk og sender og svarer på e-mailer fra USA nå.

- Det er nemlig litt av en utøverkabal som skal gå opp, forteller han.

Bislett Games har Golden League-status frem til 2009, men utfordringene står likevel i kø for Hoen & co.

Norge er et lite friidrettsland, og har ikke like mange utøvere i verdenstoppen som på det gylne nittitallet. I tillegg er det flere europeiske storbyer som sikler hardt etter å få Oslos stevnebillett.

Fordelene er imidlertid Bisletts urokkelige kultstatus og rike historie - som fortsatt lever ute i friidrettsverdenen, skal vi tro Hoen selv.

- Jeg er optimist på Bisletts vegne, nettopp på grunn av det gode ryktet vi har. Men vi må likevel jobbe knallhardt for å lage et flott stevne, understreker Hoen, som kan røpe at årets lineup begynner å se meget bra ut.

- Andreas Thorkildsen, Susanne Wigene og Christina Vukicevic er selvsagt klare, men glem heller ikke Asafa Powell, Kajsa Bergqvist og stavesset Jelena Isinbajeva - som er kvinnenes svar på Sergej Bubka, forteller Hoen.

Megler Hoen
Hoen - som egentlig er utdannet som bedriftsøkonom - jobbet som aksjemegler i de første årene etter at piggskoene ble lagt på hylla. Aksjer og økonomi er en interesse han har hatt lenge - også før sin aktive toppidrettskarriere.

- Egentlig var målet mitt med idretten å bli god nok for å få idrettsstipend på college i USA, slik at jeg kunne få noen fine år i statene med en gratis økonomiutdannelse. Så var planen å legge opp og tre inn i meglerbransjen. For jeg hadde egentlig ingen tro på at jeg skulle bli så veldig god, innrømmer han.

Men det ble Hoen. Veldig god, faktisk.

For etter at han begynte å satse skikkelig på høyde i 17-18-årsalderen, skjøt karrieren kjapt fart. Han etablerte seg raskt i verdenstoppen for juniorer og fikk også billett til senior-VM i 1991 (14. plass).

Etter det første NM-gullet samme år - av totalt sju - fulgte utallige oppturer og nedturer på diverse tartandekker rundt omkring i verden.

Gullgenerasjonen
Mest gledelig var selvfølgelig EM-gullet i Helsingfors i 1994, etter et krafthopp på 2.35. Et mesterskap hvor nordmenn også fikk stiftet bekjentskap med medaljegrossister som Geir Moen, Vebjørn Rodal og Mette Bergmann - i tillegg til Trine Hattestad, som allerede var etablert spydyndling.

En bokstavelig talt gyllen idrettsgenerasjon som Hoen er stolt og glad over å ha vært en del av.

- Det var en fantastisk go og engasjement i idrettsnorge på den tiden. Vi fikk plutselig troen på at vi kunne bli best, og presterte vel egentlig over evne, ler Hoen.

- Det var uansett utrolig morsomt å ha vært en del av det. En flott tid, mimrer Hoen.

Mye nesten
EM-gullet i 94 ble også hans eneste av den edleste valøren i internasjonal sammenheng. For etter triumfen i Finland ble det veldig mye nesten for Hoen.

En fjerdeplass i VM i 1995, femteplass i OL i 1996, fjerdeplass i VM i 1997, sjetteplass i EM i 1998 - det ville seg liksom aldri for nordmannen.

- He he, ja, den rekka der ergrer meg fortsatt mye. Mest bittert er vel verdensmesterskapet i Göteborg i 1995, sier han og utdyper:

- Jeg gjorde alt riktig, satte ny norsk rekord og følte meg i toppslag. Men jeg rev - med minimal margin - på 2.37 og mistet pallplassen.

- Nivået på den tiden var så utrolig høyt. Mitt bestehopp den gangen ville jo gitt gull i dag.

Mange pallmisser til tross: Hoen er likevel godt fornøyd med karrieren.

- Altså, i store mesterskap er det kun gull som teller, og jeg fikk ett. Jeg ville aldri byttet det vekk mot to-tre sølvmedaljer fra OL eller VM, for å si det sånn.

- Burde hoppet høyere
- Det som i grunn irriterer meg mest fra min egen karriere, er at jeg ikke fikk til en bedre personlig rekord. Jeg føler absolutt at jeg hadde inne både 2.38 og 2.39, påpeker Hoen.

Aller nærmest var han på Bislett Games i 1994, da han rev - med et hårstrå - på 2.38.

- Det var så sykt nære. Jeg kunne nesten ikke tro det da jeg fikk se det i reprise, medgir han.

Likevel, Hoens bestenotering på 2.36 fra Bislett i 1997 står fortsatt som gjeldende norgesrekord. En rekord som antagelig vil bli stående i en god del år fremover. Vinnerhoppet i fjorårets norgesmesterskap var til sammenligning på 2.07.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021