RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er Richie Porte?

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Det visste ikke verdenseliten, heller. Før de ble knust av ham!

30.54,13.

Det var tiden alle forsøkte å slå. Alejandro Valverde kom 26 sekunder for seint, Denis Mentsjov 27, Vladimir Karpets 28 og Michael Rogers 31. Så det manglet altså ikke på kvalifisert motstand under fredagens tempoetappe i Tour de Romandie.

Men de kom for seint alle sammen. Og det mot det relativt ubeskrevne Saxo Bank-bladet Richie Porte.

- Det er en enorm overraskelse. Jeg veltet i den første svingen under prologen, men jeg visste jo at jeg var i god form. Jeg har trent med Bradley McGee og har gjort alt han har fortalt meg. Og se hva som har skjedd, fortalte en lykkelig Porte under TV-intervjuet etter rittet.

Så hvordan var det mulig?

For det første så er Porte en god temporytter. Da han syklet for det australske Praties-laget under 2008 og 2009-sesongen, vant han fire ritt – deriblant prologen og tempoetappen av Giro d’Italias amatørutgave.

Endrede forhold
For det andre så må forholdene ha forandret seg ganske kraftig fra Porte startet klokka 15.00 og sammenlagtleder Peter Sagan la i vei to og en halv time senere.

- Jeg kan ikke tro det. Jeg var 30 sekunder bak noen ganske store navn underveis, men vinden må ha endret seg, eller noe sånt. Jeg vet i hvert fall ikke hva som skjedde, sier han.

Og så går det an å følge Portes egen logikk som sier at «Bjarne Riis ikke signerer dårlige ryttere». I følgebilen satt også tidligere prologvinner og olympisk mester på bane, Bradley McGee. Læremesteren er altså blant de aller beste for tempodisiplene i det danske laget.

- Jeg hadde Bradley bak meg i bilen. Det er ikke mange som er like gode som ham. Brad var også hjernen bak dette. Jeg bare tråkket, lød den beskjedne meldingen fra hovedpersonen.

Satte stjernene på plass
At fredagens temposeier kom overraskende på verdenseliten, er ingen overdrivelse. Faktisk kunne australske Porte i teorien startet lørdagens etappe i den gule ledertrøyen – dersom han ikke hadde blitt rammet av uhell under prologen.

På den annen side: Hadde han gjort det bedre der, ville han kanskje ikke startet like gunstig fredag, heller. Så da går vel «vinningen opp i spinningen»?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DANSK GENISTREK? - Bjarne Riis signerer ikke dårlige ryttere, sier Richie Porte selv. Det har han sannsynligvis helt rett i.
DANSK GENISTREK? - Bjarne Riis signerer ikke dårlige ryttere, sier Richie Porte selv. Det har han sannsynligvis helt rett i.

Han vant uansett etappen klart foran Valverde, Karpets, Rogers og Mentsjov. Noe som igjen betyr at Rogers ifører seg den gule ledertrøya foran lørdagens etappe.

For Rogers sin del kan han glede seg til det som kommer, når den internasjonale sykkelpressen endelig kaster seg over ham. Selv ham er enig i at dagens seierherre var av det overraskende slaget:

- Jeg er en liten kar, så denne etappen passet perfekt for meg. Jeg har gjort det godt i Italia og har på en måte flydd inn under radaren til sykkelsirkuset. Men som jeg var inne på tidligere: Bjarne Riis signerer ikke dårlige ryttere, avslutter Porte.

Porte hoppet ikke så verst på listene selv, heller: Etter den 23,4 kilometer lange tempoetappen, hadde australieren flyttet seg fra 93. til 7.-plass i sammendraget. Faktisk er han bare 17 sekunder bak Rogers og ledertrøya...

Resultater 3. etappe:
1. Richie Porte (Team Saxo Bank) 30.54
2. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) +26
3. Vladimir Karpets (Team Kajtusja) +27
4. Michael Rogers (HTC-Columbia) +29
5. Denis Menchov (Rabobank) +31
6. Artem Ovetsjkin (Team Kajtusja) +32
7. Janez Brajkovic (Team Radioshack) +36
8. Christophe Moreau (Caisse d'Epargne) +52
9. Simon Spilak (Lampre) +55
10. Tiago Machado (Team Radioshack) +59

Resultater sammenlagt:

1. Michael Rogers (HTC-Columbia) 9.56,03
2. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) +2
3. Vladimir Karpets (Team Kajtusja) +5
4. Artem Ovetsjkin (Team Kajtusja) +7
5. Denis Menchov (Rabobank) +9
6. Janez Brajkovic (Team Radioshack) +15
7. Richie Porte (Saxo Bank) +17
8. Christophe Moreau (Caisse d'Epargne) +24
9. Simon Spilak (Lampre) +35
10. Tiago Machado (Team Radioshack) +39

Les flere nyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere