*Nettavisen* Sport.

Hvilken idrett er mest krevende?

MEST KREVENDE? Ana Ivanovic (tennis), Usain Bolt (sprint), Cecilia Brækhus (boksing) og Steven Gerrard (fotball) driver alle vidt forskjellige idretter. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Styrke eller teknikk? Utholdenhet eller ballfølelse?

Å rangere idretter etter vanskelighetsgrad er i seg selv en vrien øvelse. Flere har gjennom tiden forsøkt å vurdere idrettene opp mot hverandre med forskjellige målbare og umålbare parametere.

For eksempel tok den amerikanske avisen USA Today nylig til orde for at kombinert var den mest krevende øvelsen på vinter-OL-programmet.

Avisen brukte imidlertid ikke stor plass på å argumentere for topplasseringen, men hovedessensen var at utøverne må prestere i to totalt forskjellige øvelser. Videre på listen fulgte skihopp og alpint. Nederst på listen plasserte de curling.

Ekspertpanel
For ti år siden gjorde ESPN også et forsøk på å rangere 60 idretter etter vanskelighetsgrad. Med på laget hadde de et panel bestående av åtte kvalifiserte deltakere, flere med doktorgrad innenfor feltet.

Rangeringen ble basert på ti faktorer hvor panelet ga idrettene en poengsum fra 1 til 10 innenfor hver kategori.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik rangerte ESPN idrettene i 2004.

Utholdenhet (endurance)
Styrke (strength)
Fysikk/kraft (power)
Hurtighet (speed)
Smidighet (agility)
Fleksibilitet (flexibility)
Nerve (nerve)
Holdbarhet (durability)
Øye-hånd koordinasjon
Analytiske evner (analytic aptitude)

Summert ble boksing den mest krevende idretten, ifølge panelet. Deretter fulgte ishockey, amerikansk fotball, basketball og wrestling. Fotball, slik vi kjenner den, endte på en 10. plass, mens alpint ble plassert på 11. plass.

Se hele listen til venstre i saken!

Ifølge panelet forsøkte de å være så nøytrale som mulig, men med fasiten i hånd er det vanskelig å ikke føle at listen er farget av panelets nasjonalitet.

Mange meninger
De to mediene er imidlertid langt ifra de eneste som har forsøkt å rangere idretter etter vanskelighetsgrad.

Mens noen tar til orde for idretter som fordrer utholdenhet, mener andre at tekniske idretter som golf og tennis er langt mer krevende.

Hva mener du? Stem på den idretten du mener er mest krevende nedenfor. Du kan velge flere alternativer om det er vanskelig å velge én. Resultatet vises når du har stemt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.