RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I 2001 var de «verdens største talenter»

Foto: Montasje Scanpix
Sist oppdatert:
Hvordan gikk det egentlig med spillerne som ble kåret til verdens 100 beste unggutter?

Det anerkjente fotballmagasinet FourFourTwo publiserte mot slutten av 2001 en liste over verdens 100 største fotballtalenter.

Der presenterte de 100 unggutter som ifølge bladet kom til å prege fotballverden i mange år fremover.

Noe av det enkleste med fotball – og morsomste – er etterpåklokskap.

Hadde de rett?
Nettavisen har nå gått gjennom listen, elleve år etter at den ble offentliggjort. Hvordan gikk det egentlig med spillerne som skulle prege fotballverden?

Med tanke på at de fleste spillerne på listen var rundt 20 år eller yngre i 2001, burde samtlige være på toppen av sine karrierer i 2012.

Vi velger å gå gjennom de ti spillerne som toppet listen, og se nærmere på hvordan karrierene deres utviklet seg.

Karadas?
Likevel er det verdt å nevne et par andre i samme slengen.

Cherno Samba, som nylig skrev under for Tønsberg i norsk 2. divisjon, ble i 2001 kåret til verdens 71. beste spiller. Vår egen Azar Karadas kapret en solid 94. plass. Hvem var på 95. plass? Kaka!

Man kan trygt si, med all respekt til Samba og Karadas, at FourFourTwo bommet grovt med akkurat disse tipsene.

Hele listen finner dere i faktaboksen til venstre.

Verdens 10 mest talentfulle spillere i 2001 (daværende klubb i parantes):

1. Djibril Cisse (Auxerre)

Hvordan gikk det?
Franskmannnen ble kåret til verdens største talent for 11 år siden, men har aldri blitt verdens beste spiller. Det var likevel ikke skivebom fra FourFourTwo å spå en lysende karriere for angrepsspilleren. Cisse var i fenomenal form for Auxerre, og scoret 90 mål på 166 kamper. Det førte til at han ble solgt til Liverpool i 2004, og verden forventet store ting. Skader og utenomsportslige problemer har gjort at Cisses karriere stagnerte, og nå spiller han for QPR i Premier League.

2. Andres D'Allesandro (River Plate)

Hvordan gikk det?
Argentineren kapret andreplassen på listen, men ble aldri den spilleren mange spådde han skulle bli. Han ble solgt til Wolfsburg for ni millioner pund i 2003, men ble en skuffelse i Tyskland. Karrieren gikk videre med håndbrekket på, og den tekniske argentineren ble lånt ut til Portsmouth. Der ble han heller ingen suksess. Nå tilbringer han dagene i den brasilianske klubben Internacional.

3. Leandro Bonfim (Vitoria/PSV Eindhoven)

Hvordan gikk det?
Brasilianske Bonfim har vist seg å bli en gigantisk skuffelse. Den lovende midtbanespilleren har aldri utviklet seg til den spilleren mange forventet, og har endt opp som en middelmådighet i Desportivo Brasil.

4. Fernando Torres (Atletico Madrid)

Hvordan gikk det?
Her kan man si at FourFourTwo traff godt med tipset, til tross for et par sesonger under pari fra spanjolen. Torres har lenge vært regnet som en av verdens aller beste spisser, og spiller som kjent for Chelsea i Premier League. Nå kan det virke som at Torres er på vei tilbake til storformen.

5. Jermaine Pennant (Arsenal)

Hvordan gikk det?
Den engelske vingen kapret femteplassen på listen over verdens mest talentfulle spillere, men har aldri utviklet seg til å bli en av verdens beste spillere. Han har i bunn og grunn hatt en merkelig karrieresti, der klubber som Arsenal, Birmingham, Real Zaragoza og Stoke har vært noen av stoppestedene.

6. Rafael Van der Vaart (Ajax)

Hvordan gikk det?
Dette må sies å være et godt tips fra FourFourTwo. Nederlenderen var god for Ajax, ble bedre i Hamburg og en skuffelse da han fikk prøve seg i Real Madrid. Nå fremholdes han som en av de beste spillerne i Premier League, der han som kjent spiller for Tottenham.

7. Florent Sinama-Pongolle (Le Havre/Liverpool)

Hvordan gikk det?
Den franske angrepsspilleren ble hypet som et voldsomt talent på begynnelsen av 2000-tallet, men har aldri gjort spådommene til rette. Han ble kåret til U17-VMs beste spiller i 2001, men nå tilbringer han dagene i den franske klubben Saint-Étienne. Han har også vært innom klubber som Liverpool, Blackburn og Atlético Madrid.

8. Piotr Trochowski (Bayern Munich)

Hvordan gikk det?
Den polskfødte tyskeren har i bunn og grunn hatt en god karriere. Han har spilt over 30 landskamper for Tyskland, og er blitt en aldri så liten legende i Hamburg, med nærmere 200 kamper for den tyske storklubben. Likevel forventet nok mange mer av den offensive midtbanespilleren.

9. Anthony Le Tallec (Le Havre/Liverpool)

Hvordan gikk det?
I likhet med Pongolle, ble Le Tallec for alvor et kjent navn etter U17-VM i 2001. Men også Le Tallec har skuffet de håpefulle. Nå spiller han i Auxerre, der han er en av de beste spillerne, men mange hadde nok forventet mer av angriperen.

10. Mourad Meghni (Bologna)

Hvordan gikk det?
Her må det være lov å si at FourFourTwo gikk på en skivebom. Den tiende mest lovende spilleren i 2001 befinner seg nå i Qatar, der han tjener til livets opphold i Al-Khor Sports Club. Høydepunket i karrieren så langt, er oppholdet i Lazio, der han spilte 48 kamper uten å score mål. Tiendeplassen burde nok gått til noen andre.

Hva mener du? Bør FourFourTwo være stolte av listen? Diskuter under.

Kilder: FourFourTwo 2001, BBC, Sky Sports.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere