Gå til sidens hovedinnhold

- Hvis folk forventer norsk gull, kan de fort bli skuffet

Håvard Bøkko tviler på norsk EM-gull.

HAMAR (NTB): Selv om skøytekongen Sven Kramer (27) har droppet EM, vil ikke Håvard Bøkko (26) spå norsk gulljubel.

- Hvis folk forventer norsk gull, kan de fort bli skuffet. Det er ikke bare å stille til start og plukke gullet, sier Bøkko til NTB.

Nederlandske Kramer står med seks gull på de sju siste sesongene, mens russiske Ivan Skobrev tok gullet i 2011 da Kramer hadde et hvileår. Denne helgen stiller de ikke i mesterskapet i Vikingskipet. Både Kramer og Skobrev prioriterer trening mot OL i Sotsji.

- OL er det største i år, og jeg skjønner at de dropper EM. Sven har lyst på to gull, og Skobrev har lyst til å gjøre det bra på hjemmebane. Da forstår jeg at EM kommer i annen rekke for dem, sier Bøkko.

Han regner nederlenderne Jan Blokhuijsen og Koen Verweij som gullfavoritter, men vurderer både seg selv og Sverre Lunde Pedersen som medaljekandidater. Bart Swings og Denis Juskov er to andre sterke kort.

Siste norske EM-gull ble tatt av Johann Olav Koss i 1991.

Gjevt med gull
Landslagstrener Jarle Pedersen mener en gullmedalje ikke mister glansen av Kramers fravær.

-Jeg satt og så på Tour de Ski, og det manglet ikke på gleden verken hos vinnerne, de som var rundt dem, eller mediene da Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vant. Og hvor mange er det som husker at den beste 800-meterløperen ikke stilte da Rodal vant i 1996? Vi rangerer jo det løpet som noe av det største en nordmann har gjort.

- Vinner du et mesterskap, så er du en mester, og det er det som blir husket, sier Pedersen.

Sønnen Sverre Lunde Pedersen (21) innrømmer likevel at det ville ha vært større å vinne med Kramer på startstreken.

- Når Kramer ikke er med, vil det selvfølgelig være litt annerledes å ta gull enn om han hadde vært med. Men det er mange andre sterke løpere med, så jeg ville uansett sett på det som en stor prestasjon. Jeg tror det blir jevnt og tett, sier Fana-løperen.

Uaktuelt for Bøkko
Selv om Kramer bestemte seg for å droppe EM, har det aldri vært aktuelt for Bøkko å gjøre det samme.

- Egentlig ikke. Det passer greit med det opplegget som vi også hadde i fjor. Da gikk vi i EM og reiste rett til høyden. Vi har nok dager til å få trent bra og få en viss høydeeffekt, forklarer 26-åringen.

Også for de norske landslagsløperne er det OL som er det viktigste på terminlisten denne sesongen.

- EM blir ikke bortprioritert, men det er ikke så høyt prioritert som OL. Vi har antakelig trent litt for mye for å kunne ha den absolutte formtoppen i EM. Vi har ikke sluppet opp i det hele tatt, forklarer landslagstrener Pedersen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken