*Nettavisen* Sport.

Hvor går heisen, Anders?

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Anders Jacobsen er en ettertraktet mann, selv om hoppkarrieren trolig er over.

30.05.11 14:24

Anders Jacobsen takker nei til en plass på hopplandslaget kommende sesong. Og muligens har han hoppet sitt siste skihopp.

Les saken: - Jeg er en fantastisk dårlig taper

Han tok en foreløpig farvel med norsk presse med et vink fra heisen på Ullevaal Stadion etter pressekonferansen mandag.

Hva han komme til å gjøre i fremtiden er svært usikkert, men at han er ønsket i landslagsmiljøet, enten som hopper eller i en annen rolle, er sportssjef Clas Brede Bråten klar på.

- Hvis han får tilbake gleden med hoppinga, er han en selvskreven ressurs for landslaget, sier Bråten til Nettavisen, og går langt i å antyde at 26-åringen kan få jobbe med skihopping også selv om han legger opp som utøver.

- Bare å ringe
Jacobsen selv er åpen for det meste, men vet lite om fremtiden i øyeblikket.

- Jeg har ingen store tanker om det akkurat nå, sier han.

Jacobsen er utdannet rørlegger, men den karrieren ble lagt på vent da han plutselig slo gjennom i 2006. På spørsmål om han vil ta opp sitt gamle fag svarer Jacobsen:

- Det er litt tidlig å si. Jeg har tenkt å ha en bra sommerferie i år. Jeg har ikke hatt ordentlig sommerferie siden... ja, det husker jeg ikke. Da har jeg fått litt avstand, så får vi se hva jeg vil da. Men jeg er nødt til å ha en inntekt av noe slag, så noe må jeg finne på. Om det blir som rørlegger eller noe annet får vi se, sier Jacobsen.

- Men jeg er åpen for jobbmuligheter, så om noen vil ringe, så er det bare å slå på tråden, ler den sympatiske 26-åringen.

Har ikke ringt gamlejobben
Under hoppuka det året, som Jacobsen vant, intervjuet Nettavisen Jacobsens sjef i Hønefoss VVS, Vegard Skredshol. Han mente at Jacobsen var like talentfull innenfor rørleggerbransjen som i hoppbakken.

Les saken: - Like talentfull som rørlegger

Men Skredshol har ikke fått noen telefon fra Jacobsen med tanke på å få tilbake den gamle jobben.

- Nei, jeg har ikke fått noen forespørsel, men han er jo en kjempegutt. Han har potensial som rørlegger, sier Vegard Skredshol i dag.

- Men han har vel vært rundt i den store verden, og det blir vel fort litt snevert for ham å bli rørlegger igjen, tror Skredshol.

Den som til slutt ringer, blir kanskje sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråten. Mer sannsynlig er det nemlig at Jacobsen kan få en jobb i tilknytning til landslaget i skihopping ved en senere anledning.

Det er i alle fall noe sportssjef Clas Brede Bråthen har et håp om.

- Han har mange kvaliteter og sitter med stor kompetanse som kan utnyttes, sier Bråten.

- I overkant ydmyk
Bråten er full av lovord om hopperen som har vært Norges største stjerne i hoppbakken de siste årene.

- Jeg er stolt av at Anders er et produkt av hoppsatsingen i Norge. Han står for de verdiene vi setter høyt: respekt, ydmykhet og glede. Nå når gleden er borte, er det respektfullt det han gjør, men i overkant ydmykt, kanskje, mener sportssjefen.

- Drømmen min er at han finner den gnisten igjen. Jeg håper han fortsetter.

Jacobsen selv er klar på at han ikke kommer til å bryte all kontakt med skihoppingen.

- Jeg kommer alltid til å være en del av miljøet, sier han.

- Det er mange utøvere som driver på litt for lenge, så er det noen som driver på litt for kort. Men det er vanskelig å føle noe annet enn respekt for det Anders har fortalt meg gjennom hele prosessen, sier Bråten.

Engelberg er høydepunktet
Anders Jacobsen slo gjennom i 2006/2007-sesongen da han først vant sitt første verdenscuprenn i Engelberg, før han like godt gikk hen og vant hoppuka.

Den største nedturen i karrieren til Jacobsen kom under VM i Holmenkollen nå i vinter, der det ble en niendeplass etter at han hadde ligget på en andreplass etter første omgang.

Høydepunktet beskriver han også gjerne.

- Hoppukeseieren var stor, men seieren i Engelberg er høydepunktet. Det var da jeg oppnådde den største drømmen, sier Jacobsen.

At Jacobsen velger å legge skiene på hylla mindre enn ett år før VM i skiflyging går nesten i bakhagen hans i Vikersund, kan virker rart. Men Jacobsen ønsker ikke å stille opp om han ikke er fullt forberedt og full av motivasjon.

- Det er klart; å hoppe i skiflyging er helt fantastisk, og å hoppe foran et folkehav, er også fantastisk. Medaljer i seg selv har jeg aldri brydd meg om.

- Å hoppe VM i Vikersund på hjemmebane, hadde vært stort. Men, å hoppe på hjemmebane og ikke ha lagt ned 100 prosent, det kommer ikke til å være noe gøy. Da blir det til at jeg hopper 200 meter og så hopper de beste 250. Da er det bedre å stå og se på, sier den reflekterte 26-åringen.

Vil på hytta
Men enn så lenge gleder Anders Jacobsen, som ble pappa for første gang i vinter, seg til de enkle ting.

- Jeg gleder meg til å dra på hytta. Det har jeg ikke rukket de siste fire årene. Og jeg gleder meg til å kjøre båt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.