At tippeligaspillere ofte blir stemplet som stjerner og kritisert for å være hovne er ingen nyhet. Men kanskje skal man ta en titt mot USA og se hvordan det kunne vært, eller?

I dag mottok O.J Simpson dommen for væpnet ran og kidnapping. Den tidligere NFL-stjernen risikerte livstid og fikk 15 år i fengsel. Det er ikke første gang Simpson er i hardt vær.

Rettsaken for tretten år siden mot den tidligere superstjernen, da han var siktet for drapet på sin eks-kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman, er nok en de mest omtalte og omstridte rettsaker i amerikansk historie. Simpson er med andre ord vant med å være innblandet i alvorlige saker.

Når opplevde vi noe slikt i Norge?

Tar ikke lærdom
Men selv om Simpson har vist at veien fra å være en ettertraktet idrettsstjerne til en etterlyst kriminell er ganske så kort, er det ikke nødvendigvis alle i amerikansk profesjonell idrett som tar dette til etterretning. Se bare på Plaxico Burress.

31-åringen var i februar en av de store heltene på New York Giants som sjokkerte amerikanerne ved å slå «uslåelige» New England Patriots i Superbowl. Mindre enn et år senere står spilleren i fare for å bli fengslet i flere år etter å ha skutt seg selv i foten på et utested.

- Blir et rasespørsmål
Stephen Abe Smith er en av de som tar de stadige skandalene i amerikansk idrett tyngst. Smith er en anerkjent sportsjournalist, som følger NBA og NFL for blant annet ESPN. I et videoklipp tidligere denne uken, refser han blant annet Burress og beskylder ham, sammen med flere andre skandaleforfulgte utøvere, for å rettferdiggjøre rasismen som finnes i samfunnet.

- At en idiot skyter seg selv i foten kan skje, men når det stadig vekk er svarte idrettsstjerner som tråkker i salaten og havner på feil side av loven, så blir det et spørsmål om rase. Disse utøverne blir oppfattet som utakknemlige og ikke bevisste på sine posisjoner som forbilder, sier Smith.

Burress skulle ha tjent 3.25 millioner dollar denne sesongen, altså over 23 millioner kroner, men var ikke fornøyd med dette. Derfor streiket han før sesongen og underveis i sesongoppkjøringen trente han svært lite, fordi han selv sa han var skadet , i følge New York Post . Men Simpson og Burress er langt fra de eneste som har mistet alt de har oppnådd, som en følge av kriminelle aktiviteter.

Best betalt – mistet alt
Den mest kjente saken i NFL, er kanskje den som involverer Michael Vick. Vick var ansett som en av de aller beste quarterbackene i NFL og den som skulle ta over hegemoniet den dagen Tom Brady ikke lenger dominerte i den posisjonen. Men selv om Vick spilte strålende på banen og dermed også sikret seg megastore kontrakter, maktet heller ikke denne karen å holde seg unne trøbbel. Vick var en av de ti best betalte idrettsutøverne i USA og med godt over 100 millioner kroner i inntekt i året for å spille for Atlanta Falcons skulle en kanskje tro at det ikke var noe problem å holde seg på rett side av loven.

Likevel havnet 28-åringen i alvorlig trøbbel våren 2007. Et omfattende nettverk som arrangerte hundeslåsskamper og som drev med organisert gamblingvirksomhet i forbindelse med dette ble avslørt. Eier av byggene der kampene ble arrangert var ingen ringere enn Michael Vick. Med ett var livet til superstjernen snudd på hodet. Store selskaper som sportstøyprodusenten Nike og energidrikkprodusenten Powerade hadde sponset Vick, men disse snudde nå ryggen til quarterbacken.

- Ødelegger for mange
Vick mottok en 23-måneders fengselsstraff for brutalitet mot dyr og ulovlig virksomhet. Denne straffen soner han nå, men advokatene har stor tro på at han returnerer til NFL når han har sonet ferdig. Men Stephen Smith er ikke overbevist om at disse folka lærer av sine feil.

- De viser ingen vilje til å tilpasse seg sine nye posisjoner. På en måte sier de at de er hevet over loven. De gir en symbolsk finger til samfunnet og at de kan gjøre akkurat som de vil, sier Smith og mener dette ødelegger folks oppfatning av svarte mennesker generelt og at det saboterer for de som ønsker å følge i fotsporene deres.

- NBA verst
Selv om det er NFL-stjernene som har vært mest i søkelyset den siste tiden, er det ikke slik at andre idretter slipper unna. I følge noen er faktisk basketballstjernene de verste. Sportsagent Peter Schaffer mener basketballspillere oftere er involvert i trøbbel og er vanskeligere å hanskes med.

- De blir stjerner allerede når de er 13 år gamle og blir invitert hit og dit og får alt lagt til rette for seg. Men de blir bare gjort en bjørnetjeneste, for det finnes ikke mer kravstore utøvere enn NBA-spillerne, sier Schaffer.

Fengselsfugler
Allen Iverson er kanskje en av de meste kjente basketballspillerne her i Norge. I USA er Iverson, eller «The Answer» som han også kalles, like kjent for sine utenomsportslige bragder, som de fantastiske prestasjonene på banen.

- Hvorfor er Iverson så omtalt for sine uttalelser og handlinger av banen, som for det han tilfører basketballsporten på banen? Fordi han ikke skjønner hvordan han skal oppføre seg, sier Stephen Smith.

I NBA har man faktisk opplevd at hele lag har slitt med loven, ikke bare enkeltspillere. Portland Trail Blazers hadde en tid så mange spiller innblandet i ulovlige aktiviteter, at flere journalister døpte laget om til «Jail Blazers».

Så hvorfor skjer dette så ofte? Hva er det som får mennesker som er store helter og nærmest har sikret seg økonomisk, til å sette alt på spill for å oppnå kortsiktige gevinster eller fordi de er tverre? Og hvorfor skjer dette så ofte i USA?

Kurses
Lederne i NFL og NBA har tatt konsekvensene av disse hendelsene og innført strengere regelverk og sanksjoner. NBA sender sine førsteårsproffer til kurs hvor de skal lære å unngå å havne i trøbbel. Likevel skjer slike ting igjen og igjen.

- Disse utøverne burde sendes på slike kurs hvert eneste år. Med en gang de har millionene i lomma, glemmer de alt de har lært, sier Harry Edwards, en kjent idrettspsykolog fra California. Han sammenligner det hele med å ta førerkortet og at også det må fornyes i ny og ne.

- Hør på mora di!
Charles Barkley, tidligere toppspiller og nå TV-ekspert, kom med følgende råd til Lebron James, spilleren som ble utropt til den nye Michael Jordan, da han var helt fersk i NBA. Kvitt deg med følget ditt og lytt til mora di.

- Jeg tror mødre ser forbi kjendisstatusen, pengene og alt det der. De ser et sårbart menneske og vil gjøre det de kan for at sønnen klarer seg fint, sa Barkley den gang. Det kan være et godt råd og enn så lenge har James holdt seg unna trøbbel og er en av de aller største stjernene i ligaen. Om det skyldes morens innflytelse eller ikke, er derimot usikkert.

Kanskje er det også bra at lønningene i den norske tippeligaen skal ned , for slike tilstander ønsker neppe Sondre Kåfjord.

Og skulle det gå så ille, så får man vel bare sende unggutta hjem til mor.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)