Hva gliser du for, Petter?

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne gullmedaljen er jo bare verdt 23 kroner.

28.02.13 10:37

Gullmedaljene som deles ut til vinnerne av øvelsene under verdensmesterskapet i Val di Fiemme, inneholder så lite gull at norske gullkjøpere faktisk betrakter dem som falske.

Den medaljen som eksempelvis Petter Northug fikk rundt halsen onsdag kveld, etter sin heroiske 15-kilometer, inneholder bare 0,08 gram gull.

- Det er 40 ganger mer gull i en giftering enn medaljen til Northug, forteller kommunikasjonssjef Daniel Sellevoll i GullAdam til Nettavisen.

Tre tusendelers millimeter
Det er selskapet Faude & Huguenin i Sveits som produserer medaljene. Det har Faude & Huguenin gjort siden 1995, opplyser Det internasjonale skiforbundet.

Gulmedaljen veier totalt 126,81 gram og sølvinnholdet veier 126,73 gram. Medaljen består altså av 99,937 prosent sølv. Gullstrøket utenpå er så tynt at det knapt hadde vært mulig å se dersom man så det i profil.

Sølvverdien er 615 kroner, men gullverdien er kun 23 kroner. Totalt er medaljen verdt 638 kroner etter dagens gull- og sølvkurs.

- Den er en sølvmedalje som er bestrøket med tre tusendelers millimeter gull, så det er ekstremt tynt. Hvis den hadde vært av gull, ville den hatt en verdi på 37.000 kroner. Så dette har nok å gjøre med at gull er så dyrt om dagen. Det er nok et kostnadsspørsmål, tror Sellevoll.

Foto: Privat

OL-medaljene mer verdt
Ifølge kommunikasjonssjefen i GullAdam var det seks gram gull strøket utenpå medaljene som ble delt ut til vinnerne i forrige sommer-OL.

Altså betydelig mer enn i årets ski-VM.

- Gullet på medaljene i sommer-OL var verdt over tusen kroner, forteller Sellevoll.

Hadde en kunde kommet innom en av butikkene til GullAdam med en ellers verdiløs gjenstand som var forgylt med 0,08 gram, ville kunden faktisk blitt sendt på dør uten å få solgt «gullet».

Ekstrem affeksjonsverdi
Nå tror selvfølgelig ikke Daniel Sellevoll at Petter Northug, Marit Bjørgen, Anders Bardal og Therese Johaug - de fire norske gullvinnerne så langt i ski-VM - mister nattesøvnen av dette.

- Affeksjonsverdien er jo ekstremt høy og det er det viktigste her, selv om mange kanskje forventer at en gullmedalje er av gull. Dette er altså en sølvmedalje, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: VM i Val di Fiemme

Mest lest på Sport

Annonsebilag