Gå til sidens hovedinnhold

Hvem tar gull?

Vålerenga har sikret seg et lite overtak i tabelltoppen, men ennå er ingenting avgjort. Vi har sett nærmere på form og kampprogram, og plukket ut laget vi tror tar gull.

Det nærmer seg innspurten på en fantastisk spennende eliteserie. Det skiller ni poeng fra første- til femteplass når lagene har 18 poeng igjen å spille om. Start har ledet serien det meste av sesongen, og hadde i begynnelsen av juli et forsprang på seks poeng. Det er den største ledelsen laget har hatt i årets sesong.

Nå er imidlertid Vålerenga forbi sørlendingene på tabellen. Men avstanden er bare to poeng, og Oslo-laget har mange vanskelige oppgjør igjen. VIF skal blant annet møte alle de fire lagene som jager bak på tabellen.

I går tippet Nettavisen Tromsø og Aalesund ned i 1. divisjon. Det er vanskelig spå utfallet av en så jevn serie. Men etter å ha studert form og kampprogram nøye, gjør vi et forsøk med tabelltips for toppen av eliteserien også. Her er vårt tips før topplagenes innspurt.

Sluttabellen:
1. Start, 54 poeng
___________________
2. Vålerenga, 52 poeng
3. Lillestrøm, 50 poeng
------------------------------
4. Viking, 48 poeng
5. Lyn, 44 poeng

Under finner du forklaringen:

(Lagene er presentert i den rekkefølgen de ligger på tabellen i dag).

Vålerenga (+19 mål, 43 poeng)
Fem siste:
VIF - TIL 1-1
AaFK - VIF 0-2
VIF - Glimt 3-1
VIF - Molde 3-1
FFK - VIF 0-4

Gjenstående kamper:
18/9 Vålerenga - Lillestrøm
25/9 Start - Vålerenga
2/10 Vålerenga - Lyn
16/10 Viking - Vålerenga
23/10 Vålerenga - Rosenborg
29/10 Odd Grenland - Vålerenga

Vålerenga er tilbake på tabelltoppen, etter fire strake seirer. Oslo-laget har imponert etter ferien, men så har ikke motstanden vært av det aller ypperste kaliber. Fire av motstanderne er identisk med de fire nederste lagene på tabellen - i tillegg til et Fredrikstad-lag i full oppløsning. Men om kampprogrammet har vært lett i det siste, er det langt fra noen walk over i de siste seks kampene. VIF skal møte alle de andre gullkandidatene, i tillegg til formsterke Odd og et revansjelystent Rosenborg.

Dessuten har VIF et tettere kampprogram enn noen av de andre lagene. Laget skal spille semifinale mot Lillestrøm og returmøte med Steua i Uefa-cupen, og har dessuten flere spillere i landslagsdiskusjon. Kjetil Rekdal har brukt mye negativ energi på å klage over NFFs omberamming av Molde-kampen, noe som kan gå utover de sportslige prestasjonene.

Vi tror Vålerenga spiller uavgjort mot Lillestrøm, Lyn og Viking, mens det bør bli full pott mot Rosenborg og Odd Grenland. Start i Kristiansand blir den avgjørende kampen. Der tror vi på hjemmeseier.

Start (+15 mål, 41 poeng)
Fem siste:
Start - Lyn 1-1
Viking - Start 1-1
Start - RBK 5-2
Odd - Start 2-0
Start - Ham-Kam 2-1

Gjenstående kamper:
19/9 Brann - Start
25/9 Start - Vålerenga
2/10 Tromsø - Start
15/10 Start - Aalesund
23/10 Bodø/Glimt - Start
29/10 Start - Fredrikstad

Start har hatt en fantastisk comeback-sesong i eliteserien, men har måtte gi fra seg tabelltoppen til VIF etter en liten formsvikt i høst. 1-1 mot tetrivalene Lyn og Viking var akseptabelt, 5-2 mot Rosenborg strålende, mens 0-2-tapet mot Odd var årsverste. Start slet mot Ham-Kam, men snudde kampen og sikret tre svært viktige poeng.

Kristiansands-laget har et på papiret lettere program igjen enn rivalene fra Oslo Øst. Brann i Bergen blir tøft, mens vi tror sørlendingene henter med seg ett poeng fra Tromsø. Deretter bør det være ni greie poeng på de gjenstående oppgjørene mot Aalesund, Bodø/Glimt og Fredrikstad. Hjemmemøtet med Vålerenga neste helg er selvsagt nøkkelkampen. Der vinner Start.

Viking (+ 7 mål, 37 poeng)
Fem siste:
LSK - Viking 2-0
Viking - Start 1-1
Lyn - Viking 2-1
Molde - Viking 1-2
Viking - RBK 3-2

Gjenstående kamper:
18/9 Odd Grenland - Viking
25/9 Viking - Ham-Kam
3/10 Brann - Viking
16/10 Viking - Vålerenga
23/10 Tromsø - Viking
29/10 Viking - Aalesund

Etter en ruskete start på sesongen, kjemper Viking plutselig om edelt metall. Har prestert jevnt bra lenge nå, selv om det ble tap i bortekampene mot Lyn og Lillestrøm. Sist helg snudde Roy Hodgsons menn 0-2 til 3-2 mot Rosenborg. Avstanden opp til Vålerenga er seks poeng, og laget har langt dårligere målforskjell, men Viking har nok ikke gitt opp håpet om gull ennå.

Siddisene har flere vanskelige oppgjør igjen, men også noen høyst overkommelige. Formsterke Odd på bortebane og Brann i Bergen er ikke akkurat enkle kamper, mens hjemmemøtet mot VIF er en kamp som må vinnes om gulldrømmen skal innfris. Vi tror på tre poeng mot Ham-Kam, Tromsø og Aalesund, mens vi tipper uavgjort både mot VIF og Brann. Derimot tror vi Viking returnerer poengløse fra Skien på søndag.

Lillestrøm (+6 mål, 36 poeng)
Fem siste:
LSK - Viking 2-0
RBK - LSK 1-2
LSK - Odd 2-3
Ham-Kam - LSK 2-3
LSK - Brann 1-0

Gjenstående kamper:
18/9 Vålerenga - Lillestrøm
24/9 Lillestrøm - Tromsø
2/10 Aalesund - Lillestrøm
17/10 Lillestrøm - Bodø/Glimt
23/10 Fredrikstad - Lillestrøm
29/10 Lillestrøm - Molde

Det begynner å bli noen år siden Lillestrøm hentet hjem seriegullet, og vi tror romerikingene må vente enda noen sesonger på neste mesterskap. Har imidlertid en rekke solide resultater den siste tiden. Tolv poeng på de siste fem kampene er det bare VIF og Odd som matcher.

Skal i likhet med de andre utfordrerne møte Vålerenga. Allerede på søndag er det duket for «hatkamp» på Ullevaal. Vi tror på uavgjort i storkampen. Lillestrøm slår Tromsø, Bodø/Glimt, Fredrikstad og Molde, og henter ett poeng hjem fra kunstgresset i Ålesund.

Lyn (+10 mål, 34 poeng)
Fem siste:
Start - Lyn 1-1
Molde - Lyn 1-3
Lyn - Viking 2-1
RBK - Lyn 0-1
Lyn - Odd 1-2

Gjenstående kamper:
18/9 Ham-Kam - Lyn
25/9 Lyn - Brann
2/10 Vålerenga - Lyn
16/10 Lyn - Tromsø
23/10 Aalesund - Lyn
29/10 Lyn - Bodø/Glimt

Lyn kan ikke utelukkes helt i gullstriden, selv om Jan Derek Sørensen etter seieren i Trondheim nærmest garanterte at laget ikke kom til å vinne serien. Må hente ni poeng på Vålerenga, og i tillegg passere tre andre lag for å gå til topps, og det er vel ikke veldig sannsynlig at det går. Lyn hadde ikke tapt siden oppgjøret mot Fredrikstad før Odd snudde 0-1 til 2-1 på Ullevaal sist.

Henning Bergs menn har ikke et alt for vanskelig program igjen. Vi tipper på uavgjort i de tre neste kampene, samt borte mot AaFK, mens det bør bli seks poeng tilsammen mot Tromsø og Glimt i hovedstaden.

Dermed får vi denne tabellen:
1. Start, 54 poeng
___________________
2. Vålerenga, 52 poeng
3. Lillestrøm, 50 poeng
------------------------------
4. Viking, 48 poeng
5. Lyn, 44 poeng

Hvem tror du vinner serien? Ta diskusjonen i Veggavisen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?