OSLO (Nettavisen): For fire år siden skapte 27-åringen overskrifter landet rundt da han stod fram som homofil. Han var skiløper og på vei opp og fram som idrettsutøver, men plutselig var han mer kjent for sin egen legning enn resultatene i løypa.

For gutten som fram til da hadde levd i en relativt anonym tilværelse, ble overgangen tøff.

– 23 år gamle Stian taklet det ikke. Jeg slet meg helt ut og gikk tom for energi. Jeg hadde vel en tanke om at jeg skulle redde verden, sier Grastveit til Nettavisen.

I tiden som fulgte ble totalpakken så utfordrende, at egersunderen presterte langt dårligere som skiløper, og så seg nødt til å ta en pause fra studiene.

– En heftig periode

I dag, flere år senere, har Grastveit akkurat bestemt seg for å legge skiene på hylla og ta fatt på «det vanlige livet». Men mer om det senere. Veien hit har nemlig vært alt annet enn enkel.

Grastveit har i dag blitt 27 år gammel og er bosatt i Oslo. Han har akkurat blitt komfortabel nok til å ta med gutter hjem til foreldrene og har aldri angret på at han valgte å komme ut offentlig. Til tross for at han i dag er tilfreds med hvordan alt endte opp, er det fortsatt mange vanskelige år han sliter med å glemme.

– Det var vel på barneskolen jeg forstod at jeg var homofil. Jeg er ikke spesielt religiøs, men jeg husker jeg var så desperat på barneskolen, at jeg foldet hendene og ba til Gud om at det ikke var sant. Sånne ting sitter litt igjen.

– Jeg håndterer det godt nå når jeg er 27, men jeg syntes veldig synd på den yngre versjonen av Stian, som syntes det var veldig hardt.

Det var altså ikke før han ble 23 at han turte å komme ut til familie og venner. Kun en måneds tid etterpå kom han ut til resten av verden. På kort tid gikk han fra å være en relativt anonym skiløper, til å snakke om legning i landets største aviser.

– På de ukene fikk jeg mange tusen meldinger. Det har sikkert betydd mye for mange, men det var en heftig periode. Jeg sa ja til alt, og stilte opp overalt. Jeg var bestemt på at jeg ikke skulle gi meg, jeg skulle stå i det fram til forespørslene ikke kom lenger og folk var litt ferdig med det.

Det endte med at Grastveit møtte veggen.

Les også: Svenske Alvar (16) sjokkerer en hel nasjon. Men opplever skepsis: «Snart går det til helvete»

Lurer på hva som kunne blitt

I årene siden, har tilværelsen gradvis gått tilbake til normalen for 27-åringen. Forrige sesong var hans beste som skiløper og økonomistudiene er gjenopptatt.

Til tross for at han i vinter gikk inn til en 17. plass og karrierebeste i NM, har han likevel konkludert med at det nå er på tide å legge skiene på hylla.

– Det var en natt jeg satt oppe til klokken tre og tittet på stillingsannonser og hva jeg er aktuell for når den tid kommer. Jeg tenkte jeg kunne planlegge litt for den dagen jeg er ferdig som skiløper, men det ballet på seg. Jeg ble skikkelig gira og innså at den tilværelsen fristet veldig.

I høst går han i gang med sitt siste år på masterstudiet, samtidig som han søker jobber til han er ferdig med skolegangen. Han er klokkeklar på at han har tatt riktig avgjørelse rundt egen fremtid, men har tenkt mye på «hva hvis».

– Jeg har lurt på om det hadde vært enklere om jeg ikke var homofil og hatt alt det greiene rundt. Det er litt det jeg sitter igjen med. Av og til lurer jeg på om hvis det hadde vært sånn at jeg kunne trent uten hemninger, om det kunne gått litt bedre. Spesielt de årene etter jeg kom ut, så gikk jeg mye tilbake igjen. Jeg er ikke bitter, men man lurer litt på hva som kunne vært.

Grastveit forteller at det har tatt lang tid å bli komfortabel med egen legning, men at han nå har blitt mer trygg på situasjonen. Det innebærer også dating og det å potensielt finne en kjæreste.

– Det har tatt veldig lang tid for meg, men det ser ut til at det holder på å løsne, så får vi se om det blir noe mer, smiler han lurt på spørsmål om det er en spesiell mann i livet hans.