RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør de rett i Stavanger?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Stavanger Sykleklubb fortsatte sitt hegemoni i norgesmesterskapet i sykling med full uttelling i lørdagens gateritt.

Før årets norgesmesterskap startet i Porsgrunn lørdag med gateritt for alle klasser hadde Stavanger Sykleklubb en imponerende medaljestatistikk. Mellom 2004 og 2010 tok klubben 39 medaljer. Det er over dobbelt så mye som neste klubb på listen, både Ringerike Sykkelklubb og Lillehammer Cykle Klubb tok fjorten medaljer i samme tidsperiode.

Etter gaterittet i Porsgrunn, hvor alle på pallen i menn elite representerte Stavanger, ble ikke statistikken noe mindre imponerende. Alexander Kristoff (BMC Racing Team) tok sølv i gaterittet og er den best meritterte med sine tretten medaljer, hvorav seks gull.

Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Roy Hegreberg, som var på pallen i gaterittet, er alle viktige bidragsytere til den gode medaljestatistikken til Stavanger.

LES MER:19-åring knuste norgeseliten

Men hvorfor er Stavanger så overlegne? Det har undertegnede forsøkt å få svar på.

- Der ser du!
For å finne ut av det hele kontaktet jeg blant annet Morten Hegreberg. Etter at Stavanger tapetserte pallen i gaterittet møtte jeg sportsdirektøren igjen.

- Det er ikke lenge siden vi snakket om denne Stavanger-dominansen...

- Nei, her ser du altså! Hegreberg var tydelig fornøyd med rittet, selv om Roy Hegreberg ble lagets beste tredjeplass var begge rytterne foran produkter av Stavanger SK.

Noe av det som sikrer en god utviklingskurve for rytterne fra Vestlandet er at Sparebanken Vest-Ridley satser på de unge lovende rytterne som sykkelklubbene produserer. På årets lag har sportsdirektør Morten Hegreberg ryttere som Daniel Egeland Jarstø, Håvard Blikra (Stavanger), Ole Martin Ølmheim, Johan Fredrik Ziesler (Sandnes) og Filip Eidsheim (Bergen). Eidsheim vant allerede i fjor sin første UCI-seier i etapperittet Tour de Pyrénées. Sportsdirektør Hegreberg har sin oppfatning av hvorfor rekrutteringen er så god.

- Jeg tror vi har en av Norges dyktigste trenere, i form av Stein Ørn, som har trent meg i alle år. Det er blitt utarbeidet et system for hva som må til for lykkes, også har det vært en stor rekrutteringsmasse. Ikke bare talenter, men ryttere som utvikler seg gjennom systemet for å bli gode, forteller han.

- Det ser du jo også på den massen av ryttere som Stavanger har hatt i juniorklassen, de hevder seg i den klassen hvert år. Du må jo være litt heldig ved å ha en base av ryttere som kommer til klubben og har et visst talent og er villige til å trene det som skal til for å lykkes, men det har de jo klart, fortsetter Hegreberg.

- Alle får muligheten
Terje Flaten jobber med elitegruppen i Stavanger SK, som består av unge, lovende syklister som kommer rett fra juniornivå. Han tror det er når rytterne begynner å sykle på dette nivået, junior, at Stavanger-rytterne tar store steg.

- Vi har en struktur som vi følger systematisk over mange år. Det tror jeg kan ha noe for seg. For når du ser på Stavanger så er det ikke alltid vi har så ekstremt mange gode utøvere i aldersbestemte årsklasser, men det er først og fremst på junior at vi legger vekt på strukturen, øker mengden i intensiteten og har veldig mye vekt på periodisering i løpet av året. Det kan jo hende at det er en god oppskrift for veldig mange ryttere. Uten at jeg vet akkurat hva andre klubber gjør, sier han.

Morten Hegreberg tror han har deler av svaret på hvorfor akkurat Stavanger utmerker seg i NM-sammenheng.

- Uansett hvilke nivå du er på så får du i hvert fall muligheten til å bli god hvis du ønsker det. Det tror jeg er det som skiller Stavanger fra andre klubber, mener Morten Hegreberg.

Jobber mot proffdrømmen
Sparebanken Vest-Ridley og Stavanger SK forsøker å hjelpe rytterne mot denne drømmen. Morten Hegreberg kan fortelle at jobben de gjør med rytterne i Stavanger er helt vitalt for at kontinentallaget Hegreberg er sjef for kan ta rytterne videre til neste nivå.

- Det er enormt viktig. Det gjør vår oppgave med å utvikle de videre enda lettere fordi de allerede er på et nivå hvor vi kan begynne å spisse de og sette de inn i laget, slik at de utvikler seg over tid ved å kjøre jevnt på et høyt nivå. Jo høyere nivå de har da de kommer inn i laget vårt desto bedre. Det er det jeg synes er spennende, nå har vi i hvert fall to stykker fra Stavanger og Kristian Dyrnes fra Sandnes, alle de tre er ryttere som matcher mange av våre ryttere per dags dato og dermed stiller de jo langt frem i køen i årene som kommer hvis vi klarer å utvikle de videre, sier Hegreberg.

Sportsdirektøren mener det er viktig at rytterne beholder fotfestet de har i Stavanger.

- Jeg tar de ikke vekk ifra trenerne. De beholder trenerne, men vi prøver å sy sammen et opplegg som gjør at de får et utviklingspotensial og eventuelt kan oppnå en drøm i framtiden med å ta steget videre.

Et utrolig fellesskap
Terje Flaten har litt problemer med å forklare hvorfor Stavanger utvikler såpass mange ryttere på et høyt nivå, men har en viss formening.

- Nei, det er ikke så lett si. Men skal vi se litt på oss selv og hvordan vi gjør det tror jeg det har noe å gjøre med to ting: Det ene er treningsmodellen, strukturen vi har i treningen, det andre tror jeg er treningsnærheten, at alle er tett på hverandre, trener med hverandre hele tiden og har det fellesskapet å måle seg mot hele veien. Men jeg har ikke noen sånn spesiell forklaring på hvorfor det er så bra, forteller Flaten.

Lederen i Stavangers elitegruppe tror nettopp fellesskapet i Stavanger SK kan være meget viktig for rytternes utvikling.

- Alle treningene vi gjør utfører vi i utgangspunktet i fellesskap. Vi trenger egentlig ikke ha treningssamlinger for å samle rytterne, for de samles omtrent hver dag på alle treningene. Det tror jeg er veldig positivt.

Flaten og Hegreberg er begge imponert av den unge gruppen ryttere som kommer fra Stavanger, men prøver å begge å holde de fremadstormende syklistene litt igjen.

- Det er klart de kommer fra juniorklassen og har gjort det bra. De er veldig sultne på å komme seg videre. Men samtidig erkjenner vi at når du kommer over i seniorklassen må du holde litt igjen på ambisjonsnivået, sier Flaten.

- Den Stavanger-gruppen som er i seniorklassen er aktuelle for oss, men vi har valgt å la de være der et år for å se, forteller Hegreberg.

Dette er opprinnelig en artikkel som ble laget til Glava Tour of Norways rittavis. Den er oppdatert etter lørdagens gateritt i norgesmesterskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere