Hvem er Norges beste lag?

Foto: Torgeir Strandberg og Jarle Fredagsvik (Fotomontasje: procycling.no)

Vi har spurt sjefene for Norges tre beste sykkellag hvem som er aller best.

04.06.13 11:18

Joker Merida har siden starten i 2005 vært Norges beste sykkellag, hvis man ser perioden under ett.

Men de senere årene har de fått hardere konkurranse av spesielt Øster Hus-Ridley. I inneværende sesong har også Team Plussbank meldt seg på i kampen, spesielt i kraft av resultatene til Sondre Holst Enger.

Det er selvsagt ikke noe fasitsvar rundt dette. Joker-laget kjører det beste internasjonale programmet. Øster Hus-Ridley har også et utenlandsk program som ligger tett oppunder Jokers. Ungguttene i Plussbank kjører også mye i utlandet, men ikke i like stor grad som de to førstnevnte.

En sammenligning er derfor vanskelig.

Vi gir det uansett et forsøk.

Først presenterer vi fire forskjellige rankinger, som alle gir et litt ulikt bilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Torgeir Strandberg

UCI Europe Tour
1 Joker Merida 116
2 Øster Hus-Ridley 114
3 Plussbank 98
4 OneCo Cycling Team 25
5 Ringeriks-Kraft Look 6
6 Frøy-Bianchi 21 poeng (alle poengene er tatt i Asia og er egentlig på en egen Asia-ranking)

CQranking.com (basert på den gamle verdensrankingen)
1 Team Plussbank 109
2 Joker Merida 79
3 Frøy-Bianchi 70
4 Øster Hus-Ridley 53
5 OneCo Cycling Team 18
6 Ringeriks-Kraft Look 4

procyclingstats.com (uoffisiell helhetlig ranking)
1 Joker Merida 114
2 Team Plussbank 106
3 Øster Hus-Ridley 41
4 Frøy-Bianchi 41
5 OneCo Cycling Team 21

NCF-rankingen (nasjonal ranking)
1 Team Plussbank 5404
2 Øster Hus- Ridley 4075
3 Joker Merida 3731
4 OneCo Cycling Team 3479
5 Team Sky 2167
6 Bærum OCK 1891
7 TVK 1701
8 Asker CK 1664
9 Ringeriks-Kraft Look 1634
10 Team Etixx IHNED 1371

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Torgeir Strandberg

Vi har også pratet med Gino Van Oudenhove (Joker Merida), Atle Kvålsvoll (Team Plussbank) og Morten Hegreberg (Øster Hus-Ridley). Alle fikk referert listene du akkurat har sett over.

- Hvilket norsk lag synes du har vært det beste hittil i år?

Gino Van Oudenhove: - Jeg tror vi er ganske like, men vi satser litt forskjellig. Vi har kjørt en del harde utenlandske løp, som Normandiet og Bretagne hvor vi har hentet poeng. Noen har fått vanskelige poeng og andre har fått billige poeng. Hadde vi kjørt bare for poeng hadde vi vært i Estland nå. Jeg synes UCI-rankingen er den viktigste og det er den vi kjører etter. Men Øster Hus og Plussbank har gjort det bra og det er spennende. Jeg tror ikke noen lag har som mål å kjøre inn mest mulig poeng.

Morten Hegreberg: - Det var vanskelig. Skal jeg vær ærlig så synes jeg det er oss eller Joker. Plussbank har gjort et bra løp og det var Glava Tour. Da gjorde de det sykt bra. Jeg synes ikke de har et lag som når opp, det så vi på rankingrittet over Minnåsen i Eidsvoll. Joker har kanskje vært best på grunn av resultatene Vegard Breen har kjørt inn, men det er vanskelig å være helt nøytralt. Vi har kjørt lite mot de, så det er vanskelig å sammenligne.

Atle Kvålsvoll: - Siden sesongen startet hjemme og fram til nå synes jeg vi har vært best. Før det synes jeg Øster Hus-Ridley var best.

- Hva er du mest fornøyd med for ditt eget lags del?

GVO: - At vi har vært stabile i april med pallplass sammenlagt i Tour du Loir et Cher på Breen, seier på lagtempoen i Circuit Ardennes og UCI-seier til Borgersen. Det vi ikke har i forhold til Øster Hus og Plussbank er en god avslutter. Det taper vi en del på, men de har heller ikke vunnet mange løp. Vi har et fullstappet internasjonalt program og det er vanskeligere for oss å stille med over ti mann på NC Eidsvoll. Hadde vi satset hardere der kunne utfallet vært annerledes nasjonal.

MH: - Vi har jobbet med et dypere taktisk samspill. Være ærlige med hverandre før og etter ritt og på evalueringen. Vi blir enige før rittet og gjør det vi ble enige og, og så evaluerer vi det etter rittet i stedet for i diskutere underveis i rittet. Det har gått bedre og bedre, selv om vi ikke alltid treffer. Jeg er mest fornøyd med at de begynner å forstå at de må bli bedre taktisk for å vinne. Det blir hardere og hardere å vinne. Vi kan vinne selv om vi ikke er på topp, hvis man gjør det rette. Rytterne må tro på det selv.

AK: - Det er måten laget kjører sykkelløpene på og utviklingen vi har hatt som la. De sykler samlet som lag slik jeg ønsker det. Gutta har også en offensiv holdning og har et godt samhold. Jeg må trekke fram det Sondre (Holst Enger) har gjort spesielt. Han har kommet så vanvittig sterkt tilbake etter kyssesyken i 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jarle Fredagsvik

- Hvilken enkeltprestasjon fra et av de andre lagene vil du fremheve?

GVO: - Det blir helt klart Sondre Holst Enger på Lillehammer-etappen i Glava Tour. Jeg visste han var bra, men jeg hadde ikke forventet det på en slik etappe. Det viser hvilket multitalent han er. At han kunne spurte mot de beste visste vi fra i fjor. Jeg ble positivt overrasket nå.

MH: - Du kommer ikke utenom Sondre Holst Enger på fjerde etappe i Glava Tour. Det han gjorde der kan man bare ta av seg hatten for.

AK: - Da vil jeg trekke fram tredjeplassen til Vegard Breen i Tour du Loir et Cher. Det er et anerkjent ritt og et løp som er vanskelig. Det skjer veldig mye. Du skal være våken for å være med der.

Hvem som er best skal være usagt fra procycling.nos side, men du har kanskje en mening? Nøl ikke med å dele den i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.