Etter sommerens eierskifte har Manchester City økonomiske muskler som få kan måle seg med. Det viste de også da de hentet superbrassen Robinho.

For å sette ting i perspektiv: Abu Dhabi United Group, som eier de lyseblå, er vurdert til å være verdt omtrent ti ganger så mye som Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Sistnevnte har dyttet omtrent 500 millioner pund – fem milliarder kroner inn på Stamford Bridge siden 2003.

Penger er utvilsomt svært viktig i den moderne fotballen, men så langt har ikke Citys kjøpekraft vært synonymt med suksess. Laget har hatt en ujevn start i Premier League, og må så langt ta til takke med en 13. plass på tabellen, 16 poeng bak lederlagene Chelsea og Liverpool.

Lang ønskeliste
Dette har imidlertid klubbens manager, Mark Hughes, planer om å gjøre noe med i januar. Waliseren ser nemlig ut til å være på jakt etter de fleste som kan krype og gå av fotballspillere for tiden.

Skal man tro engelske overgangsrykter, så er ønskelisten lang som et vondt år. Spillere som Roque Santa Cruz, Stephen Warnock, Emile Heskey, Craig Bellamy, Torsten Frings, Mario Gomez, Wayne Bridge og Lassana Diarra, har til stadighet blitt linket med Manchester-klubben.

En kan likevel spørre seg om dette er typer som virkelig kan styrke stallen, og være med å oppfylle eiernes skyhøye ambisjoner. De har nemlig etterlyst verdensstjerner i de fleste posisjoner, men en nærmere kikk på de aktuelle spillerne, avslører imidlertid at det ikke akkurat er snakk om folk det oser suksess av.

Ufarlige Heskey
Spissene på listen er et eksempel. Både Emile Heskey og Craig Bellamy har utvilsomt flere nedturer enn oppturer så langt i karrieren.

Heskey har nesten 14 år bak seg i engelsk toppfotball, men har likevel bare funnet nettmaskene 102 ganger på 411 opptredener for Leicester, Liverpool, Birmingham og Wigan. 30-åringen er sant nok mest kjent for sin enorme styrke, og evne til å skape rom for medspillere, men med Citys pengebinge burde det være bedre spissalternativ tilgjengelig.

Heskey har imidlertid prestert meget bra på det engelske landslaget den siste tiden. Sammen med Wayne Rooney på topp har kraftspissen fått en ny vår. Det er trolig disse prestasjonene som er grunnlag for Citys interesse, men heller ikke på landslaget har målene rent inn. Fem mål på 50 landskamper er ikke akkurat legendarisk. Til sammenligning har forsvarsspilleren John Terry scoret fire mål på 47 opptredener.

Bråkebøtta Bellamy
Craig Bellamy på sin side, har rykte på seg for å være en bråkmaker. Første gang han havnet i trøbbel, var under tiden i Norwich. Han ble blant annet låst inne på garderobetoalettet av sine lagkamerater etter å ha skrytt ustanselig om hvor god han var, og at han var langt bedre enn sine medspillere.

I Newcastle fortsatte problemene. Etter en god start under ledelse av Bobby Robson, kom han etter hvert på kant med klubbens nye manager Graeme Souness, og forsvant på lån til Celtic. Og mens han var i Liverpool dengte han angivelig løs på John Arne Riise med en golfkølle, under en mye omtalt treningsleir før mesterligamøtet med Barcelona i 2007.

På banen har den raske waliseren imidlertid vært hakket hvassere enn Heskey. På totalt 285 ligakamper for Norwich, Coventry, Newcastle, Celtic, Blackburn, Liverpool og West Ham, har 29-åringen scoret 95 ganger. Dette tilsvarer et snitt på ett mål per tredje kamp. På landslaget har det blitt 15 fulltreffere på 53 kamper.

Det som taler til fordel for Bellamy i Manchester City, er at han kjenner Mark Hughes godt både fra landslaget og tiden i Blackburn. Under landsmannens ledelse i Blackburn, nettet han 13 ganger på 27 kamper. Det er likevel grunn til å anta at Bellamy er et usikkert kort, som fort kan skape ubalanse i en stjernespekket tropp.

Tannløse tyskere
To av de andre spillerne på Hughes' ønskeliste har heller ikke imponert nevneverdig den siste tiden. Den tyske duoen Mario Gomez og Torsten Frings har nemlig gått fra å være fast inventar på landslaget, til å tilbringe stadig mer tid ute i kulden.

Gomez ble for en tid tilbake stemplet som tyskernes nye store angrepsvåpen, og forventningene til spissen var enorme foran sommerens EM-sluttspill i Østerrike og Sveits. Men i løpet av fire kamper og 215 minutter på banen, noterte han seg for sørgelige null mål i turneringen.

I klubblaget Stuttgart har han vært noe mer flittig foran kassa. På 101 kamper siden 2003, har han kjent nettsus 45 ganger. På landslaget står han med seks mål på 19 kamper. Med andre ord, så er kanskje heller ikke Gomez den superspissen City ønsker seg.

I likhet med Gomez, har også Werder Bremen-spilleren Torsten Frings slitt på landslaget. Midtbanemannen fikk bare seks minutter på banen under tyskernes to siste VM-kvalifiseringskamper, og gikk i etterkant hardt ut mot landslagstrener Joachim Löw.

Frings var misfornøyd med måten treneren behandlet de rutinerte spillerne på. Utspillet ble også støttet av kaptein Michael Ballack. Det hele endte med at Ballack måtte komme med en offisiell unnskyldning til Löw, mens Frings framtidige karriere med ørnen på brystet fortsatt er uviss.

(saken fortsetter under bildet)

Nomaden Diarra
Lassana Diarra er et kjent navn for dem som følger engelsk fotball. Den franske midtbanekjempen har i løpet av sin forholdsvis korte karriere allerede vært innom både Chelsea og Arsenal. I januar 2008 ble han solgt til Portsmouth, og der har han vært forholdsvis fast på laget. Så langt har han fått med seg 22 ligakamper, derav fem denne sesongen.

Diarra er utvilsomt en talentfull fotballspiller, og blir ofte omtalt som den «nye Patrick Vieira», men det er likevel ingen styrke at han ikke har slått til i de såkalte storklubbene. For Chelsea fikk han bare med seg 13 ligakamper på to sesonger, mens Arsenal-karrieren endte med sju opptredener.

I et Manchester City-lag, som allerede har flere gode lokale alternativer sentralt på midtbanen, kan det fort hende at franskmannen nok en gang må belage seg på å slite benken.

Backer til besvær
City-forsvaret har vært alt annet enn tett så langt i høst, og sluppet inn 20 mål så langt i Premier League denne sesongen. Mark Hughes har nok derfor absolutt bruk for flere spillere i den bakre fireren. Om Blackburns Stephen Warnock og Chelseas Wayne Bridge er de rette for jobben er imidlertid et annet spørsmål.

Warnock startet karrieren i Liverpool, og i perioden 1998 til 2007 fikk han med seg 67 kamper for rødtrøyene. Til slutt ble han imidlertid veid og funnet for lett av klubbens manager, Rafael Benitez, og turen gikk dermed videre til Blackburn. Der spilte han en tid fast under nettopp Hughes, og det er sannsynligvis derfor waliseren nå vil hente den engelske venstrebacken til City.

Det at han ikke klarte å spille seg til fast plass på Liverpool, er likevel et ankepunkt mot Warnock. Citys eiere har altså uttalt at de ønsker seg verdensstjerner i hver posisjon, og da spørs det om 26-åringen er mannen for jobben.

Det samme kan vel for så vidt også sies om Wayne Bridge. Backen kom til Chelsea fra Southampton i 2003, og var på det tidspunktet regnet som en av Englands største talenter. 29-åringen har imidlertid tibrakt brorparten av de fem årene i londonklubben på benken.

Ett lyspunkt
Til tross for at listen over middelmådigheter begynner å bli lang, er det likevel ett lyspunkt på Citys ønskeliste.

Paraguayanske Roque Santa Cruz, har nemlig vist at han har kvaliteter til å bli en stor stjerne i Premier League. 27-åringen har i en årrekke blitt ansett som et stort talent, men det var først da han kom til England at han fikk sitt virkelige gjennombrudd.

Ikke overraskende, er også Santa Cruz en av Hughes' gamle elever i Blackburn. Waliseren sikret seg spissen fra Bayern München foran forrige sesong, og han slo til direkte. I debutsesongen sørget han for hele 19 seriemål på 37 kamper for Henning Bergs gamle klubb. I høst har han nettet to ganger på åtte kamper.

Ryktene om en overgang til en større klubb har vært mange den siste tiden, og kanskje kan City være neste skritt på veien for spissen.

Om City får sine menn gjenstår fortsatt å se, men det blir absolutt spennende å følge klubben når overgangsvinduet åpner i januar. Kanskje blir det noen helt andre som kommer inn porten på City of Manchester Stadium.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).