Dette er et meningsinnlegg fra Torbjörn Nordvall.

Kong Carl Gustaf XVI lettet litt på hjertet i SVTs vinterstudio i Åre og sto vel ikke akkurat for den beste reklamen for én av de mest folkekjære TV-sendingene i Sverige.

Jeg er glad for at Sven «Plex» Petersson ikke fikk oppleve kongens merkelige uttalelse.

Her føler jeg at vårt statsoverhode ikke er helt i takt med den øvrige befolkningen.

Vasaloppet er nemlig et av de mest sette og mest verdsatte TV-sendingene i vårt avlange land.

Seertallene er på det meste oppe i godt over to millioner. Den første søndagen i mars er på mange måter som en svensk nasjonaldag å regne. Vasaloppet sendes også direkte på NRK, med rundt en halv million seere.

De fleste av oss krabber oss opp av senga grytidlig og rigger oss til i sofaen med en herlig frokost vi fortærer mens løperne beveger seg fra Berga by til Evertsberg. Vi slapper av, koser oss og ser etter en og annen kjent person. Vi lytter til spennende intervjuer med mosjonister og funksjonærer som møtes over en kopp blåbærsuppe.

Vi nyter av naturbildene fra helikoptret som speiler et fantastisk landskap i Sverige, vi tenker kanskje tilbake til den gang vi selv gikk Vasaloppet eller så mimrer vi tilbake på fortellinger fra slektninger, venner eller arbeidskamerater som har tilbakelagt løpet.

Vasaloppet rører folk og skaper engasjement fra Kiruna i nord til Malmö sør i Sverige, og fra Kirkenes nord i Norge til Kristiansand i sør. Vasaloppet er verdenskjent og langt mer enn kampen om pallplassene mellom Andreas Nygaard og Oscar Kardin, eller Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren og Astrid Øyre Slind.

Vasaloppet er offentligheten på sitt beste.

TV-sendingene speiler hele Sverige.

Vasaloppet er en del av den svenske folkesjelen med sin lange historie fra da Gustav Vasa flyktet fra danskene på 1500-tallet til Ernst Alm som vant det første løpet i 1922. Fra kvinnenes kamp om å få delta i løpet på 1970-tallet, til likestillingen gjorde sitt inntog på 1990-tallet.

De fleste deltagerne har sin tilhørighet i Sverige, og er lokale og regionale helter for det motet og den viljen de utviser ved å stille til start og gjennomføre den tradisjonsrike nimilsklassikeren.

Vasaloppets betydning for næringslivet i Ovan-Silja-området er enormt. De turistøkonomiske effektene av vasaloppuken sommer og vinter skaper sysselsetting og langsiktig bærekraft i en region som uten dette hadde fått det langt tyngre.

Kong Carl Gustaf har selv gjennomført Vasaloppet, akkurat som sin sønn, prins Carl Phillip.

De har blitt hyllet og priset for innsatsen sin og de har betydd mye for Vasalopp-arrangørene når de har beæret dem med sitt nærvær under mottoet «I fäders spår för framtida segrar».

Kong Carl Gustaf er hederspresident i det Svenske Skiforbundet og er kjent for sin genuine skiinteresse. Med bakgrunn i dette, blir jeg nærmest sjokkert når Kongen svarer SVT-programleder Yvette Hermundstad om Vasaloppet i en nylig sending:

- Egentlig er det dødskjedelig. Vasaloppet er noe av det kjedeligste som finnes. De bare går og går, til siste kilometer. Så blir det plutselig et rykk, og det vil man selvsagt ikke gå glipp av. Derfor kan jeg heller ikke gå bort fra TV-en …

Kongen sier videre at det «ligger noe under overflaten, som er fascinerende». Det siste sitatet redder på sett og vis Kongen fra et reelt mageplask i blåbærsuppa.

Jeg tror likevel at Kongens hjerte fortsatt banker for langrenn og Vasaloppet spesielt, men konsekvensene av Kongens utspill skaper forvirring rundt dette.

Kongen, og kongefamilien, er kjent for å være enestående ambassadører for Sverige. Vår kultur, sport og vårt næringsliv. Men i denne sammenhengen synes jeg ikke Kongen er noen god ambassadør for vår kulturarv, Vasaloppet.

Hva sier sponsorene som satser penger på eksponering i noe som Kongen mener er «dødskjedelig» å se på? Hva sier 3000 frivillige funksjonærer som gjør alt de kan for å vise fram Dalarna og Vasalopps-regionen fra sin beste side med et vertskap og service i femstjernersklassen?

Hvilke signaler sender Kongens utspill til de nærmere 15.000 deltakerne som ikke ligger i teten, og som ikke kjemper om seieren? Er Kongen uinteressert i å ta del av sitt eget folks entusiasme for å holde seg i form og generere en bedre folkehelsetotal, og med det, føre den svenske idrettsklassikeren inn i framtiden?

Vi skal ikke se bort ifra at ledelsen i Vasaloppets hus rynket på nesen da de hørte monarkens utspill om Vasaloppets underholdningsverdi på TV. Det må ha kommet som en kalddusj.

Går det an å se for seg norske kong Harald uttale seg på TV om at femmila i Holmenkollen er dødskjedelig å se på? Nei, jeg tenkte vel det!

For kong Harald er skisporten hellig. Han er selv på plass hvert eneste år i Holmenkollen og på de norske mesterskapene. Han ønsker dessuten at alle barn og ungdommer, enten via TV-sendingen eller ved å være på plass, skal bli inspirert til å gå på ski.

Nei, kong Carl Gustafs nedlatende tone mot Vasalopp-sendingen er ikke lett å forstå seg på i en tid som dette. Hvis Kongen mener at Vasaloppet er så kjedelig å se på, burde han holdt det for seg selv, og ikke uttalt seg slik han gjorde. Det er hans plikt å promotere Vasaloppet, mener jeg.

Vasaloppets visedirektør Eva-Lena Frick kommenterte Kongens uttalelse i den svenske avisen Expressen på denne måten:

- Hvis du lytter til hele intervjuet, kan du legge merke til at Kongen har en positiv innstilling til Vasaloppet. Han er selvsagt meget interessert i Vasaloppet.

Den godeste Eva-Lena og Vasaloppet skal ikke trenge å tolke hva Kongen mener om Vasaloppet som et produkt hos SVT. Her burde det vært en krystallklar holdning fra monarken.

I stedet for å si at Vasaloppet er dødskjedelig å se på, burde Kongen selvklart ha sagt at Vasaloppet er livsviktig og blant den mest populære underholdningen på SVT.

Og …

… at vi skal være stolte over at folket i Sälen-Mora tilbyr oss en slik opplevelse både i og utenfor sporet.

… at vi skal være takknemlige så lenge SVT sender opp mot 100 ansatte og entreprenører for å produsere klassikeren, som faktisk koster et mangemillionbeløp, i disse tider med stramme budsjetter.

Mine tanker går til syvende og sist til Sven «Plex» Petersson som var den som fikk Vasaloppet inn i TV-programmet som direktesending på 1960-tallet. Det var han som åpnet sendingene fram til 2011 med de berømte ordene: «Gomorron, gomorron der hemma i stugorna».

Jeg er glad for at «Plex» slapp å se og høre at Vasaloppet er dødskjedelig å se på, fra selveste Kongen av Svea Riket.

/Torbjörn Nordvall