Gå til sidens hovedinnhold

Hylles etter «Norge-forvandling»: - Nærmer seg statue utenfor Ullevaal

Norge i kjempeposisjon om playoff-billett:

Ståle Solbakken kunne knapt drømt om bedre uttelling etter å ha hentet Bernardo Cueva inn i trenerteamet.

NORGE - MONTENEGRO 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Mexicaneren, som til daglig jobber i Premier League-klubben Brentford, har nærmest forvandlet det norske laget over natten i sin rolle som dødballekspert.

Etter scoring etter et hjørnespark mot Tyrkia fredag, fulgte det norske laget opp med en ny innøvd variant mot Montenegro mandag.

En kort corner fra Martin Ødegaard fant Jens Petter Hauge, og ballen endte til slutt ute hos Marcus Holmgren Pedersen. Feyenoord-backen fant Stefan Strandberg på bakre stolpe, som headet ned til Mohamed Elyounoussi inne i feltet, og vipps var det 1-0.

Etter den norske scoringen samlet hele den norske benken seg rundt Cueva, som har mye av æren for at Norge nå har blitt livsfarlige på offensive dødballer.

- Dødballtrener Cueva nærmer seg statue utenfor stadion, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter etter scoringen.

- Jeg så da vi sang nasjonalsangen i dag at var nok 10 cm lavere enn dem i snitt og da kreves det antageligvis et triks om du skal score på dødball, og det klarte vi, sier Solbakken om dødballscoringen på pressekonferansen etter kampen på spørsmål fra Nettavisen.

Dødballscoringen mot Tyrkia er Solbakken imidlertid i tvil om Cueva skal få æren for.

- Det første strides de lærde om han skal få æren for. Martin mener det er noe han fant på nede ved cornerflagget, sier han.

Det montenegrinske laget hevet seg betraktelig etter en meget svak førsteomgang, men Ståle Solbakkens gutter holdt unna og sikret tre meget viktige poeng.

Elyounoussi ble tomålsscorer da han satte inn 2-0 på overtid til ellevill jubel.

Seieren gjør at Norge fortsatt har grepet om annenplassen i gruppa, som gir playoff til VM. De tre poengene så lenge ut til å gjøre seg enda viktigere ettersom Tyrkia slet mot Latvia, men en scoring åtte minutter på overtid sørget for tyrkisk seier.

BØRS: Slik spilte Norge mot Montenegro

Fullsatt Ullevaal

På et fullsatt Ullevaal Stadion som virkelig ga liv fra seg en kald oktoberkveld, kom det norske laget ut med massevis av energi.

Det var lite som tydet på at Ståle Solbakkens mannskap hadde vært gjennom en stor utladning mot Tyrkia for kun noen dager siden, og gjestene fra Montenegro var nærmest statister i åpningskvarteret.

Uttellingen uteble imidlertid lenge, men Mats Møller Dæhli, som kom inn på laget for en suspendert Morten Thorsby, sendte et lite varsku etter 27 minutter.

26-åringen kombinerte nydelig med høyreback Marcus Holmgren, før han trakk seg innover og forsøkte å bøye ballen i det lengste hjørnet med venstrefoten.

Matija Sarkic fikk imidlertid en hanske på ballen, men Birmingham-keeperen måtte gi tapt kun minutter senere.

Ståle Solbakken annonserte før Tyrkia-kampen at de hadde engasjert Brentfords dødballsekspert Bernardo Cueva på landslaget, og landslagssjefen kunne knapt drømt om bedre uttelling.

Etter å ha scoret etter et kort hjørnespark i Istanbul, satt ballen i nettmaskene etter en ny innøvd variant mandag.

Marcus Holmgren Pedersen svingte ballen på bakre stolpe, der en råsterk Stefan Strandberg vant duellen sin. Han fant Mohamed Elyounoussi inne foran mål, som headet inn til 1-0 til ellevill jubel fra både Ullevaal og det norske trenerteamet, som flokket seg rundt Cueva.

Montenegro presset Norge

Ledelsen holdt inn til pause for Solbakken, som valgte å ta av Jens Petter Hauge til den andre omgangen.

Inn kom Dennis Johnsen, som var nær å trylle fram 2-0 da han på nydelig vis trakk seg inn fra høyre. Skuddforsøket gikk imidlertid i den montenegrinske blokka og ebbet ut i ingenting.

Gjestene styrte store deler av den andre omgangen, mot et stadig lavere Norge-lag. fra tribunen kunne man se en til tider frenetisk Stefan Strandberg gi klare beskjeder til både lagkamerater og Solbakken, og de norske spillerne kjempet som løver i sluttminuttene.

Andreas Hanche Olsen måtte gi seg med en smell etter en oppofrende takling ku minutter før slutt, men hans erstatter Ruben Gabrielsen og resten av det norske laget holdt unna.

Mohamed Elyounoussi satte inn 2-0 på overtid etter en strålende soloprestasjon. Da eksploderte det både på den norske benken og blant et ekstatisk hjemmepublikum.

Tyrkia så lenge ut til kun å få med seg ett poeng mot Latvia, men en straffe dypt inne på overtid sørget for 2-1-seier.