Gå til sidens hovedinnhold

«I år vinner Boonen en klassiker»

Statistikken taler sitt klare språk, dette blir den belgiske sykkelgudens store år.

Det er vanskelig ikke å la seg imponere over sesongstarten til Tom Boonen.

Med etappeseier i Tour de San Luis i januar satt den belgiske sykkelguden tonen for 2012-sesongen. Han fulgte pent opp i Tour of Qatar hvor det ble to etappeseirer og sammenlagttriumf.

- Tom Boonen er nærmest gjenfødt, jubler en lykkelig Brian Holm overfor sporten.dk.

Belgisk sykkelgud
Den danske sportsdirektøren har overtatt store deler av ansvaret for Boonen og resten av rytterstallen i Omega Pharma – Quick Step.

Det har ført til en massiv suksess, ikke bare for Boonen, men også for Francesco Chicchi, Andrew Fenn og Levi Leipheimer som også har hentet inn triumfer denne sesongen.

Men jubelbrøl i januar og februar blir fattig trøst om stjernene ikke leverer under klassikerne.

- Boonen er en gud i Belgia, men hvis han ikke vinner de store klassikerne blir han kritisert. Unngår han uhell er jeg sikker på at han sitter med i finalene, sier Holm.

Mye tyder på at dansken har rett. For er man ihugen Boonen-fan og glad i statistikk kom Qatar-seieren som en gave fra himmelen.

For historien forteller at hver gang Tom Boonen vinner Tour of Qatar vinner han minst en av de store vårklassikerne.

Første gang Boonen vant rittet i Qatar (2006) stakk han av med seieren i Flandern rundt, mens det ble en fin andreplass i Paris-Roubaix.

Året etter var det kun en taktisk manøver fra Quick Step som gjorde at Boonen ikke vant i Qatar. Wilfried Cretskens, som den gangen var lagkamerat med Boonen, vant rittet sammenlagt etter å ha holdt ut i et monsterbrudd sammen med ni andre ryttere.

Dermed gikk det som det måtte gå i vårklassikerne for Boonen; 3. plass i Milano-Sanremo, 12. plass i Flandern rundt og 6. plass i Paris-Roubaix.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klassikertørke
Det var derfor en heltent Boonen som gikk til topps i Tour of Qatar 2008. Skulle vinneroppskriften bringe mer suksess? Jada. Boonen slo tilbake etter en skuffende 2007-sesong og vant Paris-Roubaix.

Det begynte å bli klart at Boonen hadde funnet oppskriften på klassikersuksess. Det var derfor stor glede i Quick Step-laget da den store stjernen gjentok Tour of Qatar-seieren i 2009. Nå måtte vel belgieren være sikret klassikersuksess?

Selvsagt, statistikk lyver jo ikke.

Etter en litt ruskete start på klassikersesongen, med mindre gode resultater i Milano-Sanremo og Flandern rundt, slo han til med en ny Paris-Roubaix-seier.

De to siste årene har det derimot vært mye fortvilelse og klassikertørke for Belgias store sykkelhelt. Hvorfor? Vel, han vant jo ikke Tour of Qatar...

PS: Tom Boonen vant riktignok både Flandern rundt og Paris-Roubaix i 2005 uten å vinne Tour of Qatar, men som kjent ingen regel uten et unntak.

Kommentarer til denne saken