Gå til sidens hovedinnhold

- I 15 år har jeg holdt på en løgn

Steffen Kjærgaard la tirsdag frem opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk.

HTML EMBED

Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard valgte tirsdag å legge fram opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk, slik NTB avslørte tidligere tirsdag.

I 12.30-tiden tirsdag avholdt Kjærgaard og Norges Cykleforbund pressekonferanse. På pressekonferansen på Ullevaal Stadion tirsdag, valgte som ventet Kjærgaard å legge alle kort på bordet.

- Holdt på en løgn
- I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Det som har kommet fram de siste ukene i USADAs avsløringer har gjort at jeg har vært nødt til å dra fram min mørke løgn fra fortiden, innledet en angrende Kjærgaard.

- Jeg fikk en forståelse av et skittent game jeg var nokså uforberedt på etter amatørtiden i Norge, fortsatte han.

KULTURMINISTEREN: - Skuffende og ikke akseptabelt

- Hvorfor skal vi tro på at du angrer,siden denne saken er rullet opp utenfor din regi, spurte en journalist.

- Godt spørsmål. Det kan jeg ikke svare på. Som jeg sa, har det vært en løgn som jeg rundt år 2000 bestemte meg for å ta med meg i grava. Sånn sett har jeg vært veldig tålmodig som har klart det i ti år, svarer han.

- Hvem satte dopingsprøytene, deg selv eller leger?

- Det var leger, så lenge jeg var på US Postal var det leger som satte sprøytene, svarer han.

Han forteller at valget om å bruke doping ble tatt sent på 90-tallet.

- Jeg tok valget et stykke inn i 98-sesongen: Om jeg skulle være med videre i racet måtte det være på de premissene jeg følte rådet i feltet. Jeg gikk til anskaffelse av EPO på eget intiativ, forteller Kjærgaard.

- Hvor sikker var du på at dopingbruken ikke skulle bli oppdaget? Gruet du deg til urinprøven da du vant NM i tempo i perioden da du dopet deg?

- I begynnelsen visste vi at det ikke var noen test som kunne avsløre EPO, men etter hvert ble jeg mer nervøs, svarte han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Fikk gode resultater
Han sier responsen på dopingen var umiddelbar. Han søkte etter hvert hjelp og veiledning hos den belgiske legen Georges Mouton, som procycling.no avslørte tirsdag formiddag.

- Jeg ville ha hjelp til det helsemessige og til å unngå å bli tatt. Gode resultater banet vei for et tilbud fra US Postal, fortalte han.

I US Postal foregikk dopingen i regi av laget, hevder Kjærgaard.

- Jeg var en del av US Postals nå godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste. Jeg var med på den karusellen i nesten tre sesonger, sier Kjærgaard, som videre fortalte at effekten av å bruke de ulovlige stoffene etter hvert ble så liten at han ga seg.

Han hevder han ikke har kjennskap til lagkameraters bruk av doping annet enn det som har kommet fram den siste tiden.

- Jeg har ikke hatt direkte kjennskap til dette. Det var et lukket system, og jeg valgte å holde det lukket, hevder han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

- Har det vondt
Hvorfor han først nå kommer med sannheten, forklarer han slik:

- Jeg har mildt sagt hatt det jævlig med meg selv, og jeg har ikke klart å bære løgnen lenger. Derfor sitter jeg her. Forhåpentligvis kommer det noe godt ut av dette på sikt, men akkurat nå er det veldig vondt - på vegne av meg selv, min nærmeste familie og venner og norsk sykkelsport, sier Kjærgaard.

Før han avslutten seansen slik:

- Jeg håper ingen andre norske syklister tar eller har tatt det valget jeg gjorde for 15 år siden.

I tillegg til Kjærgaard, var både sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cykleforbund til stede på pressekonferansen.

HTML EMBED

- Vond dag for norsk sykkelsport
Sykkelpresident Tiedemann Hansen var svært skuffet på pressekonferansen.

- Dette er en utrolig vanskelig og vond dag for forbundet og for norsk sykkelsport. Vi er utrolig skuffet og det er et stort tillitsbrudd, sier sykkelpresident Tiedemann Hansen.

Han er likevel lettet over at Kjærgaard endelig la kortene på bordet.

- Jeg håper han tar kontakt med Antidpoing Norge, så de kan ta del i denne kunnskapen. De gjør en stor jobb for å holde norsk idrett ren, sier sykkelpresidenten.

Kjærgaard ville ikke gi enkeltintervjuer etter pressekonferansen.

Permittert
Steffen Kjærgaard er nå permittert fra stillingen som sportssjef i Norges Cykleforbund fra og med tirsdag, opplyser sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Kjærgaard innrømmet tirsdag om omfattende dopingmisbruk under tiden sin som profesjonell syklist i danske Chicky World og storlaget US Postal på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet.

Han var avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund, men er nå permittert fra stillingen. Kjærgaard har vært sportssjef i seks år.

– Kjærgaard er permittert fra i dag, men har vært ansatt i flere år, og dette er vår pressekonferanse. Vi vil bidra til at det som har skjedd kommer opp i lyset, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Hansen fikk forbundsledelsen høre om Kjærgaards dopingmisbruk mandag. Sykkelpresident sa han er svært skuffet, men at han er glad hele sannheten er kommet fram.

Mest lest på Nettavisen:

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken