Hvem kan sprette champagnen?

Foto: Vincent Jannink (AFP/Scanpix)

procycling.no gir deg favorittene foran U23-rittet!

01.10.10 07:35

Fremtidens sykkelstjerner skal gjøre opp om U23-gullet natt til fredag. Som alltid er det mange talentfulle gutter på start, og favorittene er som vanlig mange!

Procycling.no har tidligere skrevet om hjemmefavoritten Michael Matthews. 20-åringen fra Canberra er kaptein for et sterkt australsk mannskap som vil kjempe med nebb og klør for å vinne gull på hjemmebane.

Matthews skal selv kjøre for Rabobank neste år. Som hjelperyttere har han blant annet med seg BMC-klare Timothy Roe og Pegausus-klare Rohan Dennis.

Men om du tror Matthews har gullet i lomma tar du skammelig feil, her får du en gjennomgang av resten av favorittene og deres lag.

Stars and stripes
Stjernen som skinner klarest av alle i U23-feltet er amerikanske Taylor Phinney.

Sykkelkometen har vunnet ni ritt inneværende sesong og ble tidligere i september amerikansk tempomester for senior, den tittelen tok han foran Levi Leipheimer.

Phinney er allerede en ganske komplett syklist. Spørsmålet foran fellesstarten er hvordan han vil takle bakkene.

Men om 20-åringen fra Colorado ikke skulle ha dagen er det for all del ikke kjørt for det amerikanske laget. Dagen etter at Phinney ble amerikansk tempomester tok nemlig Benjamin King gullet i landeveisrittet etter et monsterbrudd.

Sammen med andremannen fra Tour de l'Avenir, Andrew Talansky, utgjør King og Phinney en trio det lukter edelt metall av. Talansky blir forøvrig lagkamerat med Thor Hushovd og Gabriel Rasch i Garmin-Cervélo fra neste år av.

Fjorårets sølvviner på start
Ikke mange har flottere navn enn Carlos Alberto Betancourt Gomez, det er heller ikke mange andre som har like mye krutt i beina.

20-åringen fra Colombia var nærmest Romain Sicard i fjorårets U23-fellesstart, og tok da sølv.

I årets Baby-Giro var han overlegen på de to fjelletappene og vant med nesten fire minutter sammenlagt, foran lagkamerat Eduar Alexander Beltran.

Beltran blir en av Betancourts hjelperyttere under fellesstarten. Det blir ikke vinneren av årets Tour de l'Avenir, Nairo Alexander Quintana, som ikke er tatt med på det colombianske laget. Kvalitetstegn? Ja.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Tysk spurtkanon
Den doble etappevinneren fra Tour de l'Avenir, John Degenkolb, er kaptein for det tyske laget.

Degenklob har som Taylor Phinney vunnet ni sykkelritt i årets sesong, kanskje vil en av de stå med ti etter fellesstarten. Tyskeren har en meget god avslutning, men har også kjørestyrke til å henge med i bakkene.

Rytteren som neste år skal kjøre for HTC-Columbia tok bronse i U23-VM tilbake i 2008, da Colombianske Fabio Duarte vant.

Han vil få god støtte av blant annet Marcel Kittel og David Hesselbarth, som begge er sterke ryttere. Kittel er dobbel juniorverdensmester på tempo.

Jada, de er der
Spania, Italia, Frankrike, Russland og Nederland har alle tradisjon for å fostre opp gode ryttere i massevis.

Status for de fem store sykkelnasjonene er bra i år også. Alle nasjonene stiller med sterke mannskap, bli ikke overrasket om en av disse landenes nasjonalsanger spilles etter U23-rittet.

Coen Vermeltfoort fra Nederland er en av de man skal holde et øye med. Johan LeBon fra Frankrike en annen.

Enrico Battaglin er italienernes kaptein foran landeveisrittet. Selv om italieneren vanligvis gjør det bedre hjemme i Italia enn ute i den store verden er han en mann å se opp for.

Siste sjanse for spurttalent
22-år gamle Marko Kump fra Slovenia stiller til start i sitt fjerde U23-VM. Sjetteplassen fra fjoråret er foreløpig beste VM-plassering.

Den talentfulle spurteren har kjørt for det slovenske Adria-Mobil-laget siden 2007. Neste sesong blir han lagkamerat med Denis Menchov og Carlos Sastre i Geox.

At han kan mer enn å spurte viste han i U23-utgaven av Vlaanderen Rundt, der kom Kump alene til mål og vant rittet ti sekunder foran Michael Matthews.

I europamesterskapet for U23 i Ankara i sommer ble han syvendemann. I verdensmesterskapet sikter nok Marko høyere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

En ny Gilbert?
Yannick Eijssen er etter all sannsynlighet det sterkeste kortet til Belgia. Han har en god sesong bak seg. Så god at BMC har sikret seg hans signatur for neste sesong.

Han målte krefter med Team Sparebanken Vest-Ridley i Tour de Pyrenees tidligere i år. Der ble han tredjemann sammenlagt. Skal han vinne må nok Eijssen gjøre som landsmannen Phillipe Gilbert, angripe!

Belgieren vant den tredje etappen av årets Tour de l'Avenir. Julien Vermote og Pieter Serry er andre belgiere som kan blande seg inn i kampen om gode plasseringer.

En gyllen generasjon for polakkene
90-årgangen har vist seg å være en særs god årgang for polsk sykkelsport. Merk dere navnene Piotr Gawronski og Michal Kwiatkowski.

Gawronski er regjerende europamester for U23 og vil danne en farlig duo sammen med Kwiatkowski, som skal kjøre for RadioShack neste år.

Begge de to er offensive ryttere som fort kan finne på å stikke av gårde. I tilegg har Kwiatkowski en meget god spurt, det viste han blant annet i Tour de l'Avenir i år.

Dette er ikke tull!
Daniel Teklehaymanot fra Eritrea, du leste riktig, er om ikke annet et morsomt innslag på fellesstarten.

Rytteren som har kjørt stagiaire på Cervélo i høst ble nasjonal mester tilbake i 2008 og vant to etapper i Tour of Eritrea i 2009.

Men fra spøk til alvor. Teklehaymanot er en god rytter, med gode plasseringer på enkeltetapper i Tour de l'Avenir. Se opp for han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Rødt, hvitt og blått, og litt gult
De skandinaviske deltakerne er på plass de og. De norske gutta er i godt slag og vil forsøke å sette sitt preg på løpet. Vegard og Øystein Stake Laengen, Vegard Robinson Bugge og Daniel Egeland Jarstø er som kjent de norske representantene.

For Sverige stiller Sebastian Balck, Tobias Ludvigsson og Lars Andersson. Mens danskene representeres av Christoper Juul Jensen, Rasmus Quaade, Jimmi Sørensen og Sebastian Lander.

Det blir et spennende U23-ritt! Forhåpentligvis med gode norske prestasjoner.

Delta i procycling.nos VM-quiz! Du trenger 5 rette svar for å vinne en Samsung-mobil:

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.