Alberto Contador, Vicenzo Nibali, Michele Scarponi eller noen andre?

Hvem vinner Maglia Rosa og hele Giro d’Italia 2011?

Han som vinner årets utgave av giroen er utvilsomt en av verdens aller beste klatrere. For ikke bare er årets løype knallhard, konkurransen er også sylskarp. Den står ikke mye tilbake for touren, om noe i det hele tatt.

LIVE: Her følger du Grand Prix Norefjell direkte fra 12:00 lørdag!

Bli med i vår giro-konkurranse og vinn flotte premier!

Den aller største favoritten er Alberto Contador. Spanjolen har vært den ubestridte eneren når det kommer til etapperyttere de siste årene. Han har vunnet alle de tre treukersrittene som finnes. Giroen vant han i 2008, og nå er han tilbake i landet, på jakt etter sin andre triumf.

Men Contador har fortsatt en sort sky hengende over hodet. Selv om han ble frikjent for dopingbruk i Spania, kan han ikke slippe jubelen løs ennå. Ankesaken i CAS blir avgjort i juni, og taper han den, spiller det ingen rolle hvor godt han kjører de neste tre ukene, for da strykes resultatet uansett. Å forberede seg optimalt under slike omstendigheter er slett ikke lett, men Contador viste i Murcia Rundt og Katalonia Rundt at det ikke hindrer han fra å vinne sykkelritt.

Det store hjemmehåpet
Det virker til å være bred enighet om at Contador er den største favoritten. Omtrent like enige virker folk i å være når det kommer til hvem som er spanjolens tøffeste utfordrer. Den rollen skal nemlig hjemmehåpet Vicenzo Nibali innta. Fjorårets vinner av Vuelta a España stilte også til start i fjorårets giro. Den gang forberedte han seg egentlig til Tour de France, men da Franco Pellizotti ble kastet ut rett før rittstart, stilte Nibali trofast opp som hjelper for Ivan Basso. Sistnevnte vant rittet sammenlagt, mens Nibali ble nummer tre. Snakk om potensiale.

Les også:Denne jyplingen sjokkerte alle i 2010

Scarponi har vært god i 2011. Fryktelig god. Tredjeplass sammenlagt i Tirreno-Adriatico, fantastisk kjøring under Milano-San Remo, andreplass sammenlagt i Katalonia Rundt, og sist men slett ikke minst, seier i oppkjøringsrittet Giro del Trentino. Lampre-kapteinen har med andre ord vært i form siden mars. Er det mulig å holde på formen i enda en måned? Det skal godt gjøres, men han kjører som en maskin for tiden, så her skal ingenting utelukkes.

Nå eller aldri
Bak de tre finnes det mange veldig gode ryttere. Noen av dem har sin livs sjanse til å vinne en Grad Tour. Vi tenker da på de rytterne som har sin definitive styrke i fjellene, og som skyr sidevind og tempoer som djevelen selv. Det er først og fremst to ryttere som utmerker seg i denne kategorien, Colnago-rytter Domenico Pozzovivo og Katjusjas Joaquim Rodriguez. Pozzovivo er en noe uortodoks italiensk klatrer. Som en av få sykkelryttere har han satset hardt på studier ved siden av karrieren som syklist. Han er også noe så sjeldent som en mediesky italiensk syklist. Tro det eller ei.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rodriguez vant ProTour-en sammenlagt i fjor. Det gjorde han først og fremst gjennom solid og stabil kjøring. Han har aldri vært spesielt nære å vinne et treukersritt sammenlagt, først og fremst fordi han er en av verdens absolutt dårligste temporyttere. I år er det kun 31,5 kilometer med ren temposykling (på flat mark). Selv det kan vise seg å være for mye for Rodriguez, men med alle bakkene er løypa skreddersydd hans evner. Skal den tidligere superhjelperen til Valverde noen gang vinne en Grand Tour må han nok gjøre det nå.

Astanas håp
En som absolutt ikke er i den posisjonen, men som har fremtiden foran seg er Roman Kreuziger. Tsjekkeren forlot Liquigas til fordel for Astana før denne sesongen. Det ble rett og slett litt for trangt i laget som har både Basso og Nibali i stallen. Det var ventet at Kreuziger skulle bli Astanas kaptein i Tour de France, men da Vinokourov bestemte at han ønsket den rollen, det ble det slik. Dermed får vi heller gleden av å se en av verdens mest lovende etapperyttere i giroen i år. Kreuziger er jevnt god, både på tempo og i fjellene. Hans eneste svakhet er stabiliteten. I sin foreløpig korte karriere har han fortsatt til gode å fullføre en Grand Tour uten å ha minst èn dårlig dag. I kamp mot Contador og Nibali har man ikke råd til det.

Få full oversikt over giroen!

Ytterligere to ryttere bør nevnes i kategorien favoritter. Euskatels Igor Anton trives best i Baskerland, men de italienske fjellene bør gi han en rimelig god hjemmefølelse de neste tre ukene. Anton er heller ikke blant rytterne som feller mange tårer over at antall tempokilometere er nede på et minimum. Spørsmålet er heller om han tåler lange bakker, mange dager på rad. I fjor lå han strålende til i Vuelta a España, før han måtte bryte rittet iført ledertrøyen, grunnet en velt. Klarer han å holde seg unna trøbbel (noe som tidvis kan virke vanskelig for Euskaltel-rytterne) i årets giro, kan han blir virkelig farlig.

Bli venn av procycling.no på Facebook!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se opp for en slu russer
Farlig kan også Denis Mentsjov bli. Russeren har ikke vunnet noe som helst siden han vant giroen sammenlagt i 2009. Det går gjerne langt tid mellom hver gang du hører noe om Geox-rytteren, men plutselig sitter han der i finalen, uten at noen klarer å riste han av seg. Når han er i toppform er han utrolig seig. Han er på ingen måter noen spektakulær rytter, men utrolig kalkulerende og smart. Han skulle nok gjerne sett at det var litt flere kilometere med tempokjøring som skulle forseres, for han skal få mer enn nok med å henge på sine lettere motstandere opp de verste bakkene.

Hvis vi helt til slutt nevner vi utfordrere som Emanuelle Sella, Stefano Garzelli og Tiago Machado, og da burde de fleste være nevnt. I et så ubarmhjertig tøft ritt skal det veldig mye til for at noen store overraskelser stikker av med seieren. Da er det godt å se at det finnes mange favoritter. Det kommer til å bli en spennende Giro d’Italia. Utvilsomt.