RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Hvem blir «morgendagens sykkelstjerne»?

Sist oppdatert:
Vi gir deg oversikten over hvilke talenter du bør følge med på under Tour de l'Avenir.

Søndag starter ungdommens Tour de France, eller Tour de l’Avenir som rittet heter.

En prolog og seks etapper skal gi U23-syklistene en liten smakebit på hva de forhåpentligvis får oppleve senere i karrieren, mens det er et utstillingsvindu som gir oss sykkelelskere en oversikt over hvilke syklister som må følges med på de nærmeste årene.

Årets ritt kommer til å bestå av to halvdeler. Etter prologen kommer det tre flate etapper. Her gjelder det for spurterne å utnytte mulighetene, for på de tre siste etappene blir det brutalt.

Velkjente Tour de France-fjell som Col du Telegraph og Col de la Madeleine skal forseres og to av de tre klatreetappene har toppfinish. Her vil utvilsomt de sterkeste skille seg ut.

Det er ingen tvil om at også i år vil det være høy kvalitet på feltet.

Tar europeerne tilbake sykkeltronen?
De to siste årene har colombianerne stukket av med seirene. I år stiller de med mer ukjente ryttere, men bli ikke overrasket om en eller to av dem likevel dukker opp på toppen av podiet.

Det er likevel USA som på papiret stiller sterkest av de nord-amerikanske landene. Riktignok har de ikke med sin største U23-stjerne, Joe Dombrowski, som istedenfor har prioritet hjemmerittet USA Pro Challange. Men Dombrowskies lagkamerat Ian Boswell kjørte på seg et aldri så lite favorittstempel da han ble nummer fem sammenlagt i Tour of Utah tidligere denne måneden.

Men det er flere europeere som drømmer om å vinne trofeet. Nederland har den kanskje største favoritten i Daan Olivier. I likhet med ryttere som Robert Gesink, Bauke Mollema og Steven Kruijswijk har Olivier gått gradene i Rabobank-systemet. I år har han fått sitt store gjennombrudd, med fjerdeplass i Tour de l’Ain som prikken over i-en. Totalt står 19-åringen med 25 topp ti-plasseringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KANSKJE DET STØRSTE NAVNET: Men det spørs om ikke fjellene blir litt for lange for at Bob Jungels kan stikke av med sammenlagtseieren.
KANSKJE DET STØRSTE NAVNET: Men det spørs om ikke fjellene blir litt for lange for at Bob Jungels kan stikke av med sammenlagtseieren.

Men franskmennene vil selvsagt ha et ord med i laget. I fjor skuffet hjemmehåpet Romain Bardet kraftig. I år legges alle eggene i kurven til Warren Barguil, rytteren som kjører stagiaire for Argos-Shimano. Den klatresterke 20-åringen har vært i toppen av flere tøffe franske etapperitt i år.

En annen nasjon som aldri kan avskrives er Italia. Årets tropp er råsterk, men mangler kanskje det siste lille, selv om italienerne kan trøste seg med at fjorårets vinner av BabyGiro, Mattia Cattaneo, endelig har vist prov på gammel form den siste måneden. I tillegg til Cattaneo er Enrico Barbin og Andrea Fedi sterke ryttere.

Til slutt legger vi også til det eksotiske innslaget Natnael Berhane som en siste sammenlagtfavoritt.

Sterke kasakhstanere
I tillegg til de store klatrerne finnes det flere ekstremt spennende ryttere som har sine styrker andre steder enn i de verste fjellveggene.

Belgia har Tim Wellens som sitt sterkeste kort, mens Slovenia har to sterke kort i Jan Tratnik og Jan Polanc. Astana har et fryktelig godt og samkjørt lag. Alle kommer fra Astanas kontinentallag, og vi skal spesielt legge merke til Arman Kamyshev og Alexey Lutsenko.

Australia har veldig gode tradisjoner og i fjor herjet tidvis bråkmakeren Michael Hepburn. I år er Jay McCarthy mannen de har størst forhåpninger til.

Blir vi slått av nabolandene?
Luxembourg er en liten, men knallsterk sykkelnasjon og har stornavnet Bob Jungels på laget. Danskene har alltid et godt lag. I år er det nok Lasse Norman Hansen og Patrick Clausen de stoler mest på.

Vårt andre broderfolk har en spurter som sitt store håp. Jonas Ahlstrand presenterte seg for det norske folket under Glava Tour of Norway, da han vant den første etappen. Han skal få tøff kamp i spurtene av den nederlandske duoen Danny Van Poppel og Wouter Wippert.

I spurtene vil sikkert også den tyske banesyklisten Nikias Arndt og argentinske Eduardo Sepulveda melde seg på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO NORSKE HÅP: Fredrik Galta og Sven Erik Bystrøm er to av de største norske håpene i ungdommens Tour de France.
TO NORSKE HÅP: Fredrik Galta og Sven Erik Bystrøm er to av de største norske håpene i ungdommens Tour de France.

Hva så med de norske? Hva kan Håvard Blikra, Fredrik Galta, Sven Erik Bystrøm, Filip Eidsheim, August Jensen og Vegard Breen få til?

Ingen av dem er nok gode nok i fjellene til å kjempe helt i toppen sammenlagt, selv om Galta klatrer bra på sine beste dager. Derfor blir det etappetriumfer det norske laget jakter.

Med internasjonale seirer til både Breen og Bystrøm tidligere i år vil en målsetting om etappeseier være høy, men ikke urealistisk. Og skulle det skje har man utvilsomt lagt inn en sterk søknad om en proffkontrakt.

Oversikt over etappene finner dere her (ekstern lenke)
Startlisten finner dere her (ekstern lenke)
Rittet følger du LIVE her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere