Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ble dere av, Saxo Bank?

Det tidligere storlaget var nesten ikke å se i årets Giro d'Italia.

Danske Bjarne Riis hadde vunnet Tour de France da han startet sitt eget sykkellag.

Laget, som nå heter Saxo Bank, ble et av verdens lag. Med stjerner som Laurent Jalabert, Ivan Basso, Tyler Hamilton, Carlos Sastre, Andy og Fränk Schleck og Fabian Cancellara har det alltid vært et lag med en fryktet leder.

Laget vant blant annet Amstel Gold Race, Paris-Roubaix, Giro d’Italia og Tour de France. Riis’ lag var de man alltid forventet skulle kjempe i toppen av treukersrittene. De var et superlag.

Stjernene som forsvant
Plutselig skulle det gå langt verre for Riis. Da Cancellara og Schleck-brødrene med flere forlot skuta til fordel for Leopard før 2011, sto dansken nesten på bar bakke. Men ringreven hadde et ess i ermet: Alberto Contador.

Og Contador innfridde med å vinne giroen. Men spanjolen hadde en dopingsky hengende over seg, og ble utestengt i februar i år. Han mistet alle sine resultater for Saxo Bank. Verst for Riis, var imidlertid det faktum at han hadde mistet sin eneste virkelige stjerne.

I år har laget opplevd sin tyngste sesong, med kun tre seirer. To av dem har kommet i Tour de Taiwan, den siste i GP de Denain Porte du Hainaut.

Men før giroen var det igjen knyttet visse forhåpninger til danskene. Rittet skulle jo tross alt starte på hjemmebane i Herning og Horsens. Det var en mulighet for å vise seg frem.

Startet godt
Og det startet bra for laget. Manuele Boaro tok en noe overraskende fjerdeplass på åpningstempoen. Den andre etappen ble skuffende, før Juan Jose Haedo dro nytte av massevelten på tredje etappe, og innkasserte en fin andreplass bak Matt Goss. På lagtempoen ble det en grei fjerdeplas.

Men så var det også slutt for danskene. Ja, det hadde noen fine forsøk på spurtopptrekk, og fikk noen greie plasseringer grunnet velt og brudd. Men de var sjelden i brudd, og viste seg for det meste svært lite frem.

Bjarne Riis kunne ikke se seg fornøyd med etapperittet.

- Nei, det er jeg ikke helt. Vi hadde håpet på flere gode resultater, det er ingen hemmelighet. Men sånn som giroen utartet seg, er vi nødt til å være fornøyde, sier sportsdirektøren til sporten.tv2.dk.

- Ikke gode nok
Dansken mener at både uhell og manglende evner må ta deler av skylden.

- Det er en blanding. Vi har ikke vært gode nok til å avslutte, noe vi visste vi kom til å slite med. Vi hadde håpet på mer, men vi må se realistisk på tingene.

Heller ikke én av lagets danske ryttere, Jonas Aaen Jørgensen, var særlig fornøyd med rittet.

- Jeg hadde håpet på å kunne sitte med i en av finalene, så jeg er litt skuffet over å ikke klare det, sier han til lagets hjemmeside.

- Konklusjonen må være at jeg fortsatt mangler det siste for å kunne sitte med de beste.

Hva med touren?
Saxo Bank håper nok å komme sterkere tilbake i Tour de France, et ritt de tradisjonelt har vært med på å dominere. Men det er vanskelig å se hvem som skal gjøre det for danskene.

- Jeg tror ikke vi kommer til å ha en bestemt kaptein i laget vårt i år. Jeg tror heller at det blir ni ryttere, som får frie roller, sier Chris Anker Sørensen til sporten.dk.

Det har også gått rykter om at Bjarne Riis vil spare flere av sine beste bakkeklatrere til Vuelta a España. Da kan nemlig Alberto Contador begynne å konkurrere igjen, og det mest trolige er at han havner i Saxo Bank.

Kommentarer til denne saken