Gå til sidens hovedinnhold

Hyller Ødegaards Arsenal-valg. Én ting får eksperten til stusse: - Høres kanskje rart ut

Martin Ødegaard har forlatt Real Madrid til fordel for Arsenal. Ekspertene mener det var et godt valg.

Fredag ble det klart at Martin Ødegaard forlater Real Madrid på permanent basis etter å ha først ankommet den spanske hovedstadsklubben som 16-åring i 2015.

Tiden i Real Madrid har imidlertid blitt preget av utlån til henholdsvis Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad og Arsenal, og det er til sistnevnte Ødegaard vender tilbake til etter et halvt år i klubben siste halvdel forrige sesong.

- Der har han mye å hente

TV 2-kommentator Kasper Wikestad er tydelig på at 22-åringen nå har tatt et klokt valg med tanke på veien videre i karrieren.

- Han har vært klar på at tiden er inne for å spille fast og kanskje ikke på utlån lenger. Nå drar han til ligaen hvor flere og flere av de store stjernene drar til. Premier Leagues posisjon blir mer og mer dominant. Så til en av de største klubbene i verdens største liga, det er ikke en dum overgang i det hele tatt. Det virker som at Mikel Arteta ble veldig glad i Ødegaard forrige sesong og han imponerte tidvis der. Han kommer til et lag som han kjenner, har nylig vært i og det gjør nok overgangen litt enklere for ham, sier Wikestad til Nettavisen.

- Hva tilfører Ødegaard dette Arsenal-laget?

- Han tilfører kreativitet, ballsikkerhet i et lag som ønsker å ha ballen og han gjorde det veldig bra på de statistikkene som handlet om «key passes» da han var i Arsenal forrige sesong, sier Wikestad.

Les også: Bekreftet: Martin Ødegaard klar for Arsenal

TV 2-kommentatoren stusser imidlertid over at Ødegaard har en langt høyere treffprosent på pasningene sammenlignet med andre spillere i samme posisjon. Han mener 22-åringen må begynne å våge mer og ta mer sjanser.

- Jeg føler han er best når han slipper seg løs. Der føler jeg han fortsatt har mye å hente. Det høres kanskje rart ut, men han hadde en for høy treffprosent på pasningene forrige sesong. Hvis du sammenligner med spillerne i de andre lagene i samme posisjon, så har de en lavere treffprosent og det er fordi de spiller med høyere risiko. Og det skulle jeg gjerne ønske av Ødegaard nå, at han kan senke skuldrene og slå seg enda mer løs. Han er aller best når han spiller med senkede skuldre, sier Wikestad.

Ifølge rapportene betaler Arsenal omkring 400 millioner kroner for Ødegaard, noe som gjør ham til den dyreste norske signeringen noensinne. Wikestad påpeker at prisen viser nettopp det at Arsenal-manager Mikel Arteta virkelig ville hente Ødegaard tilbake til London.

- Det var et samarbeid mellom dem som ble veldig fint forrige sesong. Det er derfor Arteta også vil strekke seg langt for å få Ødegaard. Han mener Ødegaard var en brikke i laget sitt. Sånn sett er det veldig trygt, både for Arteta som vet hva han får, og for Ødegaard som vet hva han kommer til og hva som forventes av ham. Det den prislappen gjør, er at den viser til Ødegaard at han er virkelig ønsket. Jeg tror dette kan bli veldig bra, sier han.

Veland: - Han vil åpenbart dette

Fotballekspert Petter Veland tror også Ødegaard kan ha gjort det lurt i å melde til Arsenal. Han tror det hele er nøye gjennomtenkt av 22-åringen og folkene rundt ham.

- Det virker som et gjennomtenkt valg. Litt i motsetning til i januar da det virka som det (utlånet) ble bestemt der og da. Nå virker det mer strategisk på lang sikt, spesielt med tanke på at det er en permanent overgang, sier Veland til Nettavisen.

Han tror både Real Madrid kan ha gjort et godt salg, samtidig som at Arsenal kan ha gjort et bra kjøp ved å legge omkring 400 millioner kroner på bordet for Ødegaard.

- I noen tilfeller kan man tenke «oi, det var mye», og så kan man i andre tilfeller tenke «oi, det var lite». En sammenligning man kan ta er den forrige spilleren som gikk fra Real Madrid til Premier League, Raphael Varane. Han gikk for noenlunde til samme pris, litt mer. Om man ser på merittlistene og hva slags type forventinger man kan ha rent umiddelbart for de to klubbene ved å hente henholdsvis Varane og Ødegaard, så synes jeg kanskje 40 millioner euro er et bedre salg av Real Madrid enn det er et bedre kjøp av Arsenal, sier Veland.

Les også: Kane får støtte av Berbatov: - Ikke rart han er forbannet

- Samtidig kan man se det den andre veien og se på spillere som har gått for tilsvarende sum, og havne på den konklusjonen at det er et godt kjøpt av Arsenal. Så det er mange måter å se det på. Det er klart at det åpenbart er tre parter som alle blir fornøyde. Real Madrid hadde ikke solgt ham med mindre de følte de gjorde en god økonomisk deal, Arsenal hadde ikke kjøpt ham for den summen hvis de ikke mente at han var verdt det og Ødegaard vil åpenbart dette, fortsetter han.

Samtidig peker Veland på muligheten for stabilitet som avgjørende for at Ødegaard velger å forlate den spanske hovedstadsklubben.

- Han velger nå å dra, og veldig mye av nøkkelen ligger der at han ønsker stabilitet, han ønsker å være et sted der han ikke nødvendigvis får fred og ro, men litt mindre press på seg. For med all respekt for Arsenal: Det er ikke det samme å spille for Real Madrid på noen som helst måte. Det at han har vært der veldig nylig et halvt år tidligere, kjenner omgivelsene, kjenner lagkameratene, har et godt forhold til Mikel Arteta, det er bare pluss, sier han.