Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er best før klassikerne?

I dag vil favorittene vise kortene i E3 Harelbeke.

Nei, vi vet: Det er ikke klart for Flandern rundt og Paris-Roubaix riktig ennå.

Men har du ikke formen inne nå, skal svært mye falle din vei om du skal nå til topps i de to klassikermonumentene også.

Fredag og søndag sykles E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem. To klassikere med WorldTour-status, noe som sikrer en gullkantet deltakelse i rittene.

Smak av brostein
E3 Harelbeke tar rytterne over Eikenberg, Knokteberg, Oude Kwaremont og Paterberg - partier vi kjenner godt til fra Flandern rundt, og som gjør rittet til mat for klassikerryttere med ambisjoner 1. påskedag.

Totalt skal rytterne passere 12 hellingen og sykle totalt 211 kilometer (altså betydelig kortere enn både Flandern rundt og Paris-Roubaix).

Les også: Her er ingen bedre enn Boonen

5 x Tom Boonen, 2 x Fabian Cancellara, Filippo Pozzato og Kurt Asle Arvesen (!) har vunnet i Harelbeke siden 2004. Det sitter litt om rittets natur.

Gent-Wevelgem er flatere og ender oftere i en massesprint. En purung Edvald Boasson Hagen vant her i 2009, etter å ha spurtet fra Aleksandr Kusjinski.

Thor Hushovd vant rittet tre år tidligere, etter å ha utmanøvrert David Kopp (Gerolsteiner) og Alessandro Petacchi (Milram) i spurt i en mindre gruppe.

Norske outsidere
Foran E3 Harelbeke er det ryttere som Peter Sagan, Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Filippo Pozzato og Sylvain Chavanel det snakkes om.

Les også: Sky-ryttere sprudlet uten Edvald

I tillegg finnes det naturlig nok en rekke outsidere, der blant annet Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd, Maxim Iglinskij, Luca Paolini, Jurgen Roelandts, Heinrich Haussler, Greg Van Avermaet og Ian Stannard vil befinne seg.

Boasson Hagen var syk under oppkjøringen til Milano-Sanremo, og trenger å vise seg fram under fredagens tøffe ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En rytter som Tom Boonen, i fjor var han helt uimotståelig i løpet av samme perioden, vil også være interessert i å sette sin signatur på rittet.

Her har vi samlet uttalelser fra de største rytterne foran E3 Harelbeke:

Peter Sagan (Cannondale):

- Jeg vil gjerne gjøre det bra, for jeg har formen innen. Andreplassen fra Milano-Sanremo er allerede arkivert. I morgen venter det første løp på brosteinen. Jeg er trygg på laget mitt. Det gjør meg avslappet og positiv, forteller Sagan.

Filippo Pozzato (Lampre-Merida):

- Harelbeke er et ritt jeg liker skikkelig godt, og det sier jeg ikke bare fordi jeg vant her i 2009. Løypa passer meg, konkurransen er hard og det hele utspiller seg i en svært intensiv atmosfære. Dette er jo den siste testen foran Flandern rundt. Favorittene studerer hverandre, og forsøker å se hvor bra de er. Samtidig forsøker man å sette inn det avgjørende støtet, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Philippe Gilbert (BMC Racing):

- Morgendagens ritt er kanskje mer viktig for meg enn Gent-Wevelgem, fordi det stort sett går på de samme veiene som Flandern rundt. Det blir kanskje min aller siste test. For meg er det viktig å få kjøre denne distansen en siste gang, sa Gilbert under BMCs pressekonferanse torsdag.

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step):

- Jeg ønsker å se hvordan jeg agerer i finalen, og mot rytterne som er favoritter. Rytterne som alltid er der i finaler som denne. Jeg håper på det beste. Et av målene mine er selvsagt å få et godt resultat, men jeg er også realistisk og vet det blir tungt bare å komme seg igjennom finalen.

Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol):

- Det er på tide å sette skapet der det skal stå. Jeg gikk glipp av klassikerne i fjor etter velten min i Australia. Sulten for å gjøre det bra, er tilbake. Jeg stoler på laget og de har full tillit til meg. Jeg er den eneste lederen i Harelbeke, forteller Jurgen Roelandts, en av de store outsiderne til E3-kronen.

procycling.no vil naturlig nok følge med på rittet og komme med reaksjoner i etterkant.

PS! Gabriel Rasch kjører også rittene for Team Sky, mens Alexander Kristoff står over E3-Harelbeke for å spare seg til Gent-Wevelgem. Søndagens klassiker bør være en ypperlig anledning for Stavanger-gutten til å gå for et toppresultat.

Kommentarer til denne saken