Tour de France er tilbake på fastlandet på den fjerde etappen med en lagtempo i Nice.

Byen har ikke spilt vertskap for touren siden 1981, men med start og mål på vakre Promenade des Anglais tyder mye på at dette blir en minneverdig etappe.

Til tross for to dager i kupert, korsikansk landskap er det fortsatt 71 ryttere bare ett fattig sekund fra å ta den gule ledertrøyen.

Les også: Nordhaug lover nye angrep

Den 25 kilometer lange tempoen kan derfor gi litt etterlengtet struktur til sammenlagtlisten før rytterne tar fatt på Pyreneene senere i uken. Etappen er kort, men like fullt avslørende med tanke på styrkeforholdet mellom lagene og deres sammenlagtkanoner.

Team Sky: EBH i gult?
Edvald Boasson Hagen og Team Sky var i utgangspunktet en av de heteste favorittene, men det var før Geraint Thomas og Ian Stannard banket i asfalten på åpningsetappen til Bastia.

Det er åpenbart dårlig nytt for Chris Froome som hadde regnet med å putte sekunder i sekken på blant andre Alberto Contador, Cadel Evans og Alejandro Valverde.

Thomas kjører rundt med brist i bekkenet og har måttet kjempe heroisk for å overleve de to siste dagene. På etappen til Calvi mandag kvittet han seg riktignok med stempelet som «lanterne rouge» (sisteplass sammenlagt), men var mer i kontakt med rittlegen enn noen av sine lagkompiser underveis.

Hvorvidt den olympiske mesteren fra velodromen har noe å bidra med på en hektisk og halsbrekkende lagtempo er derfor høyst usikkert. Dermed må laget klekke ut en ny plan for hvilke (minimum) fire ryttere som skal krysse målstreken sammen med Froome.

Les også: Dette kan ødelegge for Edvald

Boasson Hagen er lagets best plasserte rytter i sammendraget bare ett sekund bak leder Jan Bakelants, men med skader på nøkkelryttere som Thomas og Stannard er det langt i fra sikkert at rudsbygdningen blir andre nordmann gjennom tidene til å ikle seg gul trøye tirsdag ettermiddag.

- Det er ikke noe jeg tenker over. Det er en fin bonus om det skjer, men først må vi sykle, sier Boasson Hagen til VG.

- Klart det er det (å ta gul trøye), men det er mange sterke lag. Og vi er ikke ett hundre prosent. Derfor tør jeg ikke drømme for mye. Men jeg går gjerne opp på podiet om det blir behov for det.

Garmin-Sharp: Millar i gult?
Hvis Garmin-Sharp kjører like sterkt som de pleier kan David Millar bli den som ikler seg gult i stedet. Den 36 år gamle skotten er i likhet med Boasson Hagen bare sekundet bak Bakelants sammenlagt, og laget hans må regnes som spesialister i lagtempoøvelsen.

Garmin-Sharp vant en liknende etappe i 2011, da med vår egen Thor Hushovd på laget. Stammen fra det vinnerlaget er på plass også i år (minus Hushovd), hvilket gjør dem til sterke utfordrere.

Også i Giro d’Italia har laget vunnet lagtempoer (2008 og 2012) og ved alle tre anledninger har en Garmin-rytter havnet i ledertrøye etterpå.

Mangel på eksplosive ryttertyper som Tyler Farrar kan dog være en svakhet i de tekniske delene av traseen. Og hvis sportsdirektør Charly Wegelius ønsker å ha med både Andy Talansky og Daniel Martin helt inn til målstreken kan verdifulle sekunder gå tapt.

De forbereder seg med manisk møysommelighet, men med for mange målsetninger for øye kan Garmin-gutta komme til kort.

Omega Pharma-Quick Step: Kwiatkowski i gult?
Det kan også de regjerende verdensmestrene gjøre hvis ikke skadeplagede Tony Martin på mirakuløst vis friskmelder seg selv før lagtempoen tirsdag.

I likhet med lagkompis Gert Steegmans krasjet den tyske tempokongen på åpningsetappen til Bastia.

Med en solid hjernerystelse besvimte Martin like etter velten og ble hastet til sykehus. Der fikk han også konstatert lette vevskader på hoften, brystet, venstre kne og skulder og på ryggen.

Det er heller ikke oppløftende at Mark Cavendish har gått på antibiotika de siste dagene. Han er normalt sett en meget habil lagtemporytter, men etter å ha slitt med bronkitt i en snau uke kan man ikke forvente fyrverkeri fra den tidligere banespesialisten. På mandagens etappe gikk også Niki Terpstra i bakken.

BMC: Evans i gult?
Alt ser imidlertid litt lysere ut for BMC. Laget har unngått de verste veltene og både Cadel Evans og Tejay van Garderen er solide temposyklister.

I år mønstrer det amerikanske laget sju av de samme som sikret laget en sterk andreplass på lagtempoen i 2011, pluss Philippe Gilbert og van Garderen. Med andre ord et sterkt lag, som er ledet av en rutinert kaptein, og kan derfor tukte hvilken som helst utfordrer.

Orica-GreenEdge: Gerrans i gult?
Det australske laget har vært synlige de første dagene. Enten med Simon Clarkes offensive kjøre styrke eller Simon Gerrans' mesterlige spurtseier over Peter Sagen.

Et lag med en olympisk mester (Brett Lancaster) og to tidligere verdensmestere (Stuart O’Grady og Cameron Meyer) fra velodromen kan ikke undervurderes. Australierne vant lagtempoen i Tirreno-Adriatico sist sesong.

Nice-Nice 25 km, starttider:
Argos-Shimano 15:15
Omega Pharma-Quick Step 15:19
Lotto-Belisol 15:23
Cannondale 15:27
Cofidis 15:31
FDJ.fr 15:35
Belkin 15:39
Garmin-Sharp 15:43
Euskaltel-Euskadi 15:47
Team Sky 15:51
Katjusja 15:55
Sojasun 15:59
Astana 16:03
Movistar 16:07
Team Saxo-Tinkoff 16:11
Europcar 16:15
AG2R La Monidale 16:19
Orica-GreenEdge 16:23
Lampre-Merida 16:27
Vacansoleil-DCM 16:31
BMC Racing Team 16: 35
RadioShack-Leopard 16:39

HTML EMBED
HTML EMBED