*Nettavisen* Sport.

Hvor stor er Hushovd etter VM-triumfen?

Foto: Mark Gunter (AFP/Scanpix)

Poengskalaer og sykkeleksperter prøver å gi deg svaret.

05.10.10 19:27

Sykkel er en idrett det er ekstremt vanskelig å vekte prestasjoner opp mot hverandre. Årsaken til dette er mengden ritt som arrangeres, og at det kreves så mange forskjellige egenskaper for å kunne beherske alt.

At Thor Hushovd har vært en av de beste rytterne i sin generasjon er det liten tvil om, etter VM-gullet tar han også skrittet helt opp blant de aller største rytterne som fremdeles er aktive.

I norske medier har superlativene haglet siden VM-gullet var i havn, og det er selvsagt fortjent.

- Men hvor stor er han egentlig blitt?

Som nevnt innledningsvis er det vanskelig å sammenligne prestasjonene i sykkelsporten, for eksempel er det ikke gitt at vinneren av Tour de France vil kunne vinne VM, og visa versa. Lengden på sesongen er også en utfordring, rytterne må prioritere.

Vi tok en prat med to stykker som følger sykkelsporten tett, Eurosports Ole Kristian Stoltenberg og TV2s Mads Kaggestad, for å finne ut hvor de plasserer Thor.

- Det er vanskelig å si, men når du er verdensmester så er du en av de store. Det er jo det største. Det er noe eget med trøya, forteller Stoltenberg til procycling.no.

- Thor er virkelig blitt en respektert rytter. Han er dopingfri og respektert. Jeg tror han er større i sykkelverdenen enn det vi nordmenn har oppfattet, utdyper han.

På vei mot de beste
- Jeg syns han begynner å nærme seg Johan Museeuw. Thor ligner veldig på han. Blanding av han og Laurent Jalabert, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

- Thor har blitt veldig sterk de siste to årene, det er da han har tatt skrittet opp til de største.

- Han har et veldig godt image i sykkelsporten, et meget rent image. Tjener ekstra penger på troverdigheten, forklarer Kaggestad.

Kan en ranking gi svaret på problemstillingen?
Den mest nærliggende løsningen på «problemet» er å sette opp en poengskala for de ulike rittene, og deretter telle opp. Det blir også en diskusjon rundt hva som skal være med i en slik oversikt.

Nettstedet cyclinghalloffame.com har utarbeidet én løsning på «problemet». Rankingen finnes i to ulike versjoner. En for de som er aktive, og en historisk ranking. De tar kun hensyn til de aller viktigste rittene iløpet av året. Ergo må du virkelig prestere for å kunne få poeng på rankingen.

Kaggestad syns det er moro med statistikk, men vil ikke legge for mye vekt på rankingen når procycling.no forteller han om hvordan den henger sammen.

- Det er jo bra. Han vil klatre på den lista framover. Pent å være tolv blant de aktive rytterne. Det er viktig å huske på at det er mange ryttertyper blant topp tolv.

- Thor er flink til å velge ut de rittene han vil satse på. Han konkurrere ikke så mye lenger, derfor går det lengre tid mellom hver seier. Det er gøy med statistikk, men jeg sammenligner ikke ryttere på grunnlag av sånne lister. Jeg liker bedre å sammenligne enkeltprestasjoner, avslutter Kaggestad junior.

Rankingen er ikke oppdatert siden etter Tour de France, men det er en smal sak og sjekke Hushovd etter hans VM-triumf.

Før VM lå han som nummer 18 av aktive sykkelryttere (noen soner karantene for doping), mens han klyver opp til tolvteplass med VM-gullet i bagasjen.

Hvor stor syns du Hushovd har blitt? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!

Topp ti - aktive ryttere
1Lance Armstrong 13930
2Alberto Contador 6720
3Oscar Freire 3050
4Carlos Sastre 2950
5Tom Boonen 2860
6Gilberto Simoni 2580
7Denis Menchov 2520
8Ivan Basso 2490
9Cadel Evans 2210
10Alejandro Valverde 2190
(..)
12 Thor Hushovd 1900

Topp ti - alle tider
1Eddy Merckx 24760
2Bernard Hinault 17000
3Lance Armstrong 13930
4Jacques Anquetil 12930
5Fausto Coppi 12250
6Miguel Indurain 11420
7Gino Bartali 11390
8Louison Bobet 8820
9Felice Gimondi 8140
10Greg Lemond 7990
(..)
107 Thor Hushovd 1900

Fullstendig oversikt, poengskala og kalender.

Her kan du se Hushovds gullspurt i reprise!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.