TEL AVIV (NTB): Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier det er tungt at avdøde Øystein Gåre ikke får oppleve U21-landslagets suksess i EM.

Gåre var trener for Norge U21 fra 2006 og fram til han tapte kampen mot kreften i september 2010, bare 56 år gammel.

Tidligere G18/19-trener Knut Torbjørn Eggen døde bare et drøyt år senere, 51 år gammel.

- På kort tid mistet vi to veldig sentrale personer i Øystein og Knut Torbjørn blant de aldersbestemte landslagstrenerne. Det var to tunge navn som var med å jobbe med unge spillere. Det er tungt at de ikke får oppleve dette, sier Nils Johan Semb til NTB.

Tor Ole Skullerud har stor suksess med U21-gutta i Israel. Norge er klare for semifinale. Skullerud jobbet en periode som assistent for Gåre.

- Dette synes jeg er vanskelig å snakke om. Jeg jobbet med Øystein i en periode. Han var en fantastisk mann og en veldig kunnskapsrik fotballmann, og en god mann å jobbe med, sier en litt preget Skullerud.

- Han var en bauta når det gjelder spillerutvikling, fortsetter Skullerud.

Tidsspørsmål
I fire perioder trente Gåre Bodø/Glimt. Spillerutviklingen var noe som opptok ham i hele karrieren.

- «Toro» var en del av teamet til Øystein og overtok også en periode mot slutten, sier Semb.

- Øystein gjorde en solid jobb for utviklingsarbeidet i norsk fotball. Han hadde lang erfaring med utvikling i Bodø/Glimt før han kom til NFF, sier Semb.

Han håper forbundet har ivaretatt arven etter Gåre.

- Vi jobber knallhardt for å være med i alle mesterskap. Jeg har sagt i mange år at det er bare er tidsspørsmål før landslagene kvalifiserer seg til mesterskap, for vi har vært så nær i mange ganger. Både G17 og G19 har tapt på målstreken. Fortsetter vi å være så nær og noen ganger tar oss videre, som med U21-laget, vil også A-laget kvale inn med litt tålmodighet. Det er bare et tidsspørsmål også før A-laget klarer det igjen, sier Semb.

For mye import
Ikke siden han tok Norge til EM i 2000 har A-landslaget deltatt i internasjonale sluttspill.

Den markante framgangen i norsk aldersbestemt fotball skyldes flere faktorer.

Spillerne i U21-troppen trekker fram den økonomiske krisen. Semb påpeker at utviklingsarbeidet gjennom mange år har vært like nødvendig.

- Hadde ikke utviklingsarbeidet vært på et høyt nivå slik at de kunne takle det nivået, så hadde vi aldri kommet til noe sluttspill. At talenter har fått kommet inn og spille er positivt. På 2000-tallet var norsk fotball dessverre altfor importorientert. De siste årene har vi vært utviklingsorientert, og det må vi fortsette med. Fortsatt trenger vi importer som beriker serien og gjør fotballen bedre. Men i en periode var det for mye, og importen stengte for mange av de unge talentenes utvikling. Finanskrisen har bidratt til å gi dem en lettere inngang på A-lagene, sier Semb, som stolt følger U21-gutta i EM.

Han var selv trener da Norge siste tok bronse på samme nivå i 1998. (©NTB)