Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal delta på sykkelfesten?

Arctic Race of Norway kan bli en stor sykkelfest, men ingen vet hvem som skal sykle rittet.

HOTELL BRISTOL (procycling.no): For å begynne med det mest selvfølgelige. Arctic Race og Norway er en glimrende idé.

Samarbeidet med ASO, arrangøren av Tour de France, er genialt og vil være en inngangsport til muligheter andre norske rittarrangører bare kan drømme om.

Samtidig er naturen storslått og vil gi en helt unik ramme rundt rittet.

Men etter mandagens pressekonferanse hvor rittet ble presentert, sitter vi fremdeles igjen med flere spørsmål enn svar.

Spesielt rundt det sportslige.

Fokus på naturen
Litt fikk vi vite mandag. Løypa er klar og hvert enkelt lag skal bestå av seks ryttere.

Avbrutt av flotte naturbilder av snø, nordlys og midnattssol, alle ingredienser som ikke kommer til å være en del av rittet på grunn av plasseringen på kalenderen, fikk vi presentert kart over de fire etappene.

Innlagte klatringer og spurter var klare. Ingen av etappene er spesielt utfordrende. Noe som er et bevisst og godt valg.

- Rittet er to og en halv uke etter Tour de France så det er litt enklere (å få lagene til å komme). For det andre må man gjøre alt for lagene. Det vi gjør først er å sørge for at lagene har det bra. Det ser du på etappene. Vi har korte overganger og start og mål samme steder, slik at rytterne kan bli på det samme hotellet. Den eneste overgangen vi har er etter den første etappen og det er med fly. Vi jobber med Widerøe og har leid fly. Rytterne vil gå på flyet rett etter massasjen. Vi kommer til å stille kjøretøyer til disposisjon og hjelpe lagene med å få kjøretøyene fra Europa til Nord-Norge til området, sier Claude Rach i ASO.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seks ryttere per lag
De fleste profesjonelle sykkelritt blir kjørt med åtte ryttere per lag. I Arctic Race vil det bli seks ryttere og 20 lag. Årsaken er sammensatt av sportslige og organisatoriske hensyn.

- Først og fremst er det på grunn av datoene. Med seks ryttere kan vi ha flere lag. Det er også enklere å samle de største lagene med seks ryttere. Vi må tenke på at de sykler mange ritt, både før og etter rittet. Og til slutt så er det en policy fra vår side. Hvis du vil ha et attraktivt ritt, spesielt i et ritt som dette, så blir det mer dynamisk med seks ryttere, forklarer Rach.

Argumentasjonen er god. Med den enkle løypeprofilen ville det vært enkelt for et sterkt lag å kontrollere inn til spurt hver eneste dag.

Med seks ryttere blir det verre alene. Spesielt om man vil kjøre et opptrekk.

Det tvinger flere lag til å samarbeide, og det kan bli enklere for angrepsvillige ryttere å holde inn etter å ha gått i brudd.

Hvem kommer?
Det viktigste med et sykkelritt er hvem som deltar.

Her er det flere spørsmål enn svar. Arrangøren hadde ingen lag å presentere. Ikke engang norske kontinentallag.

- Vi har relasjoner som vi pleier daglig og ukentlig gjennom hele året. Vi kan overbevise noen av dem til å komme hit, sier president i ASO, Jean-Etienne Amaury.

- Vet du noe om lagene nå?

- Vi kan ikke offentliggjøre noen navn nå, men vi er håper at vi kan få noen topplag.

I det hele var svarene rundt eventuelle lag flytende. Det ble antydet rundt fem verdenstourlag, før det skulle fylles opp med prokontinentallag og kontinentallag med en nordisk profil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Astana kommer
Alexander Kristoff har antydet at han skal sykle rittet med sitt Katjusja. Konfrontert med det svarte daglig leder Knut-Eirik Dybdal følgende:

- Alexander Kristoff og andre norske stjerner er hjertelig velkommen til Arctic Race of Norway.

Etter det procycling.no erfarer er også Astana klare for rittet og meget spente på å komme. Det er også nærliggende å tro at BMC og Thor Hushovd kommer.

Hushovd har vært en viktig støttespiller for rittet.

På BMCs pressekonferanse i januar, var både Taylor Phinney og Tejay Van Garderen interesserte i konseptet.

Spøkte om Cavendish
Omega Pharma Quick Steps ungdomslag, Team Etixx, hvor brødrene Markus og Daniel Hoelgaard sykler, skal også være klare for rittet.

Skulle det blir bekreftet vil ikke Mark Cavendish og Omega Pharma Quick Step være aktuelle. Lag som har samme finansielle struktur, eller felles navnesponsor, kan ikke sykle ritt mot hverandre.

Det eneste navnet som Knut-Eirik Dybdal nevnte var Mark Cavendish. I våres hadde det i forbindelse med et ritt blitt spøkt med at briten kunne komme til rittet og beholde solbrillene på hele døgnet.

Team Sky skal ikke være aktuelle for rittet. Mens Gino Van Oudenhove i Joker Merida fortalte at de hadde søkt om å få sykle rittet, men ikke fått en endelig avklaring på søknaden ennå.

PS: Trøyer og lag vil bli offentliggjort på en pressekonferanse 15. juli under Tour de France. Det er under én måned før rittet starter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken