RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høydehåp takker forgjengeren

Foto: Janerik Henriksson (scanpix)
Sveriges største EM-håp Linus Thörnblad tar opp arven etter Stefan Holm – og har mye å takke sin forgjenger på høydetronen for.

Han savner rivaliseringen med olympiamesteren fra 2004, som la opp for to år siden. Den ga ham mye, selv om den som regel endte med at han fikk bank.

Foran denne sesongen har han dessuten fått mye ut av å lese Stefan Holms bok «Höjdhoppare».

Mye nyttig lærdom
- Man lærer seg mye om det mentale som kreves for å prestere på toppnivå ved å lese den boka, sier Linus Thörnblad.

Han legger ikke skjul på at det er én av forklaringene på at han er blitt mye mer stabil denne sesongen. Hittil har den resultert i to seirer i Diamond League – både i New York og Gateshead – og en årsbestenotering på 2,30.

Og det er han overrasket over. For i vinter var den 25 år gamle skåningen glad hvis han i det hele tatt ville kunne konkurrere denne sesongen. Han gjennomgikk nemlig en hofteoperasjon i fjor høst, og kom sent i gang med treningen.

Trenerskifte
Men et trenerskifte har tydeligvis gjort godt. Thörnblad brøt med sin mangeårige trener Stanislaw Szczyrba etter forrige sesong. Han innledet i stedet et samarbeid med velkjente Yannick Tregaro, som tidligere har gjort stor suksess med blant andre Kajsa Bergqvist og Christian Olsson.

- Jeg kjente ham fra før, og vet han er en dyktig person. Men siden han bor i Göteborg og jeg i Malmö, har jeg måttet ta mer ansvar for treningen selv. Det har bare virket positivt for meg, sier Thörnblad, som tydeligvis er tilbake til nivået i sin hittil beste periode, 2006/07. Da hoppet han 2,34 ute og 2,38 innendørs.

Evne til å skjerpe seg
Han er også fornøyd med at han flere ganger i år har klart å skjerpe seg når han har vært ille ute. I Gateshead, for eksempel, ble hans vinnerhøyde 2,29, men han holdt på å ryke ut tidlig og klarte 2,23 først i tredje forsøk.

Den egenskapen kom også godt med i kvalifiseringen i EM tirsdag kveld. Da gikk han inn på 2,15 og var feilfri helt fram til 2,26. Da rev han to ganger, men skjerpet seg og gikk over i siste forsøk.

- Det var tøft ute på banen under kvalifiseringen. Vi som hoppet fra høyre hadde en lei sidevind som traff midt i brystet inn mot lista, og det er det verste man kan ha. Jeg håper forholdene blir bedre i finalen torsdag kveld, sier svensken, som gjerne skulle dratt hjem med medalje i bagasjen.

På tide med medalje
I forrige EM ble han firer, og femtemann i VM i fjor, så en medalje er etterlengtet.

Og håpet er realistisk. Thörnblad er sjette best i Europa i år, men alle foran ham på lista er russere, og hvert land kan bare stille med maksimalt tre mann.

Medaljehåpet lever så absolutt for Linus Thörnblad. Ikke minst takket være hans fargerike forgjenger Stefan Holm. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere