*Nettavisen* Sport.

Hvem vinner Tour de France?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

procycling.no har analysert alle favorittene. Les hvem vi tror vinner!

02.07.10 10:25

Alberto Contador mot Lance Armstrong. Det er temaet før Tour de France-start. Kan noen utfordre Contador i år?

Tour de France sykles i gang lørdag i den nederlandske (!) storbyen Rotterdam lørdag. 23 dager senere, etter 21 etapper som byr på 3642 varierte kilometere, vil sammenlagtvinneren motta sin fortjente hyllest i Paris. Rytterne får testet seg på brostein, sidevind, bratte bakker, lengre fjell og på temposykkelen i løpet av denne reisen.

Les også: Alt du trenger til Tour de France

Favorittene har valgt ulike ritt foran årets andre Grand Tour (etapperitt som varer i 3 uker). Det gjør vurderingen vanskelig, men spenningen blir minst like stor som tidligere.

Brosteinen og de uforutsigbare etappene i starten av touren i Belgia og Nederland er også et usikkerhetsmoment. Bli ikke overrasket om en eller flere av de nevnte under taper alt på få minutter i starten av Tour de France.

Procycling.no håper å kunne gi deg en god oversikt over favorittene nedenfor.

Disse tror procycling.no kommer på pallen:

Alberto Contador – Astana

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP/SCANPIX

Det er få som ikke tror at spanske Alberto Contador ikke vinner årets Tour de France. Spanjolen er den beste klatreren i verden og har også en enorm fart på temposykkelen. Det betyr at Contador kan være med å kjempe fra første dag om den gule trøyen.

Oppladningen til spanjolen har ikke vært den beste grunnet sykdom like før touren, men Contador var i god form under Critérium du Dauphiné og fortsetter trolig fremgangen inn mot årets andre Grand Tour.

Til tross for at Contador er best i fjellene og blant de beste på temposykkelen finnes det usikkerhetsmomenter.

Tour de France-vinneren fra 2007 og 2009 frykter brosteinen, og kan tape hele touren der. 27-åringen har forberedt seg på brosteinen med blant annet legenden Peter van Petegem for å begrense tapet til de mer rutinerte sammenlagtfavorittene som det forventes at vil være med på brosteinen, deriblant Cadel Evans (BMC Racing Team) og Lance Armstrong (Team RadioShack).

Astana-laget er sterkt, men laget mangler trolig en klatrer som kan følge Contador slik for eksempel Andreas Kløden/Levi Leipheimer (Team RadioShack) og Frank Schleck (Team Saxo Bank) vil hjelpe henholdsvis Lance Armstrong og Andy Schleck.

Alexandre Vinokourov (Astana) blir trolig den viktigste hjelperen for Contador, og kan bidra på alle områder. Hvis Liege-Bastone-Liege-vinneren fra i år løfter seg litt i de lange fjellene finnes det ikke bedre hjelperytter enn 36 år gamle Vinokourov.

Vi tror at Contador berger seg på de første teknisk krevende etappene og vinner Tour de France 2010 etter maktdemonstrasjoner i fjellene og på temposykkelen.

Fjell: 5 Tempo: 5 Lag: 4 Totalt: 14

--------

Andy Schleck – Team Saxo Bank

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Siden gjennombruddet i Giro d’Italia i 2007 har kapasiteten til Andy Schleck vært ubestridt. Han kjører meget godt i fjellene, og forsvarer seg brukbart på tempoetappene. Vi i procycling.no tror Andy er den eneste, sammen med Robert Gesink, som vil kunne følge Contador i fjellene.

Det er helt klart klatringen som er Schlecks fremste våpen, det er her han må ta tid på de andre konkurrentene. Allerede i hans gjennombrudd i giroen (2007) viste han seg som en eminent klatrer. Han tåler tempovekslinger, angriper selv og har sjeldent en dårlig dag. i 2008 fikk han en dårlig dag, på vei til Hautacam, en gjentakelse av en sånn dag har han ikke råd til i år.

Saxo Bank stiller på papiret kanskje det beste laget i touren, lojaliteten fra broder Fränk er uvurderlig. Vi stiller dog spørsmålstegn rundt alt bråket med det nye laget brødrene Schleck er involvert i, og velger derfor å trekke en karakter på det.

Totalsummen på Andy blir i så måte lavere enn på Lance, men vi holder han foran på bakgrunn at det ikke må bety noe.

Fjell: 5 Tempo: 3 Lag: 4 Totalt: 12

-------

Lance Armstrong – Team RadioShack

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

De gamle er fortsatt eldst, sies det. Det kan meget godt hende med mr. Armstrong. Han gjorde en fin figur sammenlagt i Sveits rundt, selv om prestasjonene i fjellene og på tempoen ikke stakk seg ut fra massen. Totalen derimot er fremdeles bra, og det er det som teller.

Sveits rundt var lovende, men i samme gruppe som han på fjelletappen satt flere ryttere som ikke har vist skremmende ting før. Matteo Carrara fra Vacansoleil satt der, han har aldri markert seg i fjellene i de store rittene. Det samme gjelder BMCs Steve Morabito, selv om han var på laget til Contador da han vant giroen i 2008.

Tempoen var Lances største styrke før om årene. I 2009 og i årets sesong har han ikke markert seg voldsomt i positiv forstand, når det kommer til tempokjøringen. Det gjelder både i selve Tour de France, og i oppkjøringsperioden.

Laget til Lance er bunnsolid, det er lojalt og det har all den rutinen som trengs. Derfor er det kun han selv det står og faller på, og dersom han skulle slite, er det nok av de som står i kø for å ta over rollen som kaptein.

Lance får fire både i fjellene og på tempo, men det er ikke uten av vi i procycling.no er usikker på hvor han står. Han kan like gjerne falle totalt igjennom, spesielt i fjellene. Derfor rankes han bak Andy Schleck.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 5 Totalt: 13

-------

Disse tror procycling.no har en realistisk mulighet til å kjempe om en pallplass:

Robert Gesink – Rabobank

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

24-åringen beviste i Sveits rundt hvilken vanvittig kapasitet han besitter i fjellene. Denne har han tidligere vist fram i Spania rundt. Dessverre innehar Gesink et dårlig taktskifte, noe som gjør at han har vanskelig med å komme ifra konkurrentene. Han er også helt håpløs til å kjøre utfor.

På tempo har han syklet tidvis bra, for eksempel ble han nummer ti i OL i Beijing. Tempoen i Sveits rundt var dog meget svak, så han har en jobb å gjøre her.

Lagmessig gjelder det samme som for Mensjov. De har et solid lag rundt seg, men er avhengige av å fungere sammen. Robert Gesink er procycling.nos store joker i årets Tour de France.

Fjell: 5 Tempo: 3 Lag: 4 Sum: 12

-------

Roman Kreuziger – Liquigas-Doimo

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Tsjekkeren har de to siste årene vist hvilket potensial han har. Er en utmerket temposyklist, selv om han har slitt med å vise det i touren, og klatrer på sitt beste sammen med de aller beste. Kommer til touren som kaptein med Giro d’Italia-vinner Ivan Basso, det kan slå begge veier, men procycling.no tror at Kreuziger er sterkest.

Laget til Liquigas er som vanlig meget solid. Spesielt god hjelp vil Kreuziger kunne få av Sylvester Szmyd. Polakken har mang en gang vist seg som en av aller verdens ypperste hjelperyttere, og besitter en ekstrem kapasitet i fjellene. Trekker et poeng på grunn av at Basso sier han er kaptein.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 5 Totalt: 12

-------

Denis Mensjov – Rabobank

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Russeren har vunnet tre sammenlagtseire i såkalte «Grand Tours», men ingen av disse har kommet i Tour de France. Riktignok har han en tredjeplass fra 2008, men foruten det har det blitt tynt for den sterke russer.

Sesongen i år er på mange måter et vendepunkt for Mensjov. Han begynner å bli en voksen mann, og for å bevare sin status i laget må han bevise seg tilliten verdig i år. Mensjov har ingen klare svakheter som rytter, rent bortsett fra det faktum at han stadig er involvert i unødvendige uhell. Han klatrer best av alle, når han får det til, og han kjører best på tempo når alt klaffer.

Rabobank kommer med et solid lag til touren. Det kunne like gjerne fått karakteren fem, men med tanke på at Freire også skal ha sin del av kaka, blir det en firer. For at Mensjov skal lykkes må samarbeidet med Robert Gesink fungere optimalt. Her blir det alt mellom himmel og jord.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 4 Sum: 12

-------

Cadel Evans – BMC Racing Team

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Luk Beines (AP/Scanpix)

Regjerende verdensmester Cadel Evans gjennomførte en brukbar Giro d’Italia. Han viste seg fram som den dyktige allrounderen vi kjenner han som, men laget hans var pinlig, og han måtte gjøre for mye selv.

Laget hans i touren er bedre, men det er langt fra bra. Det er fullspekket med kjørestyrke på flatene, men det er komplett blottet for kompetanse oppover. Dog med et par unntak, som Steve Morabito og George Hincapie, men det er ingen Fränk Schleck eller Andreas Klöden.

Vi i procycling.no tror Evans er en outsider til pallen, men heller ikke noe mer enn det.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 3 Sum: 11

-------

Samuel Sanchez – Euskaltel-Euskadi

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

«Sammy» har en spesielt god egenskap som sammenlagtrytter, og det er evnen til å stå alle tre ukene. Han har ved flere anledninger vist seg som en helt annen rytter den siste uka, enn i den første. Det er en god egenskap, men han må være med fra start for å ha en sjanse i touren.

Spanjolen, som har syklet som amatør i baskiske lag, er en god temporytter og klatrer godt. Laget hans er også godt, men han mangler Igor Anton ved sin side. Laget kommer også til å være opptatt av å gå i brudd og jakte etappeseire. Med tanke på at Euskaltel neppe blir nødt til å kontrollere feltet, kommer det til å gå bra.

Som et lite ess i ermet har Sanchez en vanvittig kapasitet som utforkjører. Det kan vise seg verdifullt for å begrense eventuelle tap, eller angripe på de fjelletappene som ikke avsluttes på toppen av et fjell.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 3 Totalt: 11

-------

Bradley Wiggins – Team Sky

Klikk på bildet for å forstørre.

KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Foto: LC

Bradley Wiggins (Team Sky) overrasket de fleste da han syklet inn til fjerdeplass sammenlagt under fjorårets Tour de France. Banespesialisten hadde plutselig blitt en klatrer i verdensklasse.

Edvald Boasson Hagens lagkamerat ser sterkt ut, og har trolig enda mer å gå på. Briten har ikke syklet ritt siden Giro d`Italia hvor han imponerte mer enn i 2009, og det lover godt for 30-åringen.

Briten er knallsterk på tempo, og henger utrolig bra med i fjellene. Team Sky er ikke bra (foreløpig) som det Garmin var i fjor for Wiggins, og det vil trolig merkes på de lange fjelletappene.

Vi tror at Wiggins vil være der hele veien til Paris, og at han vil kapre en topplassering etter to gode tempoer.

Fjell: 3 Tempo: 5 Lag: 3 Totalt: 11

-------

Joaquin Rodriguez – Team Katusja

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vincent West (© Reuters/Scanpix)


Joaquin

Rodriguez (Katusja) er ikke like kjent som Alberto Contador, men spanjolen kan fort bli en pallkandidat underveis i touren. 31-åringen forlot Caisse d'Epargne foran årets sesong til fordel for Team Katusja og har virkelig innfridd på det russiske storlaget.

Rodriguez hadde en meget sterk vårsesong med blant annet andreplass i Fleche Wallone i tillegg til seieren i etapperittet Katalonia rundt. Som oppkjøring til touren valgte han Sveits rundt. Det ble med en niendeplass sammenlagt og tredjeplass på kongetappen til La punt.

Hvis Rodriguez hever seg litt fra Sveits rundt vil han være med på alle fjelletappene. Spanjolen har tidligere bevist at han holder tre uker (sjetteplass i Spania rundt), men at han må jobbe litt med tempokjøringen.

Med en god start kan det gå veien for Katusja-rytteren som virkelig har noe å gjøre som kaptein i det gode selskap.

Fjell: 4 Tempo: 2 Lag: 4 Totalt: 10

-------

Outsidere
Ivan Basso (Liquigas) har sagt han skal vinne touren, men det tror vi ikke på. Italieneren var best i Giroen, men vil få det mye vanskeligere i Tour de France. Temposyklingen hans er heller ikke mye å skryte av.

Levi Leipheimer og Andreas Kløden (Team RadioShack) er begge klasseryttere, men må trolig belage seg på å hjelpe storfavoritt Lance Armstrong. Det betyr at de må ofre egne sjanser for lagets beste, men det vil helt sikkert være med langt fremme. En av de kan overraske positivt hvis RadioShack bestemmer seg for å ”spille ut” Alberto Contador. I samme situasjon befinner Alexandre Vinokourov (Astana) og Frank Schleck (Team Saxo Bank) seg for henholdvis Alberto Contador og Andy Schleck.

Carlos Sastre (Cervelo) fikk det tungt under Giroen, og det virker ikke som Hushovds lagkamerat har all verden med tro på en pallplass i Paris. Laget er ikke så sterkt for Carlos, og det kan fort bli mye trøbbel for spanjolen i starten av rittet.

Blant ”nykommerne” er det verdt å merke seg Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) og Janez Brajkovic (Team RadioShack). Sistnevnte som hjelperytter, men han kan overraske meget positivt.

HTC-Columbia har med Tony Martin, Michael Rogers og Maxime Monfort, som alle har egenskaper som tilsier at de skal kunne gjøre noe i sammendraget. Spørsmålet er bare om de orker, etter å ha tauet rundt på feltet på alle de flate etappene, for å sikre Mark Cavendish et godt utgangspunkt til massespurtene.

Til slutt tar vi med franske Christophe Le Mevel (Française des Jeux) som ble nummer ti i fjor og har hatt en meget lovende oppkjøring.

Alt du trenger til Tour de France!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag