RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Hvem har spurtet best i Scheldeprijs?

Sist oppdatert:
Det overraskende svaret får du her.

ANTWERPEN (procycling.no): Fire nordmenn starter onsdagens GP Scheldeprijs. For øvrig det 99. i rekken.

Men vet du hvem som har den beste plasseringen av Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Kurt Asle Arvesen i rittet?

- Thor? Meg? Edvald?, foreslår Alexander Kristoff når vi serverer ham gåten.

Hushovd stilte til start for første gang i 2010, etter at rittet byttet plassering med Gent-Wevelgem på sykkelkalenderen, det året. Da ble han til slutt nummer 109.

Edvald Boasson Hagen debuterte i 2008, og dro da hjem med en 55.-plass. Alexander Kristoff var pent fremme i fjor, og hentet hjem 10.-plassen for BMC Racing.

Spurt Asle Arvesen
Trommevirvel: Ja, det riktige svaret er faktisk Kurt Asle Arvesen.

- Det stemmer at jeg har en 3.-plass fra det rittet. Og det var fra en massespurt, bekrefter han overfor procycling.no.

Året var 2001, og det året stilte 161 ryttere til start foran reisen gjennom Kempen og mellom byene Antwerpen og Schoten.

Det hele skulle avsluttes med tre lokale runder i målbyen. Ludo Dierckxssens lå lenge i brudd, men ble etter hvert avlastet av Servais Knaven og Peter Van Petegem. Det endte til slutt opp med en infernalsk massespurt, og Team Fakta-rytteren med norsk pass ble til slutt kun slått av italienske Endrio Leoni og nederlenderen Jeroen Blijlevens (han slo gutter som Andreas Klier og Björn Leukemans).

«Han har jo bra trøkk»
Dermed har Sky-kompis Edvald Boasson Hagen noe å strekke seg etter under den sprintervennlige klassikeren.

- Ja, det er bra kjørt, det. Jeg må prøve å ta den «rekorden» en gang, men jeg tar det mest som en gjennomkjøring foran Paris-Roubaix, forteller Boasson Hagen til procycling.no.

- Er det litt vanskelig å forstille seg Kurt som spurter i dag?

- Vel, han har jo bra trøkk, men jeg har ikke sett ham spurte på mange år. Det er litt vanskelig å se for seg han helt der fremme i massespurtene, innrømmer han.

Kristoff sier seg enig i det:

- Det er overraskende, men han var jo en utrolig god spurter før. Jeg tror nok han er litt tregere nå, flirer BMC-spurteren.

Satte Freire på plass
De som ennå ikke tror på 36-åringens sprintferdigheter, bør snarest søke opp videoen fra U23-VM i 1997 (helst den Roberto Vacchi kommenterer for Eurosport).

Den gangen leverte han en kanonavslutning fra øverste hylle og fikk sitt store gjennombrudd som sykkelrytter. Arvesen satte blant annet på plass Oscar Freire (senere tredobbel verdensmester) og Danilo di Luca (som siden har vunnet blant annet Giro d'Italia).

Så kan man kanskje undre hvorfor Arvesen sluttet å spurte med CSC-drakten tredd over brystet i 2004?

Svaret er ømt, blodig og oppskrapet. Det stammer fra Tour de France.

- Det sluttet jeg med etter Namur i 2004. Den velten der satte en støkk i meg, forteller Arvesen til procycling.no.

- Du får et utrolig kick
Her forteller han selv om opplevelsen:

- Det var egentlig Tom Boonens mekaniker som var skyld i dette (sies med et smil). Boonen fikk trøbbel med kjedet, og det hoppet til slutt av. Jan Kirsipuu (AG2R-rytter på den tiden) lå på hjulet hans, og reagerte med å skjære ut til høyre. Det endte med at han klippet det venstre forhjulet mitt, forklarer Arvesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I 65 kilometer i timen gikk alt plutselig i sakte film for nordmannen.

- Du får et utrolig kick, fordi du vet at det kommer til å gå galt. Det var en lang nedoverbakke inn til den spurten, og så svingte vi til venstre. Vi hadde skikkelig stor fart.

Bildene av en blodig og oppskrubbet Arvesen forteller resten av historien om hvordan den spurten endte.

Siden har han ofte valgt å slippe seg bakover i hovedfeltet i forkant av spurten, og heller trillet rolig over målstreken. De som har sett TV-sendingen fra Tour de France, husker nok et og annet Kurt-velt, likevel.

Så der har dere det, gutter. Lista foran årets Scheldeprijs ligger på 3.-plass eller bedre!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere