*Nettavisen* Sport.

Hva skjedde med Schlierenzauer?

Foto: Fabrice Coffrini (AFP)

Han var verdens beste skihopper. Nå drar østerrikerne til Harrachov uten sin superstjerne.

10.12.10 07:51

Han var verdens beste skihopper, og spådd en karriere som ville overgå både de mest meritterte skihopperne gjennom historien.

Han var 20 år gammel, og hadde allerede to individuelle OL-medaljer, et OL-gull i laghopp, en individuell VM-medalje, to VM-gull i laghopp, individuelt VM-gull i skiflyging, to VM-laggull i skiflyging - og ikke mindre enn 32 verdenscupseiere på rullebladet.

Han var hoppsporten ubestridelige superstjerne, selv etter at han ble slått av Simon Ammann i fjorårets verdenscupsesong.

Dette året har Gregor Schlierenzauer oppnådd en 14.-, 16.-, 14.- og 20.-plass i de fire første rennene i Kuusamo, Kuopio og Lillehammer.

Derfor blir han hjemme i Østerrike og trener på egen hånd mens lagkameratene drar til tsjekkiske Harrachov for å kjempe om nye verdenscuppoeng i helga.

- Bagateller
- For meg har det ikke gått slik som jeg skulle ønske, og jeg har ennå ikke fått vist hva jeg har inne, sier Schlierenzauer til den østerrikske avisa Salzburger Nachrichten, og forklarer at han kommer til å stå over rennene i Harrachov.

- De siste dagene har jeg gått gjennom noen intensive analyser for å finne ut av hvorfor det ikke gikk som jeg håpet på i Skandinavia. Sammen med Markus Maurberger, basetreneren i Innsbruck, har vi konkludert med at det kan være bagatellmesssige årsaker, legger han til.

Østerrikernes hopptrener Alex Pointner mener Schlierenzauer må gi seg selv tid på å komme tilbake.

- Han må ta det steg for steg, og ta den tiden det krever. Jeg er sikker på at han kommer til å spille en stor rolle i hoppuka, sier Pointner og tenker på den tysk-østerrikske hoppuka i månedsskiftet desember/januar.

Gregor Schlierenzauer er imidlertid ikke den eneste som faller tilbake i hoppbakken.

- Små marginer skiller
Flere suverene verdenscupvinnere de siste årene har vist at fallhøyden i sporten er stor, gjennom å aldri finne tilbake til gammel storform i de påfølgende sesongene.

Primoz Peterka, Martin Schmitt og Jakub Janda er bare noen av eksemplene på hoppere som har vært paranteser i verdenscupen i mange år på rad, etter å ha dominert helt i toppen tidligere.

Rune Velta, som kan sies å være i helt motsatt situasjon enn Gregor Schlierenzauer etter å ha slått gjennom i hoppsporten for fullt med sin tiendeplass i Lillehammer sist helg, mener grunnen til de ustabile prestasjonene er en jevn idrett.

- Nivået er så veldig jevnt, og det er veldig små marginerer som gjør at man ikke hopper fem meter lengre. Da faller man fort noen plasser, sa Velta til Nettavisen etter sin tiendeplass på søndag, da han ble spurt om Schlierenzauers formkurve.

Les også: - Dette var litt uventet

Men selv om Lommedal-gutten er på vei oppover i wc-sirkuset, og i motsetning til Schlierenzauer skal delta i Harrachov denne helgen, har han ikke noen gode råd å gi til østerrikeren i motbakke.

- Det er vanskelig, hadde jeg visst det skulle jeg sikkert hjulpet mange til å hoppe godt. Det går på selvtillitt og teknikk og sånne ting, men det er veldig vanskelig å vite hva folk har oppe i hodet.

Fire blant de elleve beste
Men østerrikerne må stole på at Thomas Morgenstern fortsetter sin kjempeform (Morgenstern vant begge rennene på Lillehammer), reiser det norske laget til Tsjekkia med en formidabel laginnsats friskt i minne.

Johan Remen Evensen og Tom Hilde endte opp på pallen i det første rennet på lørdag, mens vi fikk fire nordmenn blant de ti beste i søndagens renn.

Dermed er det bare å håpe at oppturen fortsetter i Harrachov, bakken der rennet sist sesong måtte avlyses på grunn av snømangel.

Remen Evensen og Hilde befinner seg på henholdsvis sjette- og sjuendeplass i verdenscupen sammenlagt før helgas to renn. Anders Bardal holder tiendeplassen, med Anders Jacobsen på delt ellevte.

Rune Velta er for øyeblikket den femte beste norske hopperen, med sin 20.-plass i verdenscupen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.