Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ble det av motstanden?

Petter Northug lurer på hva konkurrentene drev med på VM-stafetten.

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Petter Northug spurtslo svenske Calle Halfvarsson på VM-stafetten i Val di Fiemme fredag.

Dermed sikret trønderen gull for Norge. Sverige, som ikke har vunnet en VM-stafett siden 1989, ble nummer to, mens Russland ble nummer tre.

Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning, Sjur Røthe og Northug gikk etappene for det norske laget.

- Det svir mer
Northug kjempet lenge med Russland, Sverige, Tyskland, Italia og Sveits mot slutten av den andre etappen, men hadde et ekstra gir på slutten.

- Dette var fantastisk. Det var samme stillingen som under VM i Oslo, bare en annen ankermann for Sverige. Jeg hadde tenkt å rykke i siste bakken, men så at det var en luke ned til tredjemann der, og da bestemte jeg meg for at det svir mer å tape på oppløpet. Så det var planen, sier Northug til NRK.

Northug ga dermed Halfvarsson svar på tiltale. Svensken varslet nemlig tilbake i 2011 at han skulle slå Northug i spurten, og betegnet sin spurt som bedre enn nordmannens.

Til VG sa svensken følgende:

- Jeg har en veldig bra spurt, så en ankeretappe hadde ikke vært feil i framtiden.

- Er det Northug-klasse over spurten din?

- Bedre!

Også torsdag denne uken gjentok den svenske langrennsløperen overfor avisen at han hadde stor tro på at de5t var mulig å slå Northug i spurten.

- Er litt komisk
Det var imidlertid andre en svensken Northug var mest oppgitt over etter fredagens stafett. Trønderen hadde lite til overs for Italias taktikk på hjemmebane.

LES OGSÅ: Sveriges Northug-plan floppet totalt

- Det var mye taktikkeri i dag, men jeg får det som jeg vil. Jeg lurer litt på hva Italia og Hofer tenker på. Det er litt komisk at de ikke setter fart med en gang på siste etappe. Italia går på hjemmebane, og går ut i tet på siste etappe. Også velger de å kjøre opptrekk for oss og Sverige. Det er bare å takke, sier Northug.

Også Norges landslagstrener, Trond Nystad, stusset over taktikken til de andre lagene.

- Jeg synes det er veldig rart at de gjør det som de gjør det. Hadde jeg vært trener for de andre lagene, hadde jeg satset på en mer offensiv holdning, sier landslagstrener Trond Nystad.

- Jeg er overrasket over de andre lagene, jeg må innrømme det. Det er merksnodig at ingen har lyst til å gå. På andre- og tredjeetappen gikk de brukbart, men på sisteetappen gikk de bare på tur, sier treneren.

- Gir totalt faen
Om Northugs målpassering, der nordmannen signaliserte med hendene at det ble liten kamp om gullet, sier treneren følgende:

- Jeg gir totalt faen i hvordan han går over målstreken så lenge han er først.

- Var du usikker på norsk seier, sånn løpet utviklet seg?

- Usikre var vi ikke, vi vet at Petter er veldig god på dette her. Han har vel aldri skuffet i slike situasjoner, men Axel Teichmann brakk en stav underveis og det kan skje med oss også. Det er mange ting som kan skje, men hvis alt går bra, har vi tiltro til Petter. Så jeg var ikke nervøs, men litt spent på om alt ville gå bra, sier han.

- Da Halfvarsson klinket til i bakken, var du fortsatt sikker?

- Ja, det var ingen tvil.

- Du fleipet torsdag med at du kanskje måtte gå av hvis det ble tap for Sverige. Er du glad det ikke ble svensk seier?

- Ja, jeg regner med at jeg hadde fått sparken. Jeg tror ikke jeg hadde fått det valget selv, jeg hadde fått sparken hvis vi hadde tapt for Sverige, svarer Nystad.

- Betyr mye
VM-gullet på stafett gledet selvfølgelig Petter Northug.

- Dette betyr mye for Norge som skinasjon og oss som lag. Vi jobber og trener sammen, det er kun én mulighet til å vinne dette, for alle fire mann, og det er fryktelig artig å klare det. Dette var en drømmestafett der vi møter Sverige. Jeg vet hva som hviler på mine skuldre som ankermann. Du må bli nummer én, ellers er det skandale, men vi vinner med flagget til topps, sier han til NRK.

Svenske Johan Olsson, som gikk andre etappe for Sverige, skjønte at det ville bli vanskeløig å stoppe Northug, slik løpet utviklet seg.

- Hadde du gitt opp gullet når de kom inn på oppløpet?

- Man gir ikke opp før gullet før man er i mål, men Petter er rask. Han taper bare én av hundre spurter. Det er klart at alle andre er utfordrere. Det er utrolig imponerende hvordan han aldri svikter. Han kan stort sett ha et hvilket som helst opplegg, han vinner alltid. Det er sykt imponerende, sier Johan Olsson til Nettavisen.

Knalletappe
Gjerdalens form før årets VM var ikke all verden, men under mesterskapet i Val di Fiemme har 29-åringen vist seg fra sin beste side.

Veteranen har slitt mye siden VM i Liberec i 2009, men bronsen på 15-kilometeren tidligere i VM, og Martin Johnsrud Sundbys sykdom, ga ham muligheten på første etappe.

29-åringen hengte seg bra på feltet lenge, og da tyske Hannes Dotzler prøvde seg på et rykk, hentet nordmannen det bra inn mot slutten av etappen. han vekslet som nummer to.

Gjerdalen sendte Eldar Rønning ut på andre etappe, og trønderen hadde fått et meget godt utgangspunkt av sin formsterke lagkamerat. En strålende etappe av pilotbrillemannen.

- Jeg er avhengig av godt feste for å gå godt på ski. Jeg kan ikke gå som Petter, sier Gjerdalen etter etappen.

- Dette var jo en kanonetappe, er du ikke enig?

- Nei, hadde det vært en kanonetappe, hadde jeg gått inn med en ledelse på ett minutt. Det var ok, greit, sier Gjerdalen til Nettavisen.

- Nei, da, jeg er kjempefornøyd, jeg, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Har jo gitt opp
Rønning åpnet sin etappe i et bedagelig tempo, og i løpet av kort tid var blant andre Russland, som ved veksling lå rundt 15 sekunder bal teten, oppe i ledergruppen igjen.

For Russland gikk Maxim Vylegzjanin andre etappe, og han skrudde opp tempoet i front med kjempekreftene sine. Sveitsiske Dario Cologna var også i aksjon på denne etappen.

Med slike kanoner i feltet ble det naturlig nok sprengt opp skikkelig i tetgruppen, men Rønning var blant de som klarte å henge seg på, og vekslet som nummer fem.

- Jeg hadde veldig god glid den første runden, men så synes jeg skiene tapte seg veldig. Det føltes som det var veldig sug. Men oppgaven min var å holde følge med Vylegzsjanin og Olsson og det greide jeg bra, sier Rønning etter sin etappe.

- De andre lagene har jo gitt opp på forhånd, det var ingen som torde å gjøre noe, så de skal spare krefter til spurten, alle mann, sier Rønning til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trygg Røthe
Da Sjur Røthe gikk ut på tredje etappe for Norge handlet det om Russland, Sveits, Tyskland, Russland, Sverige og Norge. Røthe hadde god kontakt med de andre nasjonene fra start.

Etappen åpnet i rolig tempo og lagene i tet samlet seg raskt i en gruppe.

Røthe gjorde en trygg jobb på sin etappe, og holdt følge med Russland, Sverige og Italia. I den siste bakken måtte imidlertid Røthe slippe både Alexander Legkov og Marcus Hellner litt.

Rykket fra svensken og russeren kom imidlertid altfor sent på etappen, og inn til veksling var Røthe tilbake i tetgruppen. Han sendte Petter Northug ut på ankeretappen som nummer tre.

- Førsterunden var gratis, men det ble tungt på den siste runden. Skiene var veldig bra. Jeg har hatt suverene ski i hele mesterskapet, sier Sjur Røthe om etappen til NRK.

Northug kjempet dermed mot Calle Halfvarsson fra Sverige, Sergej Ustiugov fra Russland, David Hofer fra Italia, Axel Teichmann fra Tyskland og Remo Fischer fra Sveits om gullet.

Da det dro seg til mot slutten var Northug altså overlegen og sikret norsk gull.

Kommentarer til denne saken