*Nettavisen* Sport.

Hvem vinner Vuelta a España?

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

procycling.no har analysert alle favorittene. Er du enig med oss?

28.08.10 09:57

Da vi tippet Giro d'Italia fikk vi en av tre på pallen, men hvem kunne forutse Arroyo på andreplass? Og vi har konsekvent ikke med to ryttere fra samme lag blant de som analyseres grundig.

I forkant av Tour de France traff vi bedre, to av tre ble fasiten da.

Dersom du ikke vil vite hvem som kommer på pallen i Vuelta a España bør du med andre ord slutte å lese allerede nå. Dersom du lurer på hva vi tror, så leser du videre. Legg gjerne inn dine tips i kommentatorfeltet under, eller slakt oss for hva vi tror. Ordet er fritt!

Vi har plukket ut tre ryttere vi tror kommer på pallen, tre ryttere vi tror har en realistisk sjanse til å hevde seg kampen om pallplassene.

Bak disse seks finnes det et hav av gode ryttere, som meget vel kan gjøre våre forhåndstips til skamme.

Andy Schleck og Roman Kreuziger får ha oss unnskyldt, vi har ikke glemt dere, men vi anser Fränk Schleck og Vicenzo Nibali som de sterkeste rytterne på henholdsvis Team Saxo Bank og Liquigas.

Disse tror procycling.no kommer på pallen:

Denis Mensjov - Rabobank

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Russiske Denis Mensjov er en av de største Vuelta-favorittene, kanskje den aller største. Den doble Vuelta-vinneren, 2005 (vant etter at Roberto Heras ble tatt for doping) og 2007, er i sitt livs form. 32-åringen syklet i juli inn til tredjeplass i Tour de France bak Alberto Contador (Astana) og Andy Schleck (Team Saxo Bank). Legger vi på Giro d`Italia-seieren fra 2009 forstår man hvorfor Mensjov ikke skal undervurderes.

Mensjov har med seg et sterkt lag til Spania. Rabobank kommer trolig til å tape litt tid til de beste lagene på lagtempoen, men ikke mye. Blant sammenlagtfavorittene er det nok ingen som tråkker de 46 kilometerne i Penafiel på den 17.-etappen raskere enn russeren.

Det som ikke favoriserer Mensjov er vekslende terreng og virkelig bratt terreng. Her kan vi få se at russeren sliter mot litt lettere ryttere som for eksempel Fäak Schleck, Igor Anton og Joaquin Rodriguez. Utforkjøring har heller aldri vært Mensjovs styrke, men her har det skjedd en stor forbedring de siste årene.

På papiret er nok Mensjov den største favoritten, men han vil garantert få kjørt seg av angrepsvillige fjellgeiter som trenger flere minutter på Rabobank-rytteren før tempoetappen. Denis Mensjov har ikke syklet noen ritt siden Tour de France.

Fjell: 4 Tempo: 5 Lag: 4 Totalt: 13

-------

Fränk Schleck -Team Saxo Bank

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Eldstebror Schleck har vært spesielt kjent for to ting. Dårlige tempoer og velt. Det første ser han ut til å ha klart å gjøre noe med, mens veltinga er det verre stilt med.

Etter at han veltet ut av Tour de France har han bygd seg opp igjen med ett mål for øye, nemlig å vinne Vuelta a España. Det kan han meget vel klare.

Schleck vil utvilsomt ha rittets beste lag i ryggen, og hva er vel bedre enn å ha sin egen bror som viktigste hjelperytter? Andy kan helt klart være faktoren som gjør at Fränk vinner rittet.

Selv om han har blitt bedre på tempo, kan det bli ankerpunktet for Schleck. Denis Mensjov er såpass mye bedre i disiplinen at han kan ta mye tid på 46 kilometer. Men før den tid skal han henge med Schleck i fjellene, og det kan bli litt av en oppgave.

Fjell: 5 Tempo: 3 Lag: 5 Totalt: 13

-------

Vicenzo Nibali - Liquigas-Doimio

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Luk Beines (AFP/Scanpix)

Vicenzo Nibali er mest sannsynlig den mest komplette rytteren av de som har ambisjoner om en topplassering i vueltaen.

Nibali er en god klatrer, dyktig på tempo, meget dyktig nedover og på toppen av dette har han en god avslutning. Spørsmålet er bare hva han er best i?

Italieneren viste i Giro d’Italia hvor sterk han er. Som hjelperytter til Ivan Basso syklet han i den rosa ledertrøya, vant en etappe og ble nummer tre sammenlagt. Det er intet mindre enn imponerende. Og det er før vi nevner at han ble kalt inn i siste liten, på grunn av Franco Pellizottis tvilsomme blodprofil.

Siden giroen har Nibali tatt det rolig, han har trent i ro og mak, og bygger seg sakte men sikker opp mot sesongens store mål: VM. Men det betyr ikke at han ikke kommer til å være med å kjempe i det spanske storrittet.

Nylig vant han det italienske endagsrittet Trofeo Melinda, han ble også nummer tre i Vuelta a Burgos. Begge prestasjonene var klare motivasjons innsprøytninger.

Med seg til Spania får han et meget godt lag. Fremst i køen av hjelpere står Roman Kreuziger. Tsjekkeren var litt blek i Tour de France, men kan like fullt gjøre en meget god jobb for sin to år eldre lagkamerat.

Vi tror Vicenzo Nibali kan komme på pallen.

Fjell: 4 Tempo: 4 Lag: 4 Totalt: 12

-------

Disse tror procycling.no har en realistisk mulighet til å kjempe om en pallplass:

Igor Antón - Euskaltel-Euskadi

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Fire år har gått siden Igor Antón sjokkerte en hel sykkelverden med å kjøre ifra Alejandro Valverde og Alexandre Vinokourov opp til Observatorio Astronomico de Calar Alto.

To år har gått siden han veltet stygt i den siste utforkjøringen inn mot Alto de L'Angliru. Til da hadde han kjørt mesterlig, og var kanskje den eneste som var i nærheten av å matche Alberto Contadors kapasitet i fjellene.

Siden har han slitt noe mer, men virkelig våknet til live igjen i 2010. Fjerdeplass i Flèche Wallonne og sjetteplass i Liège-Bastogne-Liège var meget overraskende. Langt mer overraskende enn at han slo Alberto Contador på en fjelletappe i Vuelta a Castilla y Leon.

Antóns kapasitet i fjellene er ubestridt, laget hans er solid og de kjører utelukkende for 27-åringens interesser. Tempoegenskapene står det dårligere til med, derfor passer det utmerket for Antón at det kun er en tempoetappe og hanskes med.

Hans beste plassering sammenlagt kom i 2007. Da ble han nummer åtte, og var samtidig hjelperytter for Samuel Sanchez.

Med alt dette i bakgrunn, samt en ensidig fokusering på vueltaen, tror vi Igor Antón kommer til å kjempe om en plass på pallen i 2010-utgaven av vueltaen.

Fjell: 5 Tempo: 3 Lag: 4 Totalt: 12

-------

Joaquin Rodriguez - Katjusja

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AP/Scanpix)

Katjusja-rytter Joaquin Rodriguez har hatt en drømmesesong. Ja, så bra at en Vuelta-fiasko kun vil bli en liten ripe i lakken. Spanjolen har før Vuelta-starten syklet hele 10 000-rittkilometer (62 rittdager), og da er det kanskje på tide at 31-åringen merker hardkjøret. Toppresultater i Paris-Nice, Katalonia rundt (sammenlagtseier), Baskerland rundt, Fleche Wallone, Sveits rundt, Tour de France og Clasica San Sebastian har ført til at Rodriguez ligger som nummer to på verdensrankingen. Kun Alberto Contador har samlet inn flere poeng, men siden han har pakket bort rittsykkelen for i år er det muligheter for at Rodriguez klatrer på rankingen i løpet av Vueltaen.

Rodriguez er ingen utpreget Grand Tour-syklet på grunn av relativt svak tempoinnsats ved tidligere anledninger, men med kun 46 individuelle tempokilometer i årets Vuelta kan dette bli spanjolens Vuelta. Korte og bratte stigninger passer derimot Katjusja-rytteren bedre enn lange og slakere Alpe-fjell.

Det russiske storlaget Team Katjusja kommer til å gi Rodriguez solid støtte. Både på lagtempoen, og i fjellene. Dette kan gå begge veier, men muligheten er der i hvert fall, Rodriguez.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 4 Totalt: 11

-------

Ezequil Mosquera - Xacobeo-Galicia

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Noen barn fødes seint, noe frukt modnes seint, Ezequil Mosquera ble god seint. Etter å ha syklet den første delen av karrieren i diverse portugisiske bakgårdslag, samt skandalelaget Communidad Valenciana, har han siden 2007 syklet for det som når heter Xacobeo-Galicia.

Hans tre siste deltakelser i Vuelta a España har endt med to femteplasser og en fjerdeplass. Målet for 2010-utgaven er helt klar å komme på pallen, samt å vinne en etterlengtet etappe. Med Mosqueras ubestridte kapasitet i fjellene, og evne til å stå imot på tempoetappene, tror vi helt klart det er mulig.

Men antakelig blir han hakket for lett, igjen. For laget er rittet årets høydepunkt. De kommer med ni mann i toppslag, og med mye frihet. Her skal trøya vises fram og etapper skal vinnes. Det kan slå begge veier for Mosquera, men det er ingen som ser i deres retning når brudd skal taues inn.

Sesongen til nå har vært preget av lite ritt, men gode prestasjoner. Tidligere i august ble han nummer to i Vuelta a Burgos, bak fjerdemann fra Tour de France, Samuel Sanchez.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 3 Totalt 10

-------

Carlos Sastre har syklet både Giro d`Italia og Tour de France i år. Det betyr at spanjolen er på vei mot en Grand Slam hvis han fullfører Vueltaen. Det virker som at 35-åringen er litt på vei ned prestasjonsmessig, men man vet aldri hva den tidligere Tour de France-vinneren kan finne på, i en Vuelta med mye stigninger og lite tempokilometer. Med seg på Cervèlo-laget har han Xavier Tondo. Det er også en mann som kan blande seg inn i topp ti.

Nicolas Roche har hatt en strålende sesong hittil med blant annet 15.-plass i Tour de France. Ag2r-syklisten kan med andre ord være en Vuelta-outsider hvis ikke han begynner å merke det harde rittprogrammet.

Garmin-laget har to potensielle sammenlagthåp, men verken Christian Vande Velde eller Tom Danielson har overprestert denne sesongen. Førstnevnte har slitt med mye skader, men det er faktisk bare et år siden han ble nummer åtte i Tour de France. Danielson er ikke like het som han var i 2005 og 2006, men amerikaneren viser stadig glimt av at han fremdeles kan, for eksempel sterk innsats i Polen rundt for noen uker siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Vi tror på en litt mer uthvilt Vincenzo Nibali i Liquigas-laget, men lagkamerat Roman Kreuziger skal ikke glemmes. Årets nier i Tour de France behersker både tempo og fjellene meget godt.

Jean-Christophe Peraud (Omega Pharma-Lotto) kan bli årets Vuelta-overraskelse. Franskmannen klatrer sterkt, og har allerede notert seg sterke sammenlagtplasseringer i Paris-Nice og Baskerland rundt. 33-åringen som er inne i sin første proffsesong har ingen Tour de France i beina, men har syklet Polen rundt som oppkjøring til årets siste Grand Tour.

Det andre belgiske laget, Quick Step, har mange outsider-kandidater. Carlos Barredo, Kewin de Weert, Dario Cataldo og Branislau Samollau kan alle blande seg inn i topp ti-kampen.

Svenske Thomas Löfkvist er på plass i Spania som Team Skys største sammenlagthåp, og kan fort henge med lenge i toppsiktet, men så var det disse tre ukene.

HTC-Columbia satser først og fremst på massespurtene, men de har en meget lovende sammenlagtsyklist i Tejay Van Garderen. 22-åringen ble nummer tre i Critérium du Dauphiné, og har absolutt noe å stille opp med i Vueltaen.

Det store usikkerhetsmomentet er Andy Schleck (Team Saxo Bank). Hvor god form er han, og hva er ambisjonene hans? Skal han bare hjelpe storebroren sin eller kan han hevde seg i toppen sammenlagt? Schleck vil uansett være en fryktet rytter i feltet.

Ellers er det verdt å merke seg at Andrej Kasjetsjkin (Lampre) er tilbake på sykkelen i en Grand Tour. Jose Angel Gomez (Andalucia-Cajasur) ble nummer fem i 2006, siden har det vært stille rundt spanjolen. Slår han til igjen?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Hva med Caisse d'Epargne?
Det spanske sykkellaget Caisse d`Epargne (Neste år: Team Movistar) stiller med hele fem (!) topp ti-kandidater. Ja, det skal mye til for at de ikke vinner lagkonkurransen. Det som trolig bekymrer sportsdirektørene er hvem de skal satse på. Mest sannsynlig blir det klart på de første fjelletappene.

Luis Leon Sanchez og David Arroyo er nok de mest aktuelle kandidatene. Førstnevnte kommer rett fra seier i Clasica San Sebastian - San Sebastian og ellevteplass i Tour de France, men har han ikke fått nok snart? Sanchez har syklet ritt siden Tour down Under i januar og det er bare et tidsspørsmål før han merker det harde rittprogrammet. Sistnevnte ble nummer to i Giro d`Italia, mye på grunn av et brudd, men skal absolutt regnes med.

I tillegg stiller laget med Marzio Bruseghin, Ruben Plaza og Rigoberto Uran. Det vil være total fiasko for Caisse d`Epargne hvis ikke en av de fem innfrir.

2175-0

Alt du trenger til Vuelta a España!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.