Gå til sidens hovedinnhold

- I den verste perioden, tok jeg aldri telefonen

Edvald Boasson Hagen om antidoping, doping og Kjærgaard-saken.

Har du ikke fått med dopingavsløringene rundt Lance Armstrong og US Postal nå, lever du enten som Lars Monsen eller har vært i hardtrening foran en ekspedisjon til månen de siste månedene.

Edvald Boasson Hagen har ikke gjort noen av delene, men har heller ikke anstrengt seg for å holde seg oppdatert på krigsoverskriftene om sykkelsportens skyggeside.

- Jeg har fått det med meg, men jeg har ikke lest mye om det. Det er sjelden at jeg leser sykkelstoff på nettet. Det er mer at jeg har fått det med meg via nyhetssendinger på TV. Det har ikke tatt mye av tiden min, svarer Boasson Hagen på spørsmål om hvordan det har vært å følge med på dopingskandalene.

Fikk telefon fra Kjærgaard
For 25-åringen fra Rudsbygd endret alt seg litt den 23. oktober i år. Da fortalte hans egen landslagssjef Steffen Kjærgaard om årelangt misbruk av EPO og kortison i danske Chicky World og amerikanske US Postal.

Boasson Hagen bekrefter at han var en av landslagsutøverne Kjærgaard fikk tak i på telefon i forkant av pressekonferansen.

Samme dag gjorde han et kort intervju med TV 2 Sporten der han tok avstand fra den avtroppende sportssjefens handlinger.

- Det hadde sett rart ut om jeg ikke sa noe i det hele tatt, sier han til procycling.no nå.

Før dette intervjuet har han likevel holdt seg unna alt av medier og latt dopingsakene rulle videre uten hans involvering.

- Får du mye spørsmål om doping?

- Det har ikke vært så mye mens jeg har syklet, så jeg får ikke alle spørsmålene. Men jeg blir jo spurt. Det har ikke vært så mye blest rundt meg. I den verste perioden tok jeg aldri telefonen heller, så da ble det ikke så lett å spørre. Det angår liksom ikke meg heller, så da orker jeg ikke å måtte svare for alle andre, sier Boasson Hagen.

Edvald: - Akkurat det var overraskende
Paradoksalt nok kom telefonen fra Kjærgaard nøyaktig én måned etter VM-sølvet i Falkenburg. Han liker dårlig at dopingproblematikken kom så nært innpå, og viste seg også å være noe man måtte håndtere i Norge:

- Ja, det er langt ifra bra det han har holdt på med. Når en etter en sto fram i US Postal, var jeg ikke overrasket over at han også var med på det. I tillegg fikk han jo kjøre Tour de France der.

- Hvor lenge har du tenkt sånn?

- Det var jo når man begynte å røske opp i sakene der, da gikk tankene. Men jeg bruker ikke så mye tid på det. At han hadde holdt på med det før US Postal var overraskende. Det hadde jeg ikke trodd, sier Sky-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Blir du irritert eller skuffet når du får høre hva som har foregått?

- Det går jo utover oss. Hvis det hadde gått enda mer utover sponsorer, hadde jeg blitt sur. Vi skal jo leve av det her, vi og. Og da er det surt at noen gjør slike ting, men heldigvis har det ikke vært så mye av det i Norge. Forhåpentligvis er det ikke flere utenlandske sponsorer som trekker seg, heller. Jeg håper det roer seg ned, men man jo begynne å lure når Rabobank trekker seg etter så mange år. Det var jo det samme som skjedde med T-Mobile, men sporten lever jo ennå.

Lansert som frelser av Wiggins
Da Team Sky ble lansert i januar for tre år siden, snakket Bradley Wiggins om lysluggen fra Rudsbygd som sykkelsportens frelser.

«Han er dette lagets fremtid. Han blir det store navnet i sykkelsporten de neste ti årene. Det er nesten skremmende å tenke på hva han kan oppnå i løpet av ti år», uttalte Wiggins.

Tre år – og noen dopingskandaler senere – er det lett å si seg enig med Wiggins. Boasson Hagen har bred publikumsappell, et ubestridelig talent og har en egenskap som i seg selv kan vise seg viktig for å leve opp til merkelappen «lagets fremtid» de neste årene: Han er det reneste av det rene.

Likevel må også han forholde seg til all dopingproblematikken rundt idretten han elsker. Han innrømmer at det til tider kjennes tungt.

- Det er veldig synd at det har vært så mye dritt før, samtidig er det bra at det blir rensket opp nå – og så håper jeg det blir fokus på sporten utover i framtida. Det er bedre at alt rotet blir ryddet opp nå, og så blir man ferdig med det, forhåpentligvis før sesongen starter opp igjen.

Sparker ledere med dopfortid
Arbeidsgiveren hans har plassert seg helt i front av hovedfeltet når det gjelder antidopingarbeidet.

På en samling i høst ble alle ryttere, ledere og medlemmer av støtteapparatet nødt til å skrive under en egen antidopingerklæring.

Siden har treneren Bobby Julich og sportsdirektøren blitt tvunget til å forlate laget. Selv om det britiske storlaget har lagt seg på en kompromissløs linje, stiller nordmannen seg fullt bak de tøffe retningslinjene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg støtter alle tiltak mot doping, men det er også sterke ressurser som blir borte. Sannsynligvis går de også til andre lag.

- Når laget har den policyen, er det bra at de blir kastet ut. De har aldri gjort noe galt, eller prøvd å gjøre noe galt, mens de har vært på laget vårt. Selv om det er synd, er det vår policy og jeg støtter fullt opp om den, klargjør han.

Ikke enig med Hamilton
Sky har også mottatt kritikk. Kanskje først og fremst fordi de brøt løftet om å ansette leger utenfor sykkelsporten.

I tillegg falt valget på den frynsete Geert Leinders med en fortid fra Rabobank.

Legen har ikke fått fornyet korttidsengasjementet, og den hittil siste kritikken kommer fra uventet hold. Eksdoper Tyler Hamilton mener nemlig at Julich og De Jongh fortjener en ny sjanse i Sky.

- De har gjort noe galt, innrømmer det og får sparken som belønning: Er ikke det litt tøft?

- Det er jo det, men det er sånn det er. Det er ikke jeg som har bestemt det, men slik er det på laget vårt nå. De har en mulighet til å fortelle det nå. Det har vært nok grums i sporten, som kommer fram nå. Det skjedde for mange år tilbake, og derfor er det synd at vi lider av det, men sånn er det.

Det handler tross alt om sykkelsportens framtid.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken