*Nettavisen* Sport.

Hvem tør sykle i Kina igjen, etter dette?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

KOMMENTAR: Selv mot bedre viten, er man nødt til å forsvare Michael Rogers.

19.12.13 13:32

Jeg ble lynende forbannet i går.

Det sørget den positive dopingprøven til Michael Rogers for.

- Fuck your doping questions, I don’t care about doping, uttalte påtroppende Tinkoff-Saxo-eier Oleg Tinkoff nylig – og la til at han «hadde vært involvert i lag i fem år og aldri hatt dopingsaker».

Det er et utsagn man godt kan modifisere litt, men det falt uansett til grunnen da Alberto Contadors løytnant forsvant i ned i dopingdypet.

Les også: Contadors lagkamerat dopingtatt

Og da er det selvsagt lett å tro at duoen har holdt på med lyssky aktiviteter på fritiden utenfor syklingen? Det var den tanken som gjorde meg forbannet i går kveld.

Michael Rogers er en fin fyr, men det er også mange andre som har dopet seg – enten det er bevisst eller ikke.

Rogers er ikke finere enn at han ble kastet ut av Sky-laget for sin bruk av Michele Ferrari som treningsveileder tidligere i karrieren. Jeg mener også at å skrive under for mannskapet til Bjarne Riis heller ikke er noen hedersutmerkelse på curriculum vitaen.

Doping er noe av det vanskeligste å bevise innenfor sykkelsporten. Og dersom det blir oppdaget, blir spørsmålet gjerne: Inntok han stoffet med overlegg eller mot egen viten?

Selv kappgjengeren Erik Tysse, som i utgangspunktet burde ha en dårlig sak da CERA, en kunstig versjon av bloddopmiddelet EPO, ble funnet i blodet hans – har jo forsvart seg mot dopingdommen med alle sine midler.

Sammenlignet med CERA er clenbuterol et langt snillere middel. Det kan dukke opp i kroppen din ved en tilfeldighet, som et resultat av kostholdet du fører.

Avleverer man en positiv dopingprøve, er det opp til utøveren å bevise sin egen uskyld. Man blir suspendert og må inn til høring. Deretter vurderer WADA (verdens antidopingbyrå) og det internasjonale sykkelforbundet om de skal innstille det nasjonale forbundet om å iverksette sanksjoner mot utøveren.

Dersom Rogers B-prøve også er positiv, er det opp til ham å bevise at stoffet inntok kroppen hans via matveien. Det maktet ikke Contador å overbevise overmakten om, da hans sak endte opp hos voldgiftsretten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Contador argumenterte for kjøttstykket han inntok under 2010-utgaven av touren inneholdt clenbuterol. Biffen var kjøpt i Irún, Baskerland, og spanjolens troverdighet var blant annet svekket av en EU-undersøkelse fra 2008 der 300.000 kjøttstykker ble testet for clenbuterol.

Kun én test kom positiv tilbake.

Rogers har også en vanskelig vei foran seg, men han testet i det minste positivt «midt i clenbuterol-beltet». Så sent som i november gikk WADA selv ut og advarte idrettsutøvere mot å innta kjøttstykker i forbindelse med trening og konkurranse i Mexico, og nettopp Kina:

«Det har blitt påvist at Mexico og Kina har et betydelig problem med matforurensing via det forbudte stoffet clenbuterol. WADAs henstilling til atleter som konkurrerer i dette området består: Spis kun på restauranter som har blitt godkjent av forbundet ditt eller arrangøren».

«Dersom man likevel skulle spise utenom disse, pass på å spise i større grupper».

Sjansen for å tråkke feil i dette området, er altså overhengende stor. Og gjør du det, bør du sørge for at lagkameratene dine gjør akkurat det samme.

Ifølge dopinglist.com det vært 171 clenbuterol-saker så langt i idrettsåret vårt. 20 av dem stammer fra Kina, og 2 fra Mexico. Tsjekkia har faktisk flest tilfeller med sine 27.

Kroppsbygging har 38 saker, friidrett 30, vektløfting 17 og svømming 15. Sykling har foreløpig ikke registert noen saker med fellende dom.

Rogers syklet Tour of Beijing uka før vant Japan Cup. Der kom også den positive testen.

Også relativt ukjente Jonathan Breyne (Crelan-Euphony) testet positivt på det samme stoffet under Tour of Taihu Lake den 5. november i år.

Og det blir neppe den siste positive prøven.

Den tidligere topprytteren Robbie McEwen var spesialinvitert til å starte Japan Cup Criterium – dagen før Rogers gikk til topps i sumolandet.

Han mener sykkelforbundet må komme til bunns i problematikken før flere karrieren blir ødelagt.

- Min mening er at UCI må ta ansvar og avlyse rittene sine i Kina. Clenbuterol – ingen tilfeldighet, skrev McEwen på sin Twitter-konto.

UCI har – som vanlig - satt seg selv i en kjempeskvis. Tour of Beijing skulle være det nye prestisjeprosjektet deres i forsøket på å globalisere sykkelsporten i enda større grad.

Tour of Beijing fikk kastet WorldTour-status etter seg i forsøket, og de 18 største sykkellaget forpliktet seg dermed til å sende ryttere ned til Kina.

Slik endte Edvald Boasson Hagen opp med å kjøre rittet for to år siden, og Thor Hushovd i år – inntil han reiste hjem for å besøke sin syke datter i Monaco.

Men jeg må si meg enig i McEwens pekefinger: UCI og WADA må finne en måte å rydde denne problematikken av veien før vi ender opp med flere Contador- og Rogers-saker.

Som sagt er det veldig vanskelig å bevise hva som er rett og galt i disse sakene. Og med «unnskyldelseshistorikken» som har blitt perfeksjonert av sykkelsportens juksemakere gjennom tidens løp, kan man selvsagt også gjemme seg bak tvilen.

Min spådom er uansett at mange ryttere vil kvie seg for å kjøre de kinesiske rittene i 2014.

Sannsynligvis er det beste å holde seg hjemme.

WADA lover å studere enhver positiv dopingsak som involverer clenbuterol på individuell basis. Disse problemstillingene er de - og idrettens styrende organer - nødt til å komme til bunns i.

I mellomtiden henger Rogers karriere i en syltynn tråd, for selvsagt er dette mest skadelige for utøverne selv.

Dessverre får vi neppe aldri et brennsikkert svar på om han bare var en av de gode (og matglade) eller om stoffet ble benyttet for å skjule misbruk eller andre ulovlige formål.

Og han er fortsatt uskyldig inntil det motsatte er bevis. Så får vi heller la skjegget blomstre i postkasse om det skulle vise seg at noen forsøkte å lure oss for n'te gang.

Jarle Fredagsvik, redaktør procycling.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.